Veli Granön valokuva Veijo Rönkkösestä. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anu Huttusen listalla on monologinäytelmää, televisiosarjaa ja Kiasman näyttelyä.
1
Kiasman kokoelmanäyttely Kuin kotonaan käsittelee kotia, kuulumista ja ulkopuolisuutta. Onko koti paikka, yhteisö vai mielentila? Monipuolinen näyttely kertoo kodin ja kodittomuuden, läheisyyden ja vierauden rajoista.
Veli Granön valokuvasarjasta Onnela katsoo kohti mies joogapatsaiden joukosta. Kuva Parikkalan patsaspuiston luojasta Veijo Rönkkösestä puutarhassaan on ehdottomasti oikeassa paikassa tässä näyttelyssä.
Pienellä paikkakunnalla ulkopuolinen taiteilijasielu loi oman universuminsa pienelle tontille valtatien ja rautatien väliin. Taiteilija Veli Granön nettisivuilla ITE-taiteen osiossa voi katsoa videolta myös Veijo Rönkkösen omaa kerrontaa teosten taustoista.
Veijo Rönkkönen kuoli 2010. Nykyään hänen kotipihansa on Suomen tunnetuin ITE-taidekokonaisuus, jossa vetää puoleensa kymmeniätuhansia ihmisiä vuodessa.
Kuin kotonaan -kokoelmanäyttely Kiasmassa 12.1.2025 asti.
2
Monologinäytelmä Veijo kantaesitettiin heinäkuussa 2024 Parikkalan patsaspuistossa. Kesällä näytelmä kiersi tunnelmallisilla pikkunäyttämöillä Etelä- ja Pohjois-Karjalassa. Nyt Veijo Rönkkösen elämää käsittelevä teos on mahdollista nähdä Savonlinnan teatterissa lokakuun lopussa ja joulukuussa.
Rönkkönen ehti saada elämäntyölleen tunnustuksena Suomi-palkinnon vuonna 2007, mutta ei muuten välittänyt huomiosta. Lähteitä elämänkulusta on olemassa vain vähän, merkittävimpänä Veli Granön kirja Veijo Rönkkösen todellinen elämä.
Lähteistä on saatu irti lämmin ja kunnioittava monologi pienen maalaispitäjän syrjäänvetäytyneestä kasvatista, joka teki työuransa siellä missä muutkin, massamiehenä paperitehtaalla, mutta etsi vapaa-ajallaan toisenlaista hengen ja ruumiin ravintoa ja rakensi ympärilleen oman estetiikan.
Tekijöistä Aapo Stavén on valmistautunut esitykseen muun muassa harjoittelemalla vuoden joogaa. Simpeleellä kasvanut Heidi Parkkinen on tehnyt tekstin sydämensä kielellä, kirjoittajan ja Veijo Rönkkösen yhteisellä murteella.
Monologi on dramaturgisesti taitava, uskottava ja koskettava esitys poikkeuksellisesta miehestä. Pienen budjetin esityksen lavastus ja puvustus ovat myös oivaltavaa työtä.
Veijo Savonlinnan Teatterissa 30.10., 31.10., 14.12. ja 20.12.
3
Ohuella langalla -sarjan kolmas kausi on alkanut Ylellä. Ruotsissa osataan poliisisarjat, mutta Ohuella langalla on jotain uutta, kenties ripauksella jotain vanhaa, sinistä ja lainattua eli Hill Street Bluesia.
Ruotsalaissarjassa etualalla ovat ihmissuhteet, yhteiskunnalliset ja eettiset kysymykset. Rikokset eivät ole mysteerejä, ja niitä selvitetään siinä missä lukujärjestystä tai lääkelistaa.
Sarjan ensimmäinen kausi palkittiin Ruotsissa 2021 parhaana tv-draamana ja vuoden tv-ohjelmana. Pääosissa järjestyspoliisina nähdään muun muassa Myrskyluodon Maijana tuttu Amanda Jansson.
Ohuella langalla Yle Areenassa ja Yle Fem -kanavalla.
4
Suomen aliarvostetuin katuruoka on sultsina. Yksinkertaisuudessaan yleismaailmallista tuotetta saa ainoastaan hyvin rajallisilta markkinoilta Pohjois-Karjalassa.
Sultsinan tunnetumpi toisinto, evakoiden mukana ympäri Suomea levinnyt karjalanpiirakka on arvostettu Suomen elävän kulttuuriperinnön kansalliseen luetteloon. Piirakan suosiosta huolimatta tönkkösormisemmille kotikokeille sopiva sisartuote on jäänyt suurelle yleisölle vieraaksi.
Karjalanpiirakka on viime aikoina saanut näkyvyyttä myös Kaliforniassa, missä Golden State Warriorsin fanit yrittivät viime kesänä tekoälyn ja musiikkivideon avulla houkutella koripalloilija Lauri Markkasta pelaamaan San Franciscoon.
Toivon, että tekoäly kehittyy siten, että seuraava maailmanlaajuinen katuruokatrendi on sultsina.
Sultsinat Joensuun torilta maanantaista lauantaihin.
Anu Huttunen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (25.11.2024): Maaria Wirkkala, Antti Mikkola, Ida Ahtikivi, Satu Rämö, adventtiaika
Aila-Liisa Laurilan Parasta juuri nyt -listalla on kuvataidetta, kirjallisuutta, teatteria ja joulun odotusta.
Parasta juuri nyt (21.11.2024): Vaietut arktiset sodat, Pikku Kakkosen konsertti, Oro Jaska
Marja Mustakallio on katsellut Yle Areenaa ja viihtynyt pikkupoikien konserttiseuralaisena.
Parasta juuri nyt (15.11.2024): Polkom, Louhiteatteri, Judith Mok, Rokumentti, Yleisradio
Pasi Huttunen kaipaa lisää poliittista satiiria, intoilee Rokumentista ja suree Ylen heikentämistä.
Parasta juuri nyt (14.11.2024): Die Brücke, romantiikka, avaruus, Larissa Sansour, Tove Jansson
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on kiertänyt museoita Tukholmassa ja Helsingissä.