Luukku 24: Mättäpölö, persoonallinen ja pirteä kaveri

Matti Kuusela
24.12.2024
24 joulukalenteri homotiainen onni rantanen kulttuuritoimitus

Hömötiainen toivottaa hyvää joulua kaikille, ihmiset mukaan lukien. Kuva: Onni Rantanen

JOULUKALENTERI | Matti Kuusela ja valokuvaaja Onni Rantanen ovat esitelleet viime viikkoina Kulttuuritoimituksen lukijoille 24 siipiveikkoa ja sirkuttajaa. Hyvää joulua!

Matti Kuusela, teksti

Aloitimme kalenterimme töyhtötiaisella ja tiaiseen sen myös päätämme. Mutta emme mihin tahansa, vaan kuvaajaamme Onni Rantasen lempitiaiseen.

Annetaan miehen itse kertoa.

”Minulla on ollut vuosia sama ruokintapaikka tiaisille. Niistä on tullut minulle hyvin tuttuja. Ja tiaiset tuntevat minut, tulevat syömään jopa kädestä. Ja tulee niiden kanssa vaihdettua aina muutama sanakin.

 

Hömötiainen on suosikkini. Se on erittäin persoonallinen, tuttavallinen ja pirteä kaveri, nostaa aina hymyn huulille. Muutkin tiaiset ovat mukavia seuralaisia. Aina kun lähden ruokintapaikalta, tunnen virkistyneeni.”

Metsätiaisten tulevaisuus huolestuttaa Rantasta.

”Hömötiaisen kanta on pienentynyt Suomessa 70 prosentilla 2000-luvulla. Syy on selvä: vanhojen metsien katoaminen. Talousmetsissä ei ole lahopuita, joihin tiaiset voisivat tehdä pesäkolon.”

Mutta mistä nimi? Hömö? Ikävä kyllä kukaan ei tiedä. Ainakaan se ei viittaa hölmöön, sillä hömötiainen (Poecile montaus) on poikkeuksellisen älykäs lintu, joka hyödyntää elinympäristöään nerokkaasti.

Nimen antoi, sen enempiä perustelematta, Johan August Malmberg (myöhemmin Aukusti Juha Mela) jo vuonna 1872 kirjassaan Fauna Fennica.

Maailman hauskinta tiaista on kutsuttu myös nimillä harmaatiiainen, hömmötiainen, katajatiitinen, mehtätianen, metsätiiainen, mustatiainen, mättäpölö, pakkastianen, peukalotianen ja pikkutiijaanen.

Mättäpölö? Mikä ettei….

Yksi selitys hömötiaiselle voisi olla, että nimessä on vahva metsäinen öön korostus.

Ja metsässä hömötiainen viihtyy, vanhassa metsässä, lahopuussa. Siellä, usein korkealla puunlatvassa, se laulaa kirkkaasti, sointuvasti, miltei haikeasti tiyy-tiyy-tiyy-tiyy.

Emmehän halua sitä menettää? Kuten Rachel Carson kirjoitti:

”Lintujen hiljaisuus on pelon, surun ja kauhun osuvin vertauskuva.”

Kaikkiin joulukalenterin lintuihin pääset tutustumaan täällä.

Onni Rantanen on Nokialta kotoisin oleva kansainvälisesti palkittu lintukuvaaja, jonka sydäntä lähinnä ovat metsien siivekkäät.
@onnirantanen_photography | https://onnirantanen.kuvat.fi/

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua