Orhan Pamuk ja Sara Al Husaini. Kuvat: Markko Taina / Niclas Mäkelä
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Leena Reikko suosittelee lukemaan Orhan Pamukia ja Sara Al Husainia sekä menemään metsään.
1
Orhan Pamukin Ruttoyöt (Tammi, 2023) on Nobel-kirjailijan uusin. Pamuk alkoi kirjoittaa romaania jo ennen covid-pandemiaa, vaikka se käsitteleekin virusta ja virustorjuntaa.
Pamuk kertoo kiehtovaa tarinaa nopeassa tahdissa; koko ajan on meneillään jotakin eikä missään kohdassa vain istuta odottamassa jotakin, kuten esimerkiksi Viattomuuden museossa ajoittain.
Kuuntelen kirjaa sopivissa kohdissa päivisin äänikirjana, mutta sitä iloa häiritsee nimien lausuminen väärin. Yleensä aänikirjoissa lausutaan eurooppalaisten kielten erisnimet oikein, mutta miksi muiden kielten lausumiseen ei kiinnitetä huomiota?
Iltaisin luen kirjaa kirjana. Suomentaja Tuula Kojon työ on tässäkin ehdottoman hyvää; hän on aarre.
2
Sara Al Husainin kirja Huono tyttö (Like, 2023) on lyhyt, selkeä ja kaikille suositeltava kertomus siitä, miten Suomessa pitkään asunut nuori nainen voi joutua pakkonaitetuksi. Pienestä asti Kuopiossa kasvanut irakilaisen pakolaisperheen tytär oli jo aiemmin herättänyt pahennusta perheessään halutessaan luopua musliminaisten käyttämästä huivista.
Kirja on selkeäsanainen johdatus yhteen toisenlaisista kulttuureista keskellämme. Se kuvaa monia eroavaisuuksia irakilaisen ja suomalaisen kulttuurit välillä. Asioita, jotka toisinaan suututtavat tai ihmetyttävät, mutta joista on hyvä lukea ja tietää.
Al Husainin romaanista puuttuu katkeruus omia kohtaan; kirja ei väitä, että tämä olisi kaikkien irakilaisten naisten osuus siinä, mitä irakilaissuvut Suomessa tekevät.
Sara Al Husaini on tasa-arvoaktivisti ja yhteiskunnallinen keskustelija, joka valittiin Vuoden pakolaisnaiseksi vuonna 2021.
3
Tähän aikaan vuodesta on aina parasta mennä metsään! Mustikat, vatut ja sienet odottavat. Täällä Länsi-Suomessa on ollut kovin kuiva kesä, joten ehkä tatteja pitää vielä odotella. Mutta aina voi toivoa!
Jos vastaan sattuu yksinäinen, täydellinen herkkutatti, sitä voi kokeilla näin: viipaloi, purista päälle vähän sitruunaa ja oliiviöljyä, vähän suolaa ja mustapippuria. Sopii hyvin näkkärin tai minkä hyvänsä kanssa.
4
Sipoon herttua on sarja, jossa kerrotaan kuntapolitiikasta ja suhmuroinnista. Hämmästyttävän osuvaa komediaa, varsinkin kun näyttelijäkaarti on osaava. Välillä tuntee katsovansa hyvin tehtyä maalaiskomediaa, sitten taas käsitellään asioita, jotka ovat yhteiskunnassa ihan pielessä.
Sipoon herttua ElisaViihde Viaplay -palvelussa.
5
Babylon Berlin – vielä yksi kausi, neljäs. Mukana ovat edelleen komisario Gereon Rath ja rikosassistentti Chralotte Ritter, joka on taistellut tiensä nykyiseen työhönsä. Sarjassa on laaja henkilögalleria ja välillä sitä on ollut sen vuoksi vaikea seurata. Hieno kuvaustyö ja jollain lailla maaginen tunnelma ovat kuitenkin aina kantaneet kauden loppuun. Miksi ei siis nytkin.
Babylon Berlin Yle Areenassa.
Leena Reikko
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Kansanedustajan feministinen sarjakuva käsittelee ronskisti suomalaista politiikkaa – arviossa Jessi Jokelaisen Femokratia
SARJAKUVA | Jessi Jokelaisen Femokratia kuvaa suomalaista politiikkaa nuoren naisen ja feministin näkökulmasta. Esikoisteos on epätasainen, mutta lupaava sarjakuvaromaani.
Nanni Balestrinin romaanissa työväki ei tyydy muruihin vaan ryntää kaduille vaatimaan kaiken
KIRJAT | Nanni Balestrinin Haluamme kaiken piirtää hurjan kuvan siitä, mitä tapahtuu kun sopiminen ei työmarkkinoilla onnistu. Suomennos on upeaa työtä.
Kehitysvammaisten aikuisten nuorten kesäleirillä opitaan ja viihdytään – arviossa Toisenlaiset kesäkaverit
ELOKUVA | Artus Solarin esikoisohjauksessa on näyttelijöinä muutama ammattilainen ja kekseliäitä amatöörejä.
Mitä on aika? Arviossa 100-vuotisjuhlan kunniaksi uuden suomennoksen saanut Thomas Mannin klassikkoteos Taikavuori
KIRJAT | Thomas Mannin Taikavuori käsittelee aikaa, sen kulumista ja kulumattomuutta, nykyhetkeä ja ikuisuutta.