Kotien taidetta Jyväskylän taidemuseossa. Kuva: Antti Makkonen
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Pasi Huttunen on katsonut taidetta, käynyt kaljalla ja kannustaa järjestäytymään.
1
Kotien taidetta Jyväskylän taidemuseossa on ilahduttava ja ajatuksia herättävä näyttely, joka paikoitellen tarjoilee silkkoja helmiä. Näyttelyssä on laaja, monipuolinen ja niin laadullisesti kuin tyylillisestikin vaihteleva kattaus keskisuomalaisten kotien rakkaimpia taideteoksia.
Kunkin teoksen mukana on myös tarina siitä, miksi juuri sitä teosta on näyttelyyn tarjottu. Esimerkiksi Jussi Haverisen kubistinen kukkamaalaus on upea ja siihen kytkeytyvä tarina jopa vähän koskettava. Paljon muutakin mielenkiintoista on.
Näyttely on esillä 27.4.2025 saakka.
2
Olen viime aikoina istunut kuppiloissa nimeltä Harry’s. Toinen näistä on mutkaton ja viihtyisä istahtamispaikka Helsingissä Liisankadulla. Istumapaikat ovat mukavia, hanassa on kaljaa ja tunnelma on soveliaan rento ja dekadentti.
Toinen taas on Jyväskylän keskustassa sijaitseva ajan patinoima ja tunnelmallinen brittihenkinen pubi, jossa on laaja olutvalikoima ja päivän lehdet luettavaksi. Hienoja paikkoja kumpikin.
3
Brittiläinen death metal -poppoo Benediction sai alkunsa Birminghamissa vuonna 1989. Se julkaisi aktiivisesti 1990-luvulla ja sittemmin harvempaan tahtiin. Esimerkiksi vuoden 2008 Killing Musicin ja vuoden 2020 Scripturesin välilä vierähti yli vuosikymmen.
Huhtikuun 4. päivä ilmestyvä uusin albumi Ravage of Empires (Nuclear Blast) kantaa mukanaan hienoja kaikuja sieltä kaukaa ysäriltä, mutta on silti tuore ja kiinnostava juuri tässä ajassa. Harvakseltaan ja huonosti kun seuraa kuolemaheviskeneä, niin on mahtavaa kun välillä tipahtelee syliin tällaisia helmiä.
4
Edgar Sillmannin romaani Itä vai länsi: kertomus Karjalan vapaustaistelusta (Otava, 1917) on paitsi viihdyttävä, mukavan kevyt historiallinen romaani, myös tähän aikaan hyvin sopivaa luettavaa. Ensin tarinassa pettää länsi ja sitten itä. Tässä ajassa järjestys meni ehkä toisin päin, mutta kuitenkin.
Romaani jäi Sillmannin ainoaksi. Suomen sisällissodan alkaessa Sillman kuului suojeluskuntaan ja toimi komppanianpäällikkönä. Hänet surmattiin Helsingissä 13. helmikuuta 1918.
Romaania lukiessa on toki myös hyvä huomioida sen ilmeinen, läpitunkeva ideologisuus ja suoraviivainen propagandistisuus. Tästä huolimatta Sillman kirjoittaa hyvin ja jos kohta käsitykset historiasta ovat hänen ajoistaan tarkentuneet, on romaanin historiallisuus tarpeeksi täsmällistä tarinan kehykseksi.
5
Hiljattain kokoonnuimme taas ammattiyhdistysporukalla ja tajusimme historian siipien havisevan. Journalistiliiton väkeä oli juuri ollut lakossa ensimmäistä kertaa osapuilleen 40 vuoteen. Puheeksi tuli myös se, miksi tätä kaikkea tehdään.
Eihän sitä kaukaa tarvinnut hakea. Suomalaisen ammattiyhdistysliikkeen saavutuksia ovat muun muassa kesä- ja talvilomat, perhevapaat, irtisanomissuoja ja viisipäiväinen työviikko. Laajemmin ay-liikkeen ansiota on, että meillä ylipäänsä on kohtuullinen ja edes nykyisessä määrin mielekäs työelämä. Näiden asioiden muistuttaminen itselleen on tärkeää juuri nyt kun meillä on hallitus, joka on ottanut missiokseen ay-liikkeen murtamisen.
On huolehdittava siitä, että tämä missio epäonnistuu. Paras liittyä liittoon.
Pasi Huttunen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (2.4.2025): The White Lotus, Chaplin, 100 litraa sahtia, Pohjoisen tähti, Ykkösaamu
Maija Kääntän listalla on elämäkertaa, elokuvaa ja televisiotarjontaa.
Parasta juuri nyt (27.3.2025): Niclas Pohjola, Dome Karukoski, Kent, euroviisuboikotti, Jenni Vartiainen
Aila-Liisa Laurila on katsellut Putousta ja Pikku Siperiaa sekä hämmästellyt ruotsalaisbändi Kentin paluukeikkoja.
Parasta juuri nyt (29.3.2025): Lars von Trier, Susipalatsi, Corto Maltese, Nordiska Museet, Precipice
Antti Selkokarin listalta löytyy muun muassa elokuvaa, televisiosarjaa, sarjakuvasankaria ja tukholmalainen museo.
Parasta juuri nyt (26.3.2025): Syytettynä Israel, Ainoa kotimaa, Lena Israelsson, Puhu nukke, Grand-hotellin upeat naiset
Leena Reikko katsoi ohjelmia konfliktista Israelin ja palestiinalaisten välillä, kertasi puutarhaoppeja ja ihastui uuteen saamelaiskirjaan.