Kuvat: Alba / Texicalli
LEVYT | Täksi jouluksi on ilmestynyt kaksi uutta joululevyä, joiden lauluissa heijastuu erityisen hyvin yhteiskunta, jossa laulut on sävelletty.
”Kalleimmat joululaulut irvailevat lämpimästi aikamme kulutusjoululle.”
Kalleimmat joululaulut. Minja Koski (laulu ja huilu), Mikael Saari (laulu ja kitara), Maruska Verona (laulu), Matti Hussi (piano), Annukka Nevalainen-Lius (viulu), Niklas Hagmark (sello). Texicalli, 2024. Kauneimmat Barokkijoululaulut. Ensemble Nylandia sekä tenori Jussi Salonen ja kontratenori David Hackston. Alba, 2024.
Täksi jouluksi ilmestyi kaksi uutta joululevyä, joiden lauluissa heijastuu erityisen hyvin yhteiskunta, jossa laulut on sävelletty. Kauneimmat barokkijoululaulut (Alba, 2024) ovat syntyneet umpikristillisessä keskiajan jälkeisessä kulttuurissa. Kalleimmat joululaulut (Texicalli, 2024) taas ei yhdessäkään laulussa viittaa joulun kristilliseen sisältöön, lähinnä laulut irvailevat lämpimästi aikamme kulutusjoululle.
Kalleimmissa joululauluissa lauletaan joulupukista, tähdestä, talvesta, valosta, lahjoista, mummosta, rosollista, toisenlaisesta maasta, vuoden pimeimmästä ajasta, lumesta, pakkasesta, kynttilästä, joulustressistä, lasten lahjonnasta – ja ”joulujuttu on valheena tuttu”. Erityisen puhutteleva on Maruska Veronan säveltämä ja sanoittama Jouluaamu, jossa jouluna perheensä jättänyt isä haluaisi seuraavana jouluna ”tulla takas”.
Levy on mukava kokonaisuus, Minja Kosken, Matti Hussin ja Mikael Saaren sävellykset tyylikkäitä, hiukan haikeita, rytmisiä ja svengaavia laulelmia. Tekstit ovat kauttaaltaan monikerroksisia ja avautuvat joka kuuntelukerralla aina vain enemmän.
Kauneimmat barokkijoululaulut on kuultu ensimmäisen kerran vuonna 2012 Café Barock -sarjassa. Barokkijoululauluissa etsitään eurooppalaisista tutuista joululauluista ja muutamista suomalaisista kansansävelmistä barokkitulkintaa: käytetään barokkisoittimia, edetään vapaasti, venytellen ja koristellen.
Heti levyn ensimmäinen raita Coventry Carol – Lully lulla ohjaa täyteläiseen maailmaan, jossa ylimaallisen kaunis kontratenorin ääni (David Hackston) tyynnyttää Jeesus-lasta duuriterssiin. Soitinsovitus Vom Himmel hoch -koraalista (Enkeli taivaan) avautuu hienosti soitin soittimelta. Mutta parasta levyllä ovat brittiläiset carolit, täynnä iloa ja tulevaisuuden toivoa.
Sini Vahervon kauniit puuhuilumelodiat, Jukka Rautasalon pysyvyyttä huokuvat gambapohjat ja Jarmo Julkusen komppaus luutulla, vihuelalla ja ukulelella muodostavat cembalisti Matias Häkkisen johtamana sitkeän ja yhtenäisen jatkumon.
Jokin samanlaisuus kahdessa erilaisessa joululevyssä kiteytyy: sanat ja musiikki ovat toisiaan tukevassa tasapainossa ja molemmat henkivät akustista rauhaa.
Marja Mustakallio
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Luukku 24: Mättäpölö, persoonallinen ja pirteä kaveri
JOULUKALENTERI | Matti Kuusela ja valokuvaaja Onni Rantanen ovat esitelleet viime viikkoina Kulttuuritoimituksen lukijoille 24 siipiveikkoa ja sirkuttajaa. Hyvää joulua!
Mikko Hautalan analyysi maailmasta on omaa luokkaansa sillä hän tuntee historian ja nykyhetken – arviossa Sotaa ja rauhaa
KIRJAT | Niin Washingtonissa, Moskovassa kuin Ukrainassakin palvelleen diplomaatin teos on suositeltavaa luettavaa jokaiselle maailmanpoliitiikkaa seuraavalle.
Josh Margolin kunnianosoitus isoäidilleen yhdistää huumoria ja toimintaa – arviossa Thelma
ELOKUVA | Thelma ja Ben ajavat skootterilla Los Angelesiin hakemaan oikeutta menetettyään puhelinhuijarille 10 000 dollaria.
Amerikkalaista historiaa tontin, talon ja sen asukkaiden kuvittamana – arviossa Here
ELOKUVA | Robert Zemeckisin teknologiaan tukeutuva elokuva perustuu Richard McGuiren kirjaan, jossa kerrotaan amerikkalaisten historiaa yhden paikan kautta.