Ahava & Puikkonen. Kuvat: Meri Björn / Kosmos
KIRJAT | Keskustelusarjan pohjalle rakentuva esseeteos pureutuu kaunokirjallisuuden, erityisesti romaanin, rakenteisiin monilta eri tavoin. On teoriaa ja käytäntöä, konkreettista selitystä ja lennokasta visiointia.
”Rakennenautintoja on herkkupala sekä kirjoittajille että lukijoille.”
ARVOSTELU
Selja Ahava & Emma Puikkonen: Rakennenautintoja – esseitä kirjoittamisen ja lukemisen ilosta
- Kosmos, 2023.
- 303 sivua.
Kevään kuvastokauden kiinnostavimpia kirjoja oli tämä Selja Ahavan ja Emma Puikkosen esseekokoelma, joka käsittelee romaanitaidetta rakenteen näkökulmasta. Esseeteos perustuu samannimiseen keskustelusarjaan, jossa oli vuosina 2021–2022 kolme keskustelutilaisuutta. Niissä puhuttiin romaanin rakenteesta eri näkökulmista. Keskustelut löytyvät yhä verkosta, jos niihin haluaa palata. Niiden sisältö on tislattu tähän kirjaan ja lisäksi kansien välistä löytyy paljon muutakin romaanin rakenteesta.
Teos jakautuu kolmeen osaan. Ensin on viisi esseetä: kaksi kummaltakin tekijältä ja yksi yhteinen, aiheinaan aukot ja poissaolo, aika ja tila, fragmenttiromaanit, toislajiset ja musiikin rakenteet.
Esseitä seuraa kolme käytännönläheistä kirjoitusta: ensimmäisessä luonnostellaan kolme erilaista rakennetta samasta tarina-aihiosta ja sen jälkeen Ahava ja Puikkonen avaavat romaaniensa rakenneratkaisuja, esimerkkeinä Ahavan Ennen kuin mieheni katoaa ja Puikkosen Eurooppalaiset unet. Lopuksi on vielä osio romaanin ja rakenteiden perusteista sekä sanasto, jossa esitellään erilaisia rakenneratkaisuja.
Rakennenautintoja – esseitä kirjoittamisen ja lukemisen ilosta (Kosmos, 2023) on hieno kirja. Suosittelen sitä lämpimästi kaikille romaaneja kirjoittaville. Vaikka sen esimerkit jossain määrin nousevatkin tietynlaisen taideproosan parista, kirjan sivuilta löytyy varmasti inspiraatiota, kirjoitti sitten millaisia romaaneja tahansa. Nämä rakennekysymykset ovat kiinnostavia ja koskettavat kyllä kaikenlaista kirjallisuutta. Kirja antaa hyviä ideoita ravistelemaan kirjoitusjumeja ja keksimään uusia rakenneratkaisuja kirjoihin.
Pelkästä ammattikirjallisuudesta ei kuitenkaan ole kyse. Rakennenautinnoista voi iloita myös lukija, jolle kirja antaa uusia näkökulmia romaanien rakenteiden havainnointiin ja ymmärtämiseen. Rakennenautintoja on sitä paitsi nautinnollista luettavaa itsessään: se on hyvin kirjoitettu taideteos. Erityisesti kokeellisemman kirjallisuuden ystäville teosa antaa ajateltavaa ja lukuvinkkejä.
Itse koin tämän myös hyödylliseksi tekemieni kirjailijahaastattelujen kannalta – ”rakennenautintoa on haastattelija, joka haluaa keskustella kirjani rakenteesta”, toteavat tekijät, ja tätä nautintoa voin kyllä kirjailijoille jatkossa tarjota paremmin.
Kaikki tämä on hyvin tehtyä. Vaikka kirjallisuusteoreettinen käsitteiden hinkkaus hiukan kuivakkaalta kuulostaakin, ei syytä huoleen: tässä teoksessa pohdinnat romaanin olemuksesta ja sanaston termien selitykset ovat taitavasti ja eloisasti kirjoitettuja. Vaan mikäpä ihme tuo on, kun teoksen tekijät ovat päteviä kirjailijoita.
* *
Italo Calvinon luentosarjaan perustuvat ajatukset romaanin tulevaisuuksista ovat myös ajatuksia herättäviä, niin lukijalle kuin kirjoittajalle. Onko romaanin tulevaisuus siinä, että se ottaa aikaa kestävän luonteensa vakavasti ja heittäytyy hitaaksi, kertakäyttötavaran vastakohdaksi? Onko laajemman mittakaavan ottava romaani apuväline tuomaan lukijoille ihmisnäkökulman rinnalle toisia näkökulmia? Miten varmistetaan monimuotoinen lukijakunta monimuotoiselle kirjallisuudelle?
Kovin syvälle romaanin tulevaisuuteen ei tässä mennä, mutta tärkeintä onkin kylvää ajatuksen siemeniä Rakennenautintojen lukijoihin.
Anna-Mari Tenhunen on vastuussa kirjan ulkoasusta ja ansaitsee tulla erikseen mainituksi: Rakennenautintojen taitto ja kuvitus on kiehtovaa. Kirja näyttää kiinnostavalta, mikä sointuu hienosti yhteen rikkaan ja monipuolisen sisällön kanssa. Tähän kirjaan tulen vielä palaamaan.
Mikko Saari
* *
Kulttuurigaala lähestyy!
Kulttuuritoimitus on ehdokkaana Vuoden kulttuuriteoksi Suomen Kulttuurigaalassa. Voit kannustaa meitä kotisohvalta käsin Ylen suorassa lähetyksessä perjantaina 24.11.2023!
#kulttuurigaala #kulttuuri
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
”Parasta mitä rahalla saa, on vapaus olla ajattelematta rahaa” – Esa Juntunen auttaa rahataitojen haltuun ottamisessa
KIRJAT | ”Meistä kaikista ei voi tulla miljardöörejä, mutta kaikista voi tulla vauraampia”, kirjoittaa Vuoden Sijoittaja 2023 -voittaja Vaurastu viisaasti -teoksessaan ja antaa hyvin konkreettisia ohjeita.
Miten kirjoittaa Rooma-kirja ilman, ettei se olisi matkailuopas? Arviossa Karl Ristikiven Rooman-päiväkirja
KIRJAT | Rooman-päiväkirja on kuin arvoitus, tai ehkäpä 1700-lukulaisittain kirjoitettu dekkari, jossa henkilöt eivät ole sitä mitä päähenkilö Kasparin ensi kuvauksista voisi päätellä.
Murhabotti löytää paikkansa – arvioitavana Martha Wellsin Taktinen vetäytyminen
KIRJAT | Murhabotti-sarjan ensimmäinen tarinankaari tulee päätökseensä. Yhteys ihmisystäviin motivoi viihdemediaa rakastavaa taistelurobottia pelastustehtävään.
Lars Sundin kerronta tempaa mukaansa sivulta yksi ja pitää lukijan kyydissä loppuun asti – arviossa Vaasan Prinsessa
KIRJAT | Lars Sund tavoittaa ihmisyyden näkymättömän mutta voimallisen puolen ja pukee sen tarkkanäköisen ja herkän tekstin muotoon.