”Olen internetin mittapuulla maailman kuuluisin elävä ihminen” – dokumentti Andrew Tatesta Ylellä

08.04.2024
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Kuva: Yle

ELOKUVA | Dokumentti toksisen maskuliinisuuden esikuvaksi mainitusta sosiaalisen median vaikuttajasta Andrew Tatesta ei juuri miestä mairittele. Moniin nuorukaisiin hänen sanomansa kuitenkin uppoaa.

”Naista pitää kuristaa ja sanoa, että hän on sinun ikuisesti.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Minä olen Andrew Tate

  • Iso-Britannia, 2024.
  • Ohjaus: Dan Reed.
  • Katso: Yle Areena. Yle TV2 8.4. klo 21

Lapseni, juuri Andrew Taten kohderyhmään kuuluva 17-vuotias nuorimies, on joitakin kertoja puhunut kotona ”Antero Taatelista”, mutta itse en ollut ennen tämän dokumentin katsomista nähnyt Taten videoita.

Heti Minä olen Andrew Tate -dokumentin alussa mainitaankin: ”Hän saa teinipojat kuuntelemaan, ja se on harvinainen kyky.”

Me ihmiset – Andrew Tate mukaan lukien – koostumme muun muassa geeneistä ja kasvatuksesta. Taten isällä oli diagnosoitu narsistinen persoonallisuushäiriö. Ja hän oli Andrew Taten supersankari, koska ei alistunut vaimonsa tahtoon.

”Isän näkemys oli, että äidin tehtävä on pitää meidät hengissä. Isä opetti, miten ollaan mies ja valloitetaan maailma.”

Jos Taten äiti vähänkin puuttui miehensä asioihin, mies häipyi viikoiksi.

”Opin lapsena, että mies ei tee myönnytyksiä.”

Taten englantilainen äiti sai juopottelevasta ja pettävästä miehestään tarpeekseen ja muutti lastensa kanssa Yhdysvalloista Iso-Britannian Lutoniin, kun Andrew oli 11-vuotias. Työttömällä äidillä oli niukasti rahaa, ja Andrewta ärsytti, että joillakuilla oli varaa ostaa kalliita asioita mutta hänellä ei.

Mainetta ja rahaa tulee

Nuorena mainostoimistoyrittäjänä Andrew Tate kertoo kameralle olevansa henkisesti vahva ja saavuttavansa sen, mitä tahtoo.

”Mitään ei ole jäänyt saavuttamatta tähän 21 ikävuoteen mennessä.”

”Ylimielinen” on sana, joka toistuu usein ihmisten puheissa, kun he luonnehtivat Tatea.

Andrew Tate kertoo tylsistyvänsä asioista, joista muut nauttivat. Sen sijaan vaara ja pelkääminen eivät tylsistytä, ja nuori vihainen mies löytää potkunyrkkeilyn.

Seuraavaksi hän keksii perustaa veljensä kanssa verkkokamerabisneksen, jossa alkaa tienata rahaa ”naisillaan”, joita kohtelee kaltoin.

Kun Tate vihdoin joutuu tilille tekemisistään, hän kieltää tehneensä mitään väärää ja alkaa pehmitellä aiempia puheitaan, selittää ne huumoriksi. Myös jotkut Taten kannattajat sanovat vihamielisten ja halventavien puheiden olevan ”yhteydestään irrotettuja vitsejä”.

”Naista pitää kuristaa ja sanoa, että hän on sinun ikuisesti. Naisia voi ohjelmoida. Sellaisia olentoja ne ovat”, Tate luennoi videollaan.

Puhetta on hyvin vaikea pitää huumorina.

”Elän niin kuin suurin osa miehistä haluaisi elää. Nain ketä haluan. Kukaan ei valita. Matkustan, tienaan ja käytän rahaa. ”

Isänsä poika.

vwpduQLrmmQUqguUzLJ9 jpgversion

Kuva: Yle

Matrix iskee

Naisvihamielisen sanomansa lomassa Tate kannustaa nuorukaisia kasvattamaan lihaksia ja pankkitilin saldoa. Hänen motivaatiovideonsa tehoavat, koska hän puhuu vakuuttavasti. Ja hän on varmasti oikeassa siinä, että moni haluaisi olla kuin hän: rikas ja kuuluisa.

Tate puhuu usein matrixista, jolla tarkoittaa yhteiskunta tai systeemiä, joka hänen mukaansa tekee ihmisistä heikkoja. Hän myös väittää matrixin pyrkivän nujertamaan hänet.

Dokumenttiin on valittu edustava otanta Taten toksisuutta alleviivaavia puheita ja tekoja. Reiluun tuntiin mahtuu kuitenkin vain pieni osa kaikesta hänen tuottamastaan materiaalista, joten jää mietityttämään, löytyykö hänen tuotannostaan myös aineistoa, jonka sisältöä voisi pitää jotenkin myönteisenä tai hyödyllisenä. Tuskin naisten alistamisen ihannointi on kaikkien miehen seuraajien ainakaan ainoa syy kuunnella tätä. Toivoa sopii, että hänen puheillaan on ollut johonkuhun nuoreen myönteiselläkin tavalla voimaannuttava vaikutus.

Ohjelman esitiedoissa mainitaan dokumentin kertovan Taten ”noususta ja tuhosta”, mutta vaikka Tate vähän kiperiin paikkoihin joutuukin, kaiken jälkeenkin näyttäytyy mielestäni edelleen enemmän miehen uho kuin tuho.

Kannattajakunta tuskin hylkää idoliaan.

Sari Harsu

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua