Kuva: Tammi
KOLUMNI | Tommi Liljedahl luki Greta Thunbergin perheen sairaskertomuksen, joka on myös tervehtymiskertomus. Mitä tehdä, kun koko maailma opettaa yhtä ja tekee toisin?
Erityislapsi muuttaa perheen arjen täysin. Sen vaativuutta eivät voi ymmärtää muut kuin erityislasten vanhemmat.
Ruotsalaisperheeseen erityislapsia sattui kaksi. Heidän ongelmiensa kanssa painiskellessaan myös vanhemmat saivat omat diagnoosinsa. ADHD ei tarttunut lapsista, vaan vanhemmat tunnistivat omat erityispiirteensä jälkijättöisesti. He olivat löytäneet intohimon, jossa saattoivat hyödyntää erityistä supervoimaansa. Oopperateokset taksin takapenkillä omaksuneesta Malena Ernmanista oli tullut suurten lavojen tähti ja Euroviisu-edustaja.
Lasten kanssa jokainen kohtaa vaikeudet ensi kertaa. Myös asiantuntijat olivat neuvottomia, kun vanhempi tyttö lakkaa murrosiän alla syömästä ja puhumasta. Nuorempi saa seinät särkeneitä raivokohtauksia.
Vanhemmat jättävät omat uransa. Vaatii vuosikausien omistautumista, jotta selviää lasten kanssa ja löytää heille apua. Vanhemmalla tytöllä diagnosoidaan Aspergerin oireyhtymä, pakko-oireinen häiriö ja valikoiva puhumattomuus. Nuoremman raivokohtausten syyksi epäillään ADHD:tä, kunnes hän itse keksii kärsivänsä misofoniasta. Sen vuoksi arkipäiväiset äänet laukaisevat hallitsematonta käytöstä.
Diagnoosit eivät varsinaisesti ratkaise erityislasten ongelmia, sillä kyse ei ole hoidettavista tai parannettavista sairauksista, vaan ominaisuuksista, joiden kanssa on opittava elämään. Parasta on, jos löytää intohimon, jossa erityisyyttään voi hyödyntää. Nuorempi tyttö omistautuu musiikille ja tanssille. Vanhempi tyttö ryhtyy pelastamaan maailmaa.
* *
Autistisen lapsen maailma on mustavalkoinen. Yläkoululaisen on mahdotonta ymmärtää, että ilmastonmuutoksesta kertova opettaja lentää lomalla kaukomaille. Koko maailma opettaa yhtä ja tekee toisin.
Sydämen asioita – Perhe ja planeetta kriisissä -kirjan (Tammi, 2018) lukija tietää ihokarvoja nostattavan huippukohdan jo etukäteen. Koulukiusattu lapsi murtautuu puhumattomasta kuorestaan ja päätyy luennoimaan vieraalla kielellä maailman talousfoorumissa. Noutopöytiä nuuhkiva ylittää pakkomielteensä ja pystyy syömään toisten nähden jopa toisten tarjoamaa ruokaa.
Perheen sairastumiskertomus on edennyt pari sataa sivua ennen kuin Greta Thunbergin tervehtymiskertomus alkaa. Tyttö istuu ”Koululakko ilmaston vuoksi” -kylttinsä kanssa parlamenttitalon edustalle. Ensimmäisenä aamuna tempauksesta tietävät parikymmentä someseuraajaa. Muutaman päivän päästä koululakko on maailmanlaajuinen uutinen. Rinnalle kertyy lisää lakkolaisia, ja vastaavia tempauksia aletaan järjestää ympäri maailmaa. Ilmiön syntymisessä auttavat julkkisvanhempien suhteet.
Perheen voimin kirjoitetun Sydämen asioita -kirjan piti alun perin ilmestyä jo ennen koululakon alkamista. Kun se julkaistiin, ilmiö oli jo lähtenyt käsistä. Suomennoksen aikoihin seurattiin Gretan venematkaa YK:n ilmastokokoukseen.
15-vuotiaasta lapsesta oli tullut myös maailmanlaajuinen vihapuhemagneetti. Hänen aikaansaamansa liikkeen vaatimukset tarkoittaisivat sitä, että kestämättömästä elämäntavasta pitäisi luopua, kuten asiantuntijat olivat jo vuosikymmenten ajan vaatineet. Ei enää Thaimaan matkoja, eikä toiselta puolelta maailmaa rahdattua rihkamaa. Etuoikeuksista pitäisi luopua. Enää ei voisi palkata köyhiä laihduttamaan puolestaan.
* *
Vain erityislasten vanhemmat voivat ymmärtää, miten perhe pystyi kestämään kiiluvasilmäiset räyhähenget, jotka kutoivat uskomattomia salaliittoteorioita ja tehtailivat lastensuojeluilmoituksia. Vihapuhe ei paljon hetkauta, kun autistinen lapsi on alkanut syödä ja tullut ulos kuorestaan.
Ammutaan viestintuoja -taktiikka onnistui vinouttamaan keskustelun, joka keskittyi Gretaan, eikä ilmastoraportteihin. Myös Sydämen asioita -kirja sivuutettiin vähällä huomiolla, vaikka siinä perhe kertoo avoimesti maailmanlaajuisen ilmastoliikkeen syntymisestä.
Perheen äidin kuvakulmasta kirjoitetun tarinan mielenkiintoisinta antia on ympäristötuhon ja mielenhäiriöiden välille rakennettu yhteys. Sekä planeetan että ihmisten kestokyky on ylitetty. Tervein reaktio on mennä rikki. Jäljelle jää loppuunpalaneita loppuunpalaneessa maailmassa.
Jatkuva kasvu perustuu kiihdyttämiseen ja tehostamiseen, joka tuhoaa sekä luonnon että mielenterveyden. Hyvinvointia rakennettaessa aiheutetaan korvaamattomia ja korjaamattomia vahinkoja terveydelle, luonnon monimuotoisuudelle ja ilmastolle. Lapset eivät pysty palauttamaan lajeja, joita parhaillaan katoaa nopeammin kuin koskaan ennen.
Sydämen asialla -kirja tarjoaa lääkkeeksi ihmisen palauttamista paikalleen osaksi luontoa. Kun luonnon tuhoaminen lopetetaan, korjaantuvat muutkin ongelmat: ihmisoikeudet, eläinten oikeudet ja taloudellinen eriarvoisuus.
Entä mikä olisi keino, jolla maailma pelastetaan? Autistin mustavalkoinen ehdottomuus ei hyväksy sitä, että kaikki ovat syyllisiä, koska silloin kukaan ei ole syyllinen, ja elämänmeno jatkuisi ennallaan. Hän vaatii tilille suuryritysten johtajia ja maailman päättäjiä.
Tommi Liljedahl
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Miksi miehet eivät vaivaudu kirjoittamaan lapsille ja nuorille – vai eivätkö he enää osaa?
KOLUMNI | Lasten ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat ovat järjestään naisia. Viimeisin miesvoittaja on vuodelta 2008, Matti Kuusela muistuttaa.
Kiertoilmaisujen sietämätön keveys ja tuska – kolumni pyhäinpäivälle
KOLUMNI | ”Minä en enää varsinaisesti pelkää kuolemaa, mutta kammoan jäähyväisiä. Pelkkä ajatus hyvästeistä elämäni ihmisille pakahduttaa sydämeni”, Maarit Saarelainen kirjoittaa.