”Gallerian pitäminen on kuin leikki”, kuvataiteilija ja galleristi Katja Hannula vertaa

06.11.2019
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

”Teen tätä niin kauan kuin on kivaa”, Tampereen Ojakadulla yksityistä Galleria Q:ta pyörittävä Hannula lupaa. Nyt esillä on J-P Metsävainion astrokuvia.

Kirsi Haapamatti, teksti
Jari Toivonen, kuvat

Yorkshirenterrieri Mimi istuu Galleria Q:n isolla näyteikkunalla Tampereen Ojakadulla tyynesti kuin sfinksi. Koiraa ympäröivät taiteilija Riitta Nelimarkan värikylläiset lankateokset. Ohikulkija hieraisee silmiään, kun miniatyyrikoira liikauttaakin päätään. On se, elävä.

Mimin tehtäväni ei kuitenkaan ole toimia gallerian sisäänheittäjänä. Sellaisia ovat valoisan galleriatilan houkuttelevat näyttelyt. Tämän jutun julkaisuhetkellä meneillään on Q:n yhdeksäs näyttely. J-P Metsävainion astrovalokuvat täyttävät kävijän mielen öisellä avaruudella.

– Kun avasin gallerian tammikuussa, en odottanut paljoakaan. Siihen nähden galleria on lähtenyt hyvin käyntiin. Esimerkiksi Nelimarkan näyttelyä kävi katsomassa satoja ihmisiä.

Katja Hannula ja yorkshirenterrieri Mimi Tampereen Ojakadulla sijaitsevan gallerian edessä.

Katja Hannula on kuvataiteilija itsekin. Tänä vuonna 20-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävä maalari uskoo, että omasta taiteilijan työstä on ollut paljon apua galleristina.

– Tunsin entuudestaan paitsi muita taiteilijoita, myös galleristeja. Olen saanut kollegoilta paljon hyviä ajatuksia ja vertaistukea.

Galleria on kallis harrastus

Galleria Q on yksityinen taidegalleria, Katja Hannulan oma yritys, joka ei saa apurahoja tai rahoitusta esimerkiksi säätiöiltä tai yhdistyksiltä, kuten monet galleriat. Millainen bisnes gallerian pyörittäminen Tampereella on?

– Tämän gallerian on toimittava kaupallisin perustein. Minun on otettava esille sellaisten taiteilijoiden töitä, jotka myös tuovat kävijöitä. Sydäntäni särkee sanoa ei niille monille aloittaville taiteilijoille, jotka etsivät ensimmäistä näyttelytilaansa. Kaupallisuus on toki vain yksi pieni seikka kokonaisuudessa. Pääperiaatteeni on järjestää tilat sellaiselle taiteelle, josta itse pidän. Kaikki näyttelyni ovat olleet sellaisia. Sitä paitsi kaupallinen taide on yhtä lailla taidetta kuin apurahoillakin tuotettu.

Tavallisesti kuvio menee niin, että taiteilija maksaa galleriatilasta vuokraa. Sen lisäksi hän maksaa galleristille provision, kun saa näytteillä olevia taideteoksiaan myytyä.

– Näin myös minun galleriassani toimitaan. Pakko silti sanoa, että toiminta ei ole kannattavaa. Käytännössä ylläpidän galleriaa omasta taiteilijantyöstäni saamillani tuloilla.

Galleria Q:ssa oli vielä haastatteluhetkellä meneillään Riitta Nelimarkan näyttely.

Katja Hannula kuvaakin galleriaansa ihanana leikkinä, jota hän jatkaa kunnes enää ei.

– Ensimmäisen vuoden kokemuksen jälkeen olen sitä mieltä, että tämä on raskasta, mutta myös palkitsevaa. On ollut upeaa työskennellä eri taiteilijoiden kanssa, järjestää avajaisia ja nähdä ihmisten reaktiot taiteen äärellä.

Galleria Q on siitä erikoinen galleriatila, että Hannulan oma ateljee on huoneiston yläkerrassa. Sinne on myös yleisöllä pääsy. Yläkerrassa on myös mukava istuskelutila, jossa kävijät voivat selata taidekirjoja ja näyttelyluetteloita.

– Monien mielestä on kiinnostavaa, kun maalaan tässä samalla. Kävijät ovat hämmästelleet, että täällä yläkerrassahan avautuu ihan toisenlainen maailma kuin alakerran varsinaisessa galleriatilassa.

Onko Ojakatu Tampereen kaunein katu?

Gallerian kotikorttelia Ojakadulla voi nimittää Tampereen kauneimmaksi kaduksi. Kiva keskustasijainti on uudelle gallerialle etu. Myös taiteilijat ovat vaikuttuneet. Hannula kertoo hauskan tapauksen virolaistaiteilija Jaan Elkenistä:

– Yleensä taiteilija on mukana ripustuksessa, mutta poikkeuksellisesti hän saapui vasta valmiiseen näyttelyynsä. Navigaattori ohjasi hänet gallerian ohi, mutta hän oli vahingossa huomannut tilan julkisivun ja miettinyt itsekseen, että onpa upean näköinen galleria. Ja hienoa taidettakin esillä! Vasta sitten hän tunnisti omat teoksensa.

Miten gallerian pyörittäminen ja oma taiteentekeminen sopiva yhteen?

– Tähän asti ainakin hyvin. Maalaan gallerian aukioloaikoina, mutta toki myös muulloin. Olen täällä Mimin kanssa oikeastaan joka päivä aamusta iltaan, sillä kotonani Nokialla ei ole ateljeetilaa. Inspiroiva ympäristö ei ainakaan ole haitaksi luomistyölle.

Galleria Q, Ojakatu 3, Tampere. Avoinna ke–pe 13–18 ja la 11–15. J-P Metsävainion näyttely Nocturne – taivaan kuvia jatkuu 23.11.2019 asti.