Parasta juuri nyt (19.11.): Nick Cave & the Bad Seeds, kynttilät, punaviini, aurinko, luova työ

19.11.2019
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Jesse Heikkinen suosittelee kuuntelemaan Nick Caven Ghosteen-albumia punaviinin kanssa, kynttilänvalossa.

Pimeys, kylmyys, väsymys ja loska – niistä on marraskuiset illat tehty. Monelle tämä aika vuodesta näyttäytyy synkkänä ja toivottomana. Siksi kerronkin omat keinoni, joilla yritän selviytyä tästä loppumattomalta tuntuvasta vuodenajasta.

1

Sanan ”kynttilä” etymologia on latinankielisessä sanassa candēre, joka tarkoittaa kimmeltämistä tai hohtamista. Kynttilöillä on pitkät perinteet, sillä ensimmäiset kynttilät tehtiin antiikin Roomassa jo 500-luvulla eaa. Sanotaan, että ihminen ei väsy koskaan katsomaan kahta asiaa: nukkuvaa lasta ja elävää tulta. Tätä sanontaa puoltaa se, että kynttilä on jo tuhansia vuosia ollut olennainen osa erilaisia uskonnollisia menoja sekä rituaaleja.

Jo antiikin Kreikassa ajateltiin, että tuli on neljästä peruselementistä se kaikkein perimmäisin. Pimeinä syystalven iltoina kynttilän liekkiä tuijottamalla voikin aistia jotain ikiaikaista.

2

”Antakaa minulle lisää viiniä tai antakaa minun olla”, lausui suufilaismystikko Rumi 1200-luvulla. Viinin historia yltää 6000-luvulle eaa, joten voimme huoletta puhua todellisesta hittituotteesta. Muinaiset egyptiläiset uskoivat, että viini oli lähtöisin muinaisten sotureiden verestä, jotka olivat kaatuneet taistellessaan Jumalia vastaan.

Sana ”bakkanaali” taas tulee roomalaisesta viinin jumalasta, Bacchuksesta. Kristityille viini symboloi Jeesuksen verta ja juutalaisille se on pyhä juhlajuoma. Oli viinillä mystisiä ominaisuuksia tai ei, se on kylminä marraskuun iltoina mitä parhain lämmittäjä! Parasta viiniä juuri nyt: Yhdysvaltalainen Apothic Inferno -punaviini.

3

Australialaisen Nick Cave & The Bad Seedsin seitsemästoista studioalbumi, Ghosteen, julkaistiin lokakuun alussa. Bändi jatkaa omaleimaisella, usvaisen melankolisella linjallaan. Albumi on omistettu yhtyeen pitkäaikaiselle pianistille, Conway Savagelle, joka menehtyi aivokasvaimen takia viime vuonna.

Levyn sanoituksissa käsitellään menetystä ja surua – teemoja, jotka sopivat hyvin valloilla olevaan vuodenaikaan. Suosittelen nauttimaan punaviinin kanssa, kynttilänvalossa.

4

Tähän aikaan vuodesta ne harvinaiset hetket, kun pääsee näkemään auringonvalon, tuntuvat jokseenkin epätodellisilta ja erityisen katarttisilta. Monesti ihmiset ovat taipuvaisia unohtamaan kaikista tärkeimmät asiat – emme niin sanotusti näe metsää puilta.

Olkaamme suomalaisina siis hyvillämme siitä, että emme pidä Aurinkoa, tai sen tuottamaa valoa ja lämpöä, itsestäänselvyytenä. Pitkän pimeän ja kylmän kauden jälkeen Auringon näkeminen muistuttaa meitä siitä, että elossa oleminen on etuoikeus.

5

Ehdottomasti yksi parhaista asioista tällä hetkellä on luova työ – erityisesti kirjoittaminen ja säveltäminen. Syystalvi on hedelmällistä aikaa itsetutkiskelulle, ja luova työ on minulle kaikista antoisin itsetutkiskelun väline.

Haluaisinkin rohkaista kaikkia lukijoita luovaan työhön, oli se sitten kirjoittamista, säveltämistä tai vaikkapa kutomista, sillä itsetutkiskelu ja itseilmaisu ovat kenties arvokkaimpia ja opettavaisimpia asioita, mitä ihmisellä on!

Jesse Heikkinen