TAPAHTUMAT | Muumitarinat täyttävät tänä vuonna 80 vuotta ja Muumimuseon kotikaupunki Tampere korostaa Muumien juhlavuonna omaa ainutlaatuisuuttaan.
”Muumien elämänfilosofia vetoaa ihmisiin ympäri maailmaa.”
Pääkuvassa vietetään Taikatalven kemuja (5.1.2025). Kuva: Muumimuseo / Mikko Vares. Tove Janssonin teoskuvat: © Moomin Characters™
* *
Päivi Vasara, teksti
Mikko Vares, kuvat
Tampere hakee näkyvyyttä Muumimuseon kotikaupunkina. Kaupunki voi olla ylpeä siitä, että juuri tänne muumien luoja Tove Jansson halusi lahjoittaa kokoelmansa. Muumimuseo on maailman ainoa.
Ei ole itsestään selvää, että edes tamperelaiset tietäisivät Muumimuseon ainutlaatuisuuden ja sijainnin Tampere-talon uumenissa. Aina tulee uusia sukupolvia, joille asia on uusi. Lisäksi on kansainvälinen ulottuvuus.
Yksi juhlavuoden ponnistusten tavoite on houkutella uusia kävijöitä Muumimuseoon.
– Muumien elämänfilosofia vetoaa ihmisiin ympäri maailmaa. Muumimuseo ja Tampere pystyvät yhdessä tarjoamaan muumimaisia elämyksiä vieraille läheltä ja kaukaa, sanoo markkinointiasiantuntija Satu Keltanen.
Tampereen kaupunki on sopinut muumioikeuksia hallitsevan Moomin Characters Oy Ltd:n kanssa kolmivuotisen yhteistyösopimuksen, ja kaupungilla on juhlavuoden ajan myös oma ”muumipäällikkö” Niina Niiniluoto, joka johtaa Muumi 80 -projektia.
Kaupunki tarjoaa juhlavuonna tukun tapahtumia, joista monet ovat ilmaisia, mikä on tärkeää näin taloudellisesti tiukkoina aikoina. Tapahtumat on suunnattu sekä tamperelaisille että vierailijoille.
Muumien arvomaailma on ystävällinen, kotoisa ja lämmin. Sitä samaa linjaa noudatetaan tapahtumissa.

Muumitalo oli vetovoimainen myös Taikatalven kemuissa tammikuussa. Kuva: Muumimuseo / Mikko Vares. Tove Janssonin teoskuvat: © Moomin Characters™

Tampere iloitsee Muumien 80-vuotisjuhlavuodesta monin tavoin. Kuva: Muumimuseo / Mikko Vares. Tove Janssonin teoskuvat: © Moomin Characters™
Talvilomalla seikkaillaan
Vuonna 2025 juhlitaan muumitarinoiden 80-vuotisjuhlavuotta. Ensimmäinen muumitarina, Muumit ja suuri tuhotulva, julkaistiin vuonna 1945.
Koulujen talvilomalla voi Tampereella törmätä muumeihin museon lisäksi ympäri kaupunkia, sillä talvitempaukseen (22.–23.2.2025) on lähtenyt moni muukin kulttuurikohde. Hauskan päivän voi viettää suunnistamalla muumipisteeltä toiselle. Näistä julkaistaan seikkailukartta.
Muumikirjojen maailmaan voi kurkistaa pääkirjasto Metsossa, antaa mielikuvituksen lentää Kulttuuritalo Laikun Rullassa suunnittelemalla oma Muumitalosta inspiroitunut talo, ihmettelemällä muumien syntytarinaa Muumimuseossa tai osallistumalla Sorsapuistossa talviriehaan.
LISÄTIETOA: Seikkailu Muumimuseon kotikaupungissa
Pientä jännityksen makua seikkailupäivään tuo se, että voi osallistua arvontaan, jonka voittaja saa perheopastuksen Muumimuseossa ja illallisen Tampere-talon ravintolassa. Lisäksi arvotaan museon pääsylippuja.
Lauantaina (22.2.) Laikunlavan tienoilla muotoillaan lumesta – jos lunta on – Muumilaakson asukkaita. Jos on ikävä sää, ollaan sisällä Laikussa.

