Pate Mustajärvi lopetti Popedan solistin hommat. Bändi jatkaa. Kuva: Universal Music / Miikka Varila
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aila-Liisa Laurila on seurannut Popedan muutosta, katsellut tv-ohjelmauutuuksia ja nauttinut Kaija Saariahon musiikista.
1
Tuhansien keikkojen Popeda-yhtye järjesti upean Ratina-viikonlopun. Kaikki näytti menevän hienosti suunnitelmien mukaan. Suurelle yleisölle kaikki paljastui pikkuhiljaa, osa kerrallaan.
Jotkut erehtyivät luulemaan, että nyt sitten kaikki olisi ohi. Eipä ollut, ja siitä oli kyllä ilmoilla vihjeitä jo etukäteen. Popeda jatkaa rokkaamista ja Pate sooloilua.
Popedasta on tarkoitus tehdä ”ikuisesti” jatkava bändi, jonka soitto ei ole kiinni kenestäkään yhdestä soittajasta. Costello Hautamäki pitää pääohjaksia käsissään nyt, kun viimeinenkin alkuperäisjäsen on poistunut kuviosta. Bändi paljastaa uudet karvansa ensi vuonna.
Pate Mustajärvi jatkaa laulamista soolouralla, ja Docendo julkaisee hänen päiväkirjojensa pohjalta kirjoitetun muistelmateoksen Ratinaan se päättyi – 46 vuotta Popedaa. Soolotulevaisuus lienee melodista ja mietiskelevää tarinointia ennemmin kuin vanhaa, kukkoilevaa menoa. Ensimmäinen single, Hei äijä, ilmestyi eilen.
Vielä jälkikiitos Radio 957:n Antti Granlundille ja Mika Linnulle, jotka tarjoilivat sadan biisin ja kymmenen tunnin kavalkadin popedatuotantoa kuuntelijaäänestyksen pohjalta. Mukana oli paljon sellaista, mitä ei muuten kuule missään. Herkkuna päälle tulivat juontajakaksikon letkeät jutustelut.
Niin, ja Ratinan konsertti elää ikuisesti Ylen tallentamana. Se on luvattu esittää tv-ruudussa 5. tammikuuta 2024.
2
Määritteet lämminhenkinen ja hyväntuulinen on Ylellä saanut 8-osainen tv-sarja Hormonit! Se sukeltaa rohkeasti aihepiireihin, joista on kauan vaiettu. Miksi ihmeessä?
Ensimmäisen osan perusteella pidän Johanna Vuoksenaan uutta draamakomediaa pikemminkin tragikomediana. Jos päähenkilö pelastaa avannosta järkyttävällä tavalla itsemurhaa yrittävän miehen, on siitä ilo kaukana.
Surkuhupaisuudessaan kaikki kylläkin kääntyy hetkittäin aidon naurun puolelle. Jatko-osissa kuvatun kaltaistelle nykyihmisten sekoilulle ei voi muuta kuin nauraa.
Elenaa ja Patrikia (Karoliina Blackburn ja Robin Svartström) kävisi tosin sääliksi, jos he olisivat tosielämän läheisiä. Biologisten ja psykologisten kuohujen pyörteissä kaikki hallinta tuntuu luisuvan kaksikon käsistä.
Sarja on oiva puheenvuoro keskustelussa iän karttumisesta ja vanhenemisen tuomista tilanteista. Jos viisikymppistä pidetään joissakin piireissä jo ikäloppuna, niin kovin pitkäksi käy vaellus ysikymppiseksi. Heitä tässä maassa on nimittäin pilvin pimein ja tulevaisuudessa vielä enemmän.
3
Tanssii tähtien kanssa aloitti 16. kautensa MTV3-kanavalla. Valitettavasti tuntuu siltä, että formaatti on jo aika lailla loppuun kaluttu. Aina samat tanssikuviot, arvostelemiset ja putoamiset.
Todennäköisesti TTK:sta kehkeytyy kuitenkin tälläkin kertaa sunnuntai-iltojen katsojahitti. Mikä on sen salaisuus?
Aivan ehdottomasti parasta ovat jälleen kerran uudet, tuoreet kasvot kilpailijoina. Sointu Borg, Pernilla Böckerman, Shawn Huff, Jussi Heikelä, Emma Kimiläinen, Maria Guzenina, Mikko Penttilä, Pia Penttala, Matti Suur-Hamari, Jarkko Niemi ja Yeboyah.
Osa on harvemmin pintajulkisuudessa nähtyjä. Varmasti kaikki tulevat tutuiksi syksyn mittaan. Heidän tanssitaitojensa kehittymistä seurataan tarkoin silmin, samoin kuin kuullaan välillä kivuista ja vaivoista, loukkaantumisista ja väsähtämisistä, ehkä muustakin.
Urheilijataustaisilla lienee kestävyysetua joihinkin toisiin nähden. Jännittävää on nähdä, miten esimerkiksi Matti Suur-Hamari pärjää erilaisine koipineen.
4
Tangokuningas ja iskelmätähti Jari Sillanpäästä kertova MTV3-dokumentti Siltsu pureutuu kysymykseen, mitä huippuartistille tapahtui. Myydyimmät albumit ja suurimmat salit vaihtuivat poliisitutkintoihin ja oikeudenkäynteihin.
Yksi haastatelluista on Kassu Halonen, joka luonnehtii Jari Sillanpään nousukiitoa kuin kantorakettien kuljettamaksi kohtisuoraksi pinkaisuksi. Joku toinen haastatelluista sanoo, ettei kenellekään ihmiselle tee hyvää, jos kaikki menee liian hyvin ja täydellisesti.
Haastateltavat ovat ymmällään huumeista, pedofiliasta ja oikeudenkäynneistä. Melkoista järkytystä lienevät kokeneet monet fanit, jotka ehkä pitivät Siltsua massahurmaajana ja Jumalasta seuraavana.
Viime vuodet ovat varmasti olleet Sillanpäälle vaikeita, mutta kuinka ollakaan, keikkailu ei ole täysin loppunut. Tulossa on muun muassa maata laajalti kattava joulukonserttikiertue 21.11.–20.12. Tampere tosin puuttuu ainakin 4. syyskuuta päivitetyn listan mukaan.
Siltsu MTV3:lla 14.9.2023.
5
Kaija Saariahon (1952–2023) elämästä kertova Universumin kaiut – Kaija Saariahon musiikki (2023) on ylivoimaisesti paras kulttuuridokkari, jonka olen pitkään aikaan nähnyt elokuvateatterissa.
Perusteluksi voi kertoa vaikkapa tasapainoisen levollisuuden, jolla kerronta etenee kohteensa lapsuudesta aikuisuuteen ja sairauden sävyttämään loppuaikaan. Katsoja pääsee kaikessa rauhassa tapaamaan ison joukon Saariahon läheisiä ja kuulemaan musiikkia maailman suurimmissa konserttisaleissa.
Riitta Rask on ohjannut dokumentin, joka tuo esiin karismaattisen taiteilijan syvimmät luonteenpiirteet, lahjakkuuden, määrätietoisuuden ja lämpimän valovoiman.
Saariahon säveltämä musiikki on tehnyt ihmeen. Maailma ymmärsi sitä jo säveltäjän elinaikana ja tekijää osattiin arvostaa suuresti. Sen kertovat jo 24 kansainvälistä palkintoa, jotka Saariaho ehti saada uransa aikana.
Lue Irmeli Heliön Kulttuuritoimitukseen kirjoittama arvio elokuvasta täältä.
Aila-Liisa Laurila
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (21.11.2024): Vaietut arktiset sodat, Pikku Kakkosen konsertti, Oro Jaska
Marja Mustakallio on katsellut Yle Areenaa ja viihtynyt pikkupoikien konserttiseuralaisena.
Parasta juuri nyt (15.11.2024): Polkom, Louhiteatteri, Judith Mok, Rokumentti, Yleisradio
Pasi Huttunen kaipaa lisää poliittista satiiria, intoilee Rokumentista ja suree Ylen heikentämistä.
Parasta juuri nyt (14.11.2024): Die Brücke, romantiikka, avaruus, Larissa Sansour, Tove Jansson
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on kiertänyt museoita Tukholmassa ja Helsingissä.
Parasta juuri nyt (12.11.2024): Kevään kirjat, Paris Paloma, Munch-museo, Forest Shuffle, The Devil’s Plan
Mikko Saari on lukenut kirjakatalogeja, kuunnellut uutta musiikkia ja käynyt katsomassa Munchin tauluja.