Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Eija Niskanen on ihastellut japanilaista aamudraamaa, Muumi-installaatiota ja parvekekissoja.
1
Natsuzora on japanilainen asadora eli aamudraama. Lajityypin nimi tulee sanoista ”asa” eli aamu ja ”dora” eli dorama eli draama. Japanin YLE, NHK lanseerasi asadoran vuonna 1961 ja siitä alkaen se on lähettänyt maanantaista lauantaihin joka aamu kello 8 alkaen viisitoistaminuuttisen jakson jatkuvaa draamakertomusta. Jakson kertaus lähetetään aina puoleltapäivin.
Jokainen asadora kestää puoli vuotta ja keskittyy kuvaamaan naispäähenkilön elämää vuosien, usein vuosikymmenten halki tytöstä keski-ikään saakka. Useissa asadorissa on käyty läpi raskaat sotavuodet naispäähenkilön silmin. Monet Japanin tunnetuimmat naisnäyttelijät lanseerasivat uransa näyttelemällä asadoran pääroolin.
Natsuzora (”kesän taivas”) pyöri NHK:llä 2019, ja löysin sen jaksoja netistä. Lahjakas piirtäjä Natsu päätyy 1960-luvun alkupuolella animaattoriharjoittelijaksi Toyo-animaatiostudiolle. Japanissa ei monta jaksoa tätä vaihetta mennyt, kun katsojat huomasivat, että Toyo Animation on tietysti sodanjälkeisen Japanin suurin animaatiostudio Toei Animation ja että sarjassa Natsun kollega, äkäinen nuori mies Koya Kamiji perustuu Hayao Miyazakiin ja toinen animaattori Kazuhisa Sakaba, jonka kanssa Natsu päätyy naimisiin, on oikeasti Isao Takahata. Sekä Miyazaki että Takahata menivät todellakin naimisiin Toei-studion animaattorikollegoidensa kanssa.
Natsuzoraa Youtubessa.
2
Monet museot ovat koronakriisin kautta sulkeutuneet, mutta laskevat videoyhteyksien kautta yleisön sisälle. YLE Areena vie meidät Muumimuseon ovien taakse. Museon henkilökunta esittelee eri teoksia yksityiskohtaisesti. Muumit ja tuhotulva suomennettiin yllättäen vasta vuonna 1991 – usein unohdamme, että Muumit olivat alun perin suomenruotsalaisten kulttuuria.
Tove Jansson, Tuulikki Pietilän ja lääkäri Pentti Eistola tekivät useita installaatioita, jotka kuvaavat Muumitaloa ja tunnettuja kohtauksia ja paikkoja Muumiteoksista. Kaikki näitä nähneet tietävät, että niiden yksityiskohtia voisi tutkia vaikka miten pitkään ja nyt kameran lähikuvassa näitä yksityiskohtia voi tutkia rauhassa.
3
Ylen Paratiisi ja Elisa Viihteen Kevyttä yläpilveä ovat siinä mielessä mielenkiintoisia sarjoja, että niiden pääosaan on kaivettu vähemmän televisiossa nähtyä näyttelijäverta. Riitta Havukainen oli totta kai takavuosien Fakta Homman Pirre, mutta tekee nyt ilahduttavan varmalla kädellä keski-ikäisen naisen roolin Paratiisissa.
Kevyttä yläpilveä -draamaan, jossa siinäkin on Espanja-yhteyksiä, on puolestaan pestattu musiikin saralta tuttu Vuokko Hovatta. Paluumuuttajanaisen tarina on kevyellä kädellä tehty, mutta ylipäänsä kotimaisen draaman vahvistuminen ja Elisan kaltaisten suoratoistotoimijoiden mukaantulo tuotantoon tuo työtilaisuuksia alalle.
4
Parvekeaktiviteetit ovat rantautuneet maailmalta Suomeenkin. Olen osallistunut Sandstorm-haasteeseen, jossa piti luukuttaa Darudea ensimmäisenä perjantaina, kun käkötimme kotosalla. Lauttasaaressa on joku nainen soittanut säkkipillillä Finlandiaa.
Jahka kevät ja kesä koittaa, tulemme epäilemättä näkemään lisää parvekeaktiviteetteja naapurien iloksi ja riesaksi.
5
Kissa, tuo karvainen kotona viihtyvä olio on mitä mainiointa karanteeniseuraa. Tosin lemmikit ovat kuulemma alkaneet ihmetellä, eikö niiden emäntä tai isäntä lähde koskaan töihin.
Meillä on kissani Toran kanssa rituaaleja: katsomme yhdessä lauantai-illan brittidekkaria nojatuolissa lekotellen, teen Toralle tiibetiläisen kissankorvanhieronnan. Toralle voi jutella jopa kahdella kielellä, koska se on syntynyt Japanissa ja ymmärtää sekä japania että suomea.
Toran nimi tarkoittaa tiikeriä, sen turkin kuvioinnin mukaan, ja nimi on myös viittaus maailman pisimpään jatko-osa-elokuvasarjaan Tora-san (Otoko wa tsurai yo), jota tehtiin peräti 50 osaa.
Eija Niskanen