Toukkatutkimusta! Kuva: Johanna Peltola
KOLUMNI | ”Lapsen huomio kiinnittyy usein johonkin sellaiseen, mihin vanhempi tai lastenkulttuurin tekijä ei ajattele lapsen kiinnittävän huomiota”, Johanna Peltola muistuttaa kolumnissaan.
Kesä ja lasten kesälomat ovat alkaneet. Lastenkulttuurille on kysyntää. Leirejä tuottavat järjestöt, museoissa ja lastenkulttuurikeskuksissa on tarjolla lapsille kiinnostavaa ohjelmaa.
Seikkailu syntyy lasten kanssa pienemmistäkin retkistä, siksi kulttuurikohteeksi riittää toinen kaupunginosa tai uimaranta, jolla ei yleensä käydä. Parhaimmillaan kesä on kuin immersiivinen taide-elämys, jonka sisään voi mennä kokonaan. Kokemuksellisuutta korostaa, että näin lämmintä Suomessa on vain harvoin.
* *
Alun perin tarkoitukseni oli kirjoittaa Suomen lastenkulttuurin juhlaviikkoa, joka järjestettiin 15.–21. toukokuuta. Juhlaviikko puolestaan hujahti ohi vauhdilla, enkä lopulta ehtinyt mukaan, koska olin kiireinen erityisesti lastenkulttuurin tuottajana.
Juhlaviikon verkkosivut ovat kuitenkin edelleen pystyssä, joten kävin tutkimassa löytäisinkö lastenkulttuurin kentältä uusia ja kiinnostavia toimijoita. Heidän tapahtumissaan voisi sitten käydä lasten kanssa kesällä. Pian päädyin tutkimaan Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton sivuja, joilta toimijoita on helposti löydettävissä ympäri maata vielä juhlien jälkeenkin.
* *
On hyvä muistaa, että lasten kanssa voi tehdä joskus myös pienempiä retkiä. Riittää, että virittää itsensä vähäksi aikaa kuuntelevalle ja vastaanottavalle taajuudelle ja laittaa kännykän vaikkapa lentotilaan.
Lapsille monet asiat ovat kiinnostavia. Kulttuurielämys voi olla jotain yllättävää ja ennalta-arvaamatonta, kuten ajomatkalla mummolaan löydetty uusi kahvila ja sen kirjakaupasta löytynyt uusi askarteluvihko. Lapsen huomio kiinnittyy usein johonkin sellaiseen, mihin vanhempi tai lastenkulttuurin tekijä ei ajattele lapsen kiinnittävän huomiota. Lasten temperamentit ja kiinnostuksen kohteet vaihtelevat valtavasti, jokin yllättävä yksittäinen tapahtuma tai asia voi kaapata lapsen huomion. Matkan mieleenpainuvin juttu voi yllättäen olla vaikkapa huoltoasemapysähdyksellä nähty kolikoilla toimiva leikkiauto, jonka kyytiin sai kiivetä, vaikka oltaisiin matkalla Särkänniemeen.
* *
Immersiivinen taide on ollut lapsille arkipäivää kauan ennen kuin siitä tuli juttu taidepiireissä. Immersiivisyys painottaa taiteen kokemuksellisuutta ja kokonaisvaltaisuutta.
Kesä itsessään voi olla immersiivinen kokemus, johon voi hypätä ja uppoutua kuin hellepäivänä veteen parin metrin ponnulta hypätessä. Tällaista kokonaisvaltaista kesän kokemusta voi löytää myös telttaretkiltä tai vaikka retkeltä omaan lähimetsään tai -kirjastoon, kunhan malttaa heittäytyä tilanteeseen.
Lapset yleensä ymmärtävät tällaisten seikkailujen arvon. Siksi koko kesäloma voi parhaimmillaan olla taiteen termein immersiivinen kokemus eli kokonaisvaltainen elämys, vaikka kyseessä olisi vain junamatka Toijalaan. Vanhemmalla voi kestää hetki päästä kesälomataajuudelle arjen suorittamisen vastapainoksi.
* *
Yksi taiteen tehtävistä on tarjota elämyksiä ja niitä lastenkulttuuri totisesti tarjoaa, mutta yhtä suuri merkitys kuin itse kulttuuritapahtumalla on kaikella sillä mitä matkan aikana tapahtuu; millä kulkupelillä lastenteatteriesitystä lähdetään katsomaan, keitä tulee mukaan, mitä matkalla syödään, mitä herkkuja väliajalla tarjoillaan.
Toivon kaikille vanhemmille seikkailuntäyteisiä retkiä, joilla voi itsekin tavoittaa sen lapsenkaltaisen tilan ja jännityksen. Sen, kun ei oikein tiedä minne on menossa tai miltä kaikki tulevassa kohteessa näyttää. Mielikuvitus lähtee lentämään suhteessa siihen, millainen tuleva retkikohde oikein on. Retkipäivän aamuna jo vähän jännittää, että minne sitä ollaan menossa ja mitä kaikkea on luvassa. Eväät voi hankkia valmiiksi jo edellisenä päivänä ja sitten vain matkaan!
Innostuminen, uteliaisuus ja ihmettely käyvät lapsilta yleensä luonnostaan, vanhempien pitää joskus vähän harjoitella. Hauskaa kesää kaikille!
Johanna Peltola, teksti ja kuvat
* *
Muutama retkivinkki
- Kemiönsaaren Sagalund tarjoaa erikseen lapsille suunnattuja museoelämyksiä.
- Toijalan veturimuseo on helposti saavutettavissa junalla ympäri Suomea ja siellä voi nähdä todella hienoja vanhoja vetureita!
- Toijalan satama on kesän ajan suuri vesihuvipuisto ja kesäteatterissa pyörii Fedja-setä, kissa ja koira.
- Lastenkulttuurikeskusten liitto listaa sivuillaan kaikki liiton jäsenyhdistykset, joiden sivuja selailemalla voi löytää kiinnostavia lastenkulttuuritoimijoita.
- Yle Areenan lasten podcasteja suosittelen lämpimästi auto- ja junamatkoille.
- Myyrän seikkailut -piirrettyjä katsovat mielellään vanhemmatkin kesäloman kunniaksi.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Kolme kohtaamista Kirsin kanssa – sohvalta kirkon penkkiin
KOLUMNI | Kirsi Kunnas syntyi 100 vuotta sitten. Mitä jos juhlisimme lauantaina lukemalla kaikki ääneen hänen runojaan?
Älä korva pieni kuule mitä vain – puhutaanpa taas barokkimusiikista
KOLUMNI | Kun pitkin syksyä mediassa, kouluissa ja kodeissa melskattiin ”barokkimusiikin kieltämisestä”, kuinkahan moni tarkkaan ottaen edes tiesi, mistä puhui?
Kuunnelmia kansalle, tai unohdetun taidelajin ylistys
RADIO | Alkutalven ajanvietteeksi voi suositella sukellusta radiokuunnelmien ihmeelliseen maailmaan. Yle Areenan mahdollistama intensiiviperehdytys herättää ajatuksia tästä ylenkatsotusta taiteenlajista.
Miksi miehet eivät vaivaudu kirjoittamaan lapsille ja nuorille – vai eivätkö he enää osaa?
KOLUMNI | Lasten ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat ovat järjestään naisia. Viimeisin miesvoittaja on vuodelta 2008, Matti Kuusela muistuttaa.