Twisters-elokuvassa lehmät eivät lennä tornadon sisuksiin, mutta pikkukaupunkeja jauhautuu pölyksi

12.07.2024
TWISTERS

Glen Powell ja Daisy Edgar-Jacobs. Kuva: Melinda Sue Gordon / Universal/Warner/Amblin.

ELOKUVA | 28 vuoden takainen katastrofielokuva Twister esitteli näyttävästi silloisia upouusia tietokonetehosteita, joilla saatiin rekat ja lehmät lentämään taivaan tuuliin.

”Twisters tarjoaa mielikuvia eroottisesta kiihkosta, jota tornadojen jahtaaminen tuottaa osallisilleen.”

ARVOSTELU

3 out of 5 stars

Twisters

  • Ohjaus: Lee Isaac Chung
  • Pääosissa: Daisy Edgar-Jacobs, Glen Powell, Anthony Ramos, David Corenswet
  • Ensi-ilta: 12.7.2024.

Lee Isaac Chungin ohjaamassa Twisters-elokuvassa seuraillaan samoja kuvioita kuin aiemmassa Twister-elokuvassa (1996), mutta uusilla näyttelijöillä. Tosin hahmot perustuvat niihin samoihin, jotka tieteiskirjailija Michael Crichton ja hänen silloinen vaimonsa Anne-Marie Martin keksivät jo aikoinaan 28 vuoden takaiseen elokuvaan.

* *

Uusvanhan Twistersin prologissa nuorisoryhmä seuraa myrskyjä jonkinlaisesta luonnontieteellisestä uteliaisuudesta, mutta myös faneina. Tulee se kerta, kun heille käy ikävästi. Päähenkilö Katen (Daisy Edgar-Jones) poikaystävä ja monet muut ystävät katoavat ja kuolevat myrskyyn.

Mutta vuosia myöhemmin, kun Kate on jättänyt Oklahoman Myrskykujaksi kutsutut tornadoseudut ja muuttanut New Yorkiin, missä työskentelee siistissä sisätyössä Kansallisen sääpalvelun meteorologina, häntä tulee tapaamaan Javi (Anthony Ramos), kaveri vanhasta porukasta, joka on innokkaasti värväämässä Katea mukaansa tornadoja katsomaan. Houkuttimenaan hänellä ovat armeijan kehittämät uudet kuvantamislaitteet, joilla saataisiin myrskyistä merkittävästi parempaa dataa kuin heidän nuoruudessaan oli mahdollista.

* *

Katen ja luonnontieteellisesti suuntautuneen oletettavan hyvisporukan tielle asettuu kerskailevien punaniskatubettajien joukko, jota johtaa Glen Powellin esittämä Tyler Owens, joka uskoo voivansa ratsastaa tornadoilla kuin rodeossa.

Kahden porukan kohtaamiset Oklahoman syrjäteillä ovat kuin pikakuva kahtia jakautuneesta kansakunnasta, jonka jäsenet puhuvat toistensa ohi minkä ennättävät. Poliittisia metaforia enemmän Twisters tarjoaa kuitenkin mielikuvia eroottisesta kiihkosta, jota tornadojen jahtaaminen tuottaa osallisilleen, jotka alkavat kiljua ja huohottaa, kun tuntevat tantereen jytisevän allaan.

TWISTERS

Twisters-elokuvassa myrskyn puhureissa on varustauduttava suojalasein, sillä tuulessa voi tulla kasvoille mitä vain. Kuvassa Daisy Edgar-Jones. Kuva: Melinda Sue Gordon / Universal Pictures, Warner Bros. Pictures & Amblin Entertainment

* *

Elokuvan hiljentävimpiä kohtauksia ovat ne, joissa ihmiset kömpivät kuka mistäkin piilosta esiin tornadon käytyä tuhotöillään. Kuvissa näkyy maisema, joka on kuin sodan tai tsunamin jäljiltä: tuhoutuneita rakennuksia ja luontoa, ruumiita vain ei näy.

Pohjimmiltaan Twisters on romanttinen komedia, jossa vastakohdat oppivat tuntemaan toisiaan löytäessään yhteistyön voiman. Hollywood-romanssien tapaan kilpakosijat eivät ole aivan sitä, miltä ulospäin näyttävät. Kun lemmenkiemuroiden seassa päästään kurkistamaan myrskyn silmään, sehän vain täyttää elokuvan tuotelupausta tehosteshow’na.

Antti Selkokari

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua