Litku Klemetti & Ismo Alanko. Kuvat: Työväen Musiikkitapahtuma
FESTIVAALI | Valkeakosken kesän ykkösfestivaalilla popkonsertteja, ajankohtaisia yhteiskunnallisia TMT Talk -keskusteluja, tuoreita uusia työväen- ja rauhanlauluja sekä lavarunoutta.
Marja Heinonen, teksti
Työväenlaulukilpailu, työväenlaulukaraoke, keskustelua työelämästä… Ainakin nämä työ-alkuiset palaset löysin, kun aloin koota heinäkuun viimeisestä keskiviikosta sunnuntaihin (26.–30.7.2023) asti pyörivän Valkeakosken Työväen Musiikkitapahtuman ydintä.
Elävän työväenkulttuurin lisäksi festivaaleilla on näyttävä kattaus musiikkia. Torstaista lauantaihin lavalle nousee yli 30 artistia ja bändiä. Esiintyjinä ovat mm. Erja Lyytinen (to), J. Karjalainen (to), Kuumaa (to), