Parasta juuri nyt: Soundtrackit – viisi ääniraitaa marraskuuhun

06.11.2023
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Killers of the Flower Moon. Kuva: Melinda Sue Gordon / Apple TV+

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Topi Lepojärvi sukeltaa syksyisten soundtrackien maailmaan.

5

Danny Elfman aloitti uransa rock-yhtyeessä (Oingo Bonigo), mutta paremmin hänet tunnetaan elokuvamusiikistaan, ja kaikkein parhaiten ohjaaja Tim Burtonin hovisäveltäjänä.

Elfmanin sävellykset ovat syksyn ja talven musiikkia, jonka pariin voi palata vuodesta toiseen. Burtonin kauhusatuja säestäessään hän käytännössä loi synkän fantasiamusiikin genren, Stravinskylta ja Kurt Weillilta ammentavan äänimaiseman, jossa huokailevat kuorot ja helisevät kellopelit tuovat yhteen kurpitsalyhdyt ja ensilumen.

4

Vinksahtanutta satumusiikkia löytyy myös Neil Gaimanin ja Terry Pratchettin vinksahtaneeseen fantasiakirjaan pohjautuvasta uudesta televisiosarjasta Good Omens. Amazonin tuottaman sarjan musiikin takana on Casino Royalesta (2006) ja BBC:n Uudesta Sherlockista (2010–2017) vastannut David Arnold, jolle ikonisten hahmojen uudelleensovittaminen on siis tuttua puuhaa. Maailmanlopun enteitä tulkitsevan Good Omensin tapauksessa hahmot tosin ovat ikonisia hyvin kirjaimellisessa mielessä.

Pratchettin ja Gaimanin kirjassa on toistuva vitsi, että kaikki demoni Crowleyn (sarjassa David Tennant) autoon jätetyt levyt muuttuvat Queenin kokoelma-albumeiksi. Tämä on otettu huomioon myös ensimmäisen kauden soundtrackissa.

3

Särökitarat ja maailmanlopun enteet ovat Good Omensin tavoin läsnä myös Myrkurin uutuudella Ragnarok (2023). Tanskalaisen Amalie Bruunin kansanmusiikkia, metallia ja syntetisaattoreita yhdistelevä musiikki on nimittäin kirjoitettu viikinkimytologiasta ammentavan näytelmän scoreksi.

Soundtrackeissa on usein kyse kyvystä vastata produktion odotuksiin ja haasteisiin. Black metal -skenestä ponnistava Bruun on kuitenkin tinkimätön oman tiensä kulkija, jonka artistinimenä toimivan Myrkurin (suomeksi pimeys) musiikilliset juuret löytyvät syvältä pohjoiseurooppalaisesta kansanmusiikista.

2

Onko anime yhä kirosana? Jos on, niin suokaa anteeksi kielenkäyttöni, sillä kirjoittajalle uuden tuttavuuden, anime-säveltäjä Yoko Kannon monipuolisuuden edessä voi vain nostaa hattua.

Lukuisissa japanilaisissa animaatiosarjoissa, mutta etenkin vuosina 1998–1999 ilmestyneessä Cowboy Bebopissa, Kanno ja hänen Seatbelts-yhtyeensä yhdistelivät suvereenisti muun muassa modernin taidemusiikin, The Beatlesin, Buddy Richin, drum’n’bassin ja kasarihevin sävyjä. Vuodenaikaan sopivan talvisesta Wolf’s Rain -sarjasta (2003) taas löytyy esimerkiksi japanilaiseen ketjurunouteen pohjautuva virtuoosimainen kitarasamba.

Kannon kunnianhimoiset sävellykset osoittavat, millaisia musiikillisia aarreaittoja ennakkoluuloton kuulija saattaa löytää.

1

Pitkän uran tehneen Robbie Robertsonin (1943–2023) viimeiseksi jäänyt soundtrack Killers of the Flower Moon ilmestyi hänen kuolemansa jälkeen. Albumi on kuitenkin tekijänsä arvoinen joutsenlaulu, hätkähdyttävän monipuolinen ja koskettavakin kokoelma musiikkia Martin Scorsesen murskaavaan kuvaukseen sorretuista natiiviamerikkalaisista 1920-luvun Oklahomassa.

Onkin hieman haikeaa huomata, että tämän listan vaikuttavin ja uusin julkaisu on samalla kaikuja jo menneestä musiikillisesta maailmasta.

Topi Lepojärvi

Kirjoittaja on Skotlannissa sävellykseen erikoistunut musiikin maisteri, joka on tehnyt musiikkia myös peli- ja elokuvaprojekteihin.

Lähteet

* *

Kulttuurigaala lähestyy!

Kulttuuritoimitus on ehdokkaana Vuoden kulttuuriteoksi Suomen Kulttuurigaalassa. Voit kannustaa meitä kotisohvalta käsin Ylen suorassa lähetyksessä perjantaina 24.11.2023!

#kulttuurigaala #kulttuuri 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua