Helsingin kirjamessuille saapuu yli tuhat esiintyjää – messujen teemamaa on Ranska

24.09.2019
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Lokakuun 24.–27. päivänä järjestettävillä messuilla nähdään lähes kaikki kirjavuoden merkittävimmät suomalaiset kirjailijat ja lähes 40 kansainvälistä kirjailijavierasta.

Sirpa Pääkkönen

Helsingin Kirjamessuilla esitellään tänä vuonna erityisesti ranskalaista kirjallisuutta ja kulttuuria. Ranska on kirjamessujen teemamaa ja näkyvästi esillä syksyn kirjasadossa: toistakymmentä suomennosta ja yhtä monta Ranskaa käsittelevää romaania ja esseetä julkaistaan Suomessa.

Nuoret esikoiskirjailijat nousevat Helsingin Kirjamessujen päälavalle tunnettujen kirjailijoiden rinnalle. Helsingin Kirjamessujen lavoilla esiintyy yli 1 100 kirjailijaa, taiteilijaa, poliitikkoa ja vaikuttajaa. Messuilla nähdään lähes kaikki kirjavuoden merkittävimmät suomalaiset kirjailijat ja lähes 40 kansainvälistä kirjailijavierasta. Esikoiskirjailijoita on ennätysmäärä.

Helsingin Kirjamessut järjestetään Messukeskuksessa 24.–27.10.2019 ja tungos on tunnetusti kova, koska kirjamessujen suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Parhaan annin kirjamessuista saa suunnittelemalla itselleen ohjelman sen perusteella, keitä kirjailijoita haluaa kuulla, sillä juuri kirjailijahaastattelut ovat perinteisesi messujen parasta antia.

Helsingin Kirjamessujen täydellisen aikataulun näet täältä. Alla poimintoja kansainvälisistä vieraista ja heidän kirjoistaan.

Iso-Britannia

Viv Groskop: Älä heittäydy junan alle ja muita elämänoppeja venäläisistä klassikoista (Atena)

Viv Groskop (s. 1973) on venäjän kielen maisteri ja tunnettu brittiläinen toimittaja ja kirjailija. Hän on kirjoittanut taiteesta, populaarikulttuurista ja yhteiskunnasta usein feministisestä näkökulmasta. Hän on myös suosittu stand up -koomikko, näyttelijä ja tunnettu We Are Women -podcastistaan.

David Nicholls: Suloinen suru (Otava)

David Nicholls (s. 1966) on Pohjois-Lontoossa asuva englantilainen kirjailija, käsikirjoittaja ja näyttelijä. Nicholls on ollut mukana käsikirjoittamassa suosittua Rimakauhua ja rakkautta -televisiosarjaa. Vuonna 2019 julkaistu Suloinen suru on hänen viides romaaninsa.

Rob Sears: Trump – kauneimmat runot (Aula)

Rob Sears on lontoolainen kirjailija. Vuonna 2019 suomeksi julkaistu bestseller Trump – kauneimmat runot on koottu presidentti Donald Trumpin twiiteistä. Sears on kirjoittanut myös satiirisen johtamisoppaan Vladimir Putin: Menestyvän johtajan opetukset.

Ranska

Christophe Deloire

Christophe Deloire (s. 1971) on ranskalainen toimittaja, joka on toiminut lehdistönvapautta puolustavan Toimittajat ilman rajoja -järjestön pääsihteerinä vuodesta 2012. Deloire on julkaissut useita kirjoja, viimeisimpänä Christophe Dubois’n kanssa kirjoitetun poliittista valtaa käsittelevän Circus Politicus -teoksen vuonna 2012.

Éric Vuillard: Päiväkäsky (Siltala)

Éric Vuillard (s. 1968) on useasti palkittu kirjailija ja elokuvaohjaaja. Vuillard asuu Ranskan Lyonissa. Vuillardin natsi-Saksan kulisseihin sukeltava teos Päiväkäsky voitti Ranskan merkittävimmän kirjallisuuspalkinnon Goncourtin vuonna 2017. Vuonna 2019 suomeksi ilmestynyt Päiväkäsky on Vuillardin ensimmäinen suomennettu teos.

Ruotsi

Arne Dahl: Äkkisyvä (Into)

Arne Dahl (s. 1963) on yksi Pohjoismaiden arvostetuimmista rikoskirjailijoista. Hänen tarinansa ovat monelle tuttuja myös televisiosta. Dahl on Tukholmassa asuva kirjailija, kriitikko ja toimittaja. Hänen kirjojaan on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta ja niitä on käännetty 32 kielelle. Dahlille on myönnetty rikoskirjallisuuden palkintoja Saksassa, Tanskassa ja Ruotsissa.

Camilla Grebe: Horros (Gummerus)

Camilla Grebe (s. 1968) on Ruotsin suosituimpia jännityskirjailijoita. Greben läpimurtoromaani Kun jää pettää alta (2017) on käännetty yli 20 kielelle. Grebeltä on suomennettu myös Moskova noir -trilogia, jonka hän on kirjoittanut yhdessä Paul Leander-Engströmin kanssa. Sarjan avausosasta Pietarin kapellimestarista (2015) on tuotettu tv-sarja. Camilla Greben vuonna 2018 suomeksi julkaistu Lemmikki on valittu Ruotsin parhaaksi rikosromaaniksi vuonna 2017 ja parhaaksi pohjoismaiseksi rikosromaaniksi vuonna 2018. Camilla Greben uusin teos Horrors ilmestyi syksyllä 2019.

Sami Said

Sami Said (s. 1979) on ruotsalainen kirjailija, jonka esikoisteos Väldigt sellan fin julkaistiin 2012. Sen jälkeen Said on julkaissut kolme teosta, joista tuorein on keväällä 2019 julkaistu lastenkirja Äta gräs, jonka on kuvittanut Sven Nordqvist. Saidin vuonna 2018 julkaistu Människan är den vackraste staden on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2019 kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Saami

Karen Anne Buljo

Karen Anne Buljo (s. 1964) on norjansaamelainen kirjailija, joka asuu Altassa. Hän kirjoittaa suurimmaksi osaksi lapsille ja nuorille suunnattua kirjallisuutta. Vuonna 2018 julkaistu, Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2019 kirjallisuuspalkintoehdokkaaksi nimetty runokokoelma Šiellaspeajal sopii luettavaksi sekä nuorille että aikuisille.

Inga Ravna Eira

Inga Ravna Eira (s. 1948) on kirjailija, kääntäjä ja opettaja. Hän kirjoittaa runoja, novelleja ja lastenkirjoja pohjoissaameksi. Eira asuu Norjan Kaarajoella. Hänen vuonna 2018 julkaistu runokokoelmansa Ii dát leat dat eana (Tämä ei ole sama maa, suomentamaton) on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2019 kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Tanska

Kaspar Colling Nielsen: Tanskan sisällissota 2018–2024 (Aula & Co)

Kaspar Colling Nielsen (s. 1974) on moninkertaisesti palkittu tanskalainen kirjailija. Colling Nielsen julkaisi esikoisteoksensa Mount København vuonna 2010. Colling Nielsenin vuonna 2019 suomeksi julkaistu toinen romaani Tanskan sisällissota 2018–2024 on saanut erinomaisen vastaanoton.

Venäjä

Artemi Troitski: Vastarintaa Venäjällä (Into)

Artemi Troitski (s. 1955) on yksi putinismin vastaisen opposition näkyvimmistä mielipidevaikuttajista. Troitski tuli jo 1980-luvulla tunnetuksi venäläisen rockin puhemiehenä ja historioitsijana sekä lännessä että Neuvostoliitossa. Nykyisin hän kirjoittaa poliittisia kolumneja, tekee radio-ohjelmia ja luennoi venäläisestä yhteiskunnasta, kulttuurista ja journalismista eri maiden yliopistoissa. Troitski muutti vuonna 2014 Tallinnaan, mutta käy edelleen kerran kuukaudessa Moskovassa nauhoittamassa radio-ohjelmiaan. Vuonna 2019 julkaistu Vastarintaa Venäjällä – Puskinista Pussy Riotiin kurkistaa Venäjän vaihtoehtoiseen historiaan ja antaa samalla uutta näkökulmaa Venäjän nykytilanteeseen ja tulevaisuuteen.

Viro

Indrek Hargla: Apteekkari Melchior ja Gotlannin piru (Into)

Indrek Hargla (s. 1970) on virolaisen dekkari- ja fantasiakirjallisuuden suurimpia nimiä. Gotlannin piru on apteekkari Melchiorista kertovan historiallisen dekkarisarjan kuudes osa. Kirjailija on saanut kotimaassaan useita kirjallisuuspalkintoja, ja myös Suomen dekkariseura on myöntänyt hänelle ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan.

Tõnu Õnnepalu: Mitta (Kustannusliike Parkko)

Tõnu Õnnepalu (s. 1962) on yksi tunnetuimmista virolaisista nykykirjailijoista. Hänen neljäs runokokoelmansa Mõõt ilmestyi vuonna 1996. Suomennettuna kokoelma julkaistiin vuonna 2019 nimellä Mitta.

Antto Terras: Tallinnan tappajat – Viron veriset vuodet (Into)

Antto Terras (s. 1973) on Tallinnassa syntynyt kirjailija ja koomikko, joka muutti Suomeen vuonna 1991. Hänen tuorein kirjansa Tallinnan tappajat – Viron veriset vuodet on tositapahtumiin perustuva, sävyltään hieman vakavampi katsaus juuri itsenäistyneen Viron väkivaltaisiin vuosiin.

Leelo Tungal: Toveri lapsi (Arktinen Banaani)

Leelo Tungal (s. 1947) kuuluu Viron tunnetuimpiin ja arvostetuimpiin lastenkirjailijoihin ja runoilijoihin. Tungal sai vastikään Viron valtion elämäntyöpalkinnon kirjailijana. Hänen tekstejään kuullaan usein Viron laulujuhlilla. Tungalin edesmennyt mies Raimo Kangro oli säveltäjä ja heidän tyttärensä Maarja Kangro on myös tunnettu kirjailija. Tungalin vuonna 2019 suomeksi ilmestynyt Toveri lapsi on omakohtaisiin muistoihin perustuva kuvaus pienen tytön elämästä Neuvosto-Virossa 1950-luvulla.

Yhdysvallat

David Corn: Venäläinen ruletti (Atena)

David Corn (s. 1959) on palkittu yhdysvaltalainen poliittinen toimittaja ja kirjailija, joka on toiminut myös poliittisena kommentaattorina. Corn on kirjoittanut useita New York Times -bestsellereitä. Cornin yhdessä Michael Isikoffin kanssa kirjoittama, vuonna 2019 suomeksi ilmestynyt ja bestselleriksi noussut Venäläinen ruletti kertoo Venäjän harjoittamasta vaikuttamisesta Yhdysvaltain 2016 presidentinvaaleissa.