Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Lari Aaltonen intoilee VR:n uudesta mobiilisovelluksesta ja kuuntelee Greta Thunberginsä death metalin tahtiin.
1
Juuri kun on Lost in Musicista ja Musiikki & Media -tapahtumasta selvitty, niin lokakuun lopulla 23.–27.10.2019 Tampere täyttyy jälleen jos jonkinmoisesta musiikista. Kyseessä on maailmanmusiikin messu- ja showcasetapahtuma Womex – The World Music Expo, jonka myötä kaupunkiin saapuu yli 2 700 alan ammattilaista yli 90 maasta – yhtyeitä ja muusikoita, tapahtumajärjestäjiä, promoottoreita, levy-yhtiöitä, tutkijoita, toimittajia ja niin edelleen.
Musiikillisesti tapahtuma kattaa niin perinnemusiikkeja eri puolilta maailmaa kuin laaja-alaisesti jazzin, elektronisen musiikin ja taidemusiikin rajapintoja. Seitsemän esiintymislavaa, 300 esiintyjää, 750 musiikkialan yritystä, 100 puhujaa konferenssiohjelmistossa – hengästyttävää! Womex järjestetään nyt 25. kerran ja ensi kertaa Suomessa. Esiintyjät on valittu monivaiheisen valinnan kautta ja edustavat maailman parhaimmistoa.
Womex-tapahtuma on kuitenkin – ainakin tänä vuonna – rakennettu harmillisesti niin, että ns. tavallinen musiikista kiinnostunut yleisö ei pääse näkemään ja kokemaan kuin viralliset iltakonsertit, joita kyllä on runsaasti. Kaikki keikat ovat K18, eikä minkäänlaista lasten- tai nuortenohjelmaa tai tapahtumaa näytä olevan tarjolla.
Hieman kismittää, että tämän suuruusluokan festivaali on niin sisäänpäinkääntynyt, ettei se tule näkymään tamperelaisille oikein millään tavalla – mahdollisuuksia kun olisi Tampereen näkyvyyden ja eri musiikinlajien arvostamisen nostamisen suhteen tarjolla vaikka kuinka paljon.
Kaupunkitilassa elävä musiikkifestivaali, joka ottaa huomioon monenlaiset kuluttajat ja asiakkaat, olisi kuitenkin mille tahansa kaupungille myyntivaltti matkailuun ja parantaisi kaupunkilaisten elämänlaatua ja avarakatseisuutta sekä edesauttaisi törmäämistä itselle vieraampiinkin kulttuureihin taiteen kautta – vaikka tapahtuisikin vain tämän yhden kerran. Toivottavasti kaupungissa tapahtuu mahdollisimman paljon kaikkea kiinnostavaa epävirallista oheisohjelmaa näiden festaripäivien aikana!
Lippuja iltakonsertteihin näyttää kuitenkin olevan vielä saatavilla, joten ohjelma haltuun ensin tästä ja sitten liput taskuun tästä.
2
Greta Thunberg piti YK:n ilmastohuippukokouksessa New Yorkissa 23.9.2019 totaalisen tyrmäävän puheen ympäristön tilasta, jossa hän ruoti maailman päättäjiä kyvyttömyydestä tehdä mitään ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Puhe on herättänyt paljon keskustelua aiheesta, mutta myös siitä sun tästä aiheeseen mitenkään varsinaisesti liittymättömästä asiasta. Kaikkein epäkiinnostavin keskustelu on käyty itse Thunbergin persoonan ja toiminnan ympärillä.
Puheen jälkijäristyksistä itselleni tärkein on – itse ympäristö- ja ilmastoasioiden laajemman esillä olon lisäksi – ollut video, jossa Greta Thunberg pitää puheensa death metal -solistina. Painava apokalyptinen puhe, kertautuvat iskusanat ja synkkä äänimaailma ovat yhdistelmänä pistämätön ja vielä lisäävät sanoman tenhoa ja (toivottavasti myös) vaikuttavuutta.
”People are suffering, people are dying, entire ecosystems are collapsing – how dare you!”
Myös Thunberg itse twiittasi videosta huvittuneena: ”From now on I will be doing death metal only!!”
3
Kuuma vinkki! VR on uusinut mobiilisovelluksensa, ja siinä on paljon hyvää verrattuna edelliseen. Uudella VR Matkalla -sovelluksella voi nimittäin esimerkiksi maksaa MobilePaylla ja valita istumapaikan vaunukartalta. Vanha sovellus VR Mobiili sen sijaan on selvästi vanhentunut ja hieman jähmeä, ja maksutapahtumat ovat siinä hitaita. Tällä hetkellä käytössä ovat molemmat sovellukset ennen kuin VR Matkalla -sovellukseen on saatu lisättyä kaikki halutut ominaisuudet.
Nyt kuitenkin kannattaa olla tarkkana ja pitää molempia sovelluksen versioita älypuhelimessaan – toisella sovelluksella nimittäin voi monessa tapauksessa saada junalipun halvemmalla kuin toisella sovelluksesta. Olen säästänyt tästä syystä junamatkoissani jo useita kymppejä, ja kikka näytti toimivan ainakin vielä illalla 11.10.2019.
Kun on päättänyt junan, jolla liikkuu, kannattaa siis tarkastaa hinta vielä toisesta sovelluksesta ennen lipun ostoa – ja säästää selvää rahaa. Itselläni homma on toiminut useammin niin, että vanhalla sovelluksella saa halvemmat liput, mutta näyttää se toimivan toisinkin päin.
4
Koodaamista ja insinöörihuumoria (?) yhdistelevä Device Orchestra soittaa konemusiikkia. Siis esimerkiksi leivänpaahtimia, kortinlukukoneita, sähköhammasharjoja, kirjoituskoneita, kuittitulostimia ja parranajokoneita. Kappaleet ovat useimmiten covereita joistakin tunnetuista hiteistä, ja myös peli- ja elokuvamusiikkia versioidaan. Suosikkejani on muun muassa yhdeksän eri elektronisen laitteen soittama Game of Thrones -tunnari. Kertakaikkisen ihastuttavaa kikkailua!
5
Syksy on kerta kaikkiaan hienoa aikaa! Pimeys laskeutuu, kyllä, mutta värit ovat ihan mielettömät, metsät ovat täynnä sieniä ja jonkinlainen odotuksen tunnelma valtaa mielen vuoden kierron lähestyessä loppuaan. Kesän rientojen jälkeen syystapahtumat tuntuvat mukavilta ja intiimeiltä, kun hiljalleen siirrytään klubikonsertteihin ja sisätiloihin ylipäätään. Kynttilätkin saa kaivaa esiin ja takkaan pistää tulen, laulaja-lauluntekijämusiikkia levarilta. Suositukset esim. syksyllä ilmestyneille Viitasen Piian ja Kielo Kärkkäisen albumeille.
Lari Aaltonen