Muumimuseoita ei ole missään muualla, ei koko maailmassa. Kuva: Muumimuseo / Mikko Vares. Tove Janssonin teoskuvat: © Moomin Characters™

Juhlavuonna Tampere ponnistelee sen eteen, että Muumimuseoon saadaan lisää kävijöitä. Kuva: Muumimuseo / Mikko Vares. Tove Janssonin teoskuvat: © Moomin Characters™
Muumimuseoon ympäri vuoden
Muumimuseo Tampere-talossa on juhlavuoden kivijalka. Noin kerran kuukaudessa on tarjolla ilmainen päivä, joista tiedotetaan Muumimuseon verkkosivuilla.
Helmikuussa omistettiin yksi päivä senioreille, johon oli neljän euron pääsymaksu. Muumithan eivät ole ollenkaan vain lasten juttu, sillä tarinat ovat yleisinhimillisiä, eivätkä suinkaan vain lapsille suunnattuja. Naistenpäivänä (8.3.) museossa on erityisopastus.
Kun Tove Jansson kumppaninsa Tuulikki Pietilän ja Pentti Eistolan kanssa lahjoitti kokoelmansa Tampereelle, oli yksi ehto, että museon pitää olla korkeatasoinen. Muumitalon lisäksi kokoelman aarteita ovat Tove Janssonin originaalit piirrokset.
Aluksi Muumimuseo oli pääkirjasto Metson yhteydessä. Tampere-taloon museo muutti keväällä 2017.
LISÄTIETOA: Muumi 80 – Muumimuseo
Muumimuseon vaihtuvassa näyttelyssä voi toukokuulle (18.5.) asti tutustua Tove Janssonin elämään. Erityisen mielenkiintoisia Taiteilijaelämää-näyttelyssä ovat valokuvat.
Kesäkuusta lähtien (7.6.) kurkistetaan Muumitalon saloihin: Kuvat paljastavat talon salaisimmatkin sopukat, joita ei yleensä näe, kuten Muumitalon saunan. Samoin voi tutustua talon materiaaleihin, luonnospiirustuksiin, arkkitehtuuriin ja rakennusvaiheisiin.
Muumitalon rakentaminen oli Tove Janssonille, Tuulikki Pietilälle ja Pentti Eistolalle aikuisten leikkiä.
LISÄTIETOA: Tervetuloa Muumitaloon! – Muumimuseo

Taikatalven kemuissa oli 3 500 kävijää. Kuva: Muumimuseo / Mikko Vares. Tove Janssonin teoskuvat: © Moomin Characters™

Tampereen päivänä 2024 Muumitalo oli yksi kiinnostuksen kohde. Kuva: Muumimuseo / Mikko Vares. Tove Janssonin teoskuvat: © Moomin Characters™
Filharmonia muumitunnelmissa
Maaliskuun alussa (6.3.) Tampere Filharmonia virittäytyy muumitunnelmiin. Maailmanensi-illan saa silloin Minna Leinosen Kuinkas sitten kävikään? Musiikin rinnalla kulkee dramaturginen kehys.
Filharmonian sivuilla Minna Leinonen kuvaa, kuinka oli kutkuttavaa miettiä, miltä hattivatit kuulostavat. Tai kuinka jäljitellä pölynimurin ääntä sinfoniaorkesterin soittimin.
Innoitusta Minna Leinonen sai lapsuuden kokemuksistaan Nalle Luppakorva ja Myyrä -animaatioista, joissa soi säveltäjien kirjoittama musiikki.
Konsertti on suunnattu koko perheelle.
LISÄTIETOA: Koko perheen konsertti: Kuinkas sitten kävikään? – Tampere Filharmonia

Tampereen päivän tunnelmia viime syksyltä. Kuva: Muumimuseo / Mikko Vares. Tove Janssonin teoskuvat: © Moomin Characters™

Muumimuseolla on arvoa kansainvälisestikin. Kuva: Muumimuseo / Mikko Vares. Tove Janssonin teoskuvat: © Moomin Characters™
Muumeista tanssien
Myös Tanssiteatteri MD on innostunut muumeista. Tove Janssonin Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia -teoksen pohjalta käsikirjoitetussa koreografiassa tanssi, musiikki ja visuaaliset elementit punovat kokonaisvaltaisen ja lumoavan maailman. Teos kertoo tanssin kielellä Janssonille tärkeistä teemoista, ystävyydestä, suvaitsevaisuudesta ja rohkeudesta olla oma itsensä.
Tanssiva Muumilaakso -teos ja sen vuorovaikutteinen pikkusisar Kurkistuksia Tanssivaan Muumilaaksoon esitettiin Shanghain EXPOSSA vuonna 2010 ja palkittiin tässä näyttelyssä.
Tanssiva Muumilaakso on myös mukana Tampereen kaupungin Taidekaari-kulttuurikasvatusohjelmassa syksyllä 2025. Tilausnäytöksissä yli 2 000 Tampereen kakkosluokkalaista näkee esityksen ja osallistuu siihen liittyviin tanssityöpajoihin.
Hällä-näyttämöllä Hämeenkadun varrella on esityksiä maaliskuussa ja syyskuussa.
LISÄTIETOA: Tanssiva Muumilaakso – Tanssiteatteri MD

Muumimuseossa on Tove Janssonin originaaleja piirroksia. Kuva: Muumimuseo / Mikko Vares. Tove Janssonin teoskuvat: © Moomin Characters™

Muumit eivät ole vain lasten juttu, sillä yleisinhimilliset tarinat kiinnostavat myös aikuisia. Kuva: Muumimuseo / Mikko Vares. Tove Janssonin teoskuvat: © Moomin Characters™
Koko vuosi juhlitaan
Muumien juhlavuosi näkyy Tampereella koko vuoden näyttelyin ja tapahtumin.
Pääkirjasto Metsossa on huhtikuun loppuun (30.4.) asti Muumisuunnistus.
Lukupiirissä käsitellään vuoden aikana Tove Janssonin rakastetut alkuperäisteokset niistä yhdessä keskustellen. Lukupiiri kokoontuu pääkirjasto Metson Satuhuoneessa kevään aikana neljä kertaa klo 18 alkaen. Aiheina ovat Muumipeikko ja pyrstötähti (18.2.), Taikurin hattu (18.3.), Muumipapan urotyöt (15.4.) ja Vaarallinen juhannus (14.5.).
Kirjastossa on esittelypiste, jossa on esillä muumikirjallisuutta.
Huhtikuun alussa (2.4.) paneelikeskustelussa Metson lavalla pohditaan, mitä voimme oppia muumeilta demokratiasta. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Tampereen yliopiston Kuvittele, demokratia! -hankkeen kanssa. Panelisteina kirjailija Emmi Itäranta, kirjailija ja kirjallisuudentutkija Maria Laakso ja väitöskirjatutkija Esko Suoranta.

Muumit näkyvät myös katukuvassa. Astu Muumiratikan kyytiin! Kuva: Muumimuseo / Mikko Vares. Tove Janssonin teoskuvat: © Moomin Characters™
Puistokonsertissa muumiteema
Elokuussa (9.8.) juhlitaan näyttävästi kansainvälistä Moomin’s Dayta Tampere Filharmonian muumiteemaisen Puistokonsertin muodossa Sorsapuistossa. Samalla vietetään suomalaisen taiteen päivää ja Tove Janssonin syntymäpäivää.
Loppuvuodesta on luvassa valotaidetta, kun siirrytään talvikaupunkiin. Muumivalotaidetta nähdään esimerkiksi Keskustorilla.
Tapahtumakalenteri voi vuoden mittaan täydentyä. seurata tapahtumat.tampere.fi-sivustoa, ja laittaa hakuun sana muumi, niin löytää kiinnostavaa tekemistä näin juhlavuonna.
LISÄTIETOA: Tampereen tapahtumakalenterin muumitapahtumia
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Pirkanmaalaiset taiteilijat avaavat työhuoneensa oven huhtikuun lopussa – katso Taidesuunnistuksen ohjelma
KUVATAIDE | Taidesuunnistus järjestetään Pirkanmaalla nyt 21. kerran. Tapahtumapäivät ovat 26. ja 27. huhtikuuta.
Petra Poutanen vie suurkuoron ja yleisön seikkailulle Ylöjärven metsään – tarkkaa määränpäätä ei kerrota
MUSIIKKI | Lipun Yöpuolia-konserttiin ostaneet saavat tietää lähtöajan Tampereen Vanhalta kirkolta ja paluuajan. Tarkka määränpää Ylöjärven metsässä on salaisuus.
Lukiolaiset esittävät toukokuussa Teatterimontussa yli sata vuotta vanhan rankan näytelmän – Spring Awakening -musikaali rokkaa
TEATTERI | Vuonna 1891 kirjoitettu Spring Awakening on edelleen ajankohtainen, koska sen aiheet ovat ikiaikaisia.
Opintiellä näyttelijän ammattiin tai hyväksi harrastajaksi – Suomen Teatteriopisto 30 vuotta
TEATTERI | Tampereen Sukkavartaankadulla Juhlatalo Hovissa opetellaan äänen käyttöä, laulamista, liikuntaa, tanssia ja miekkailua.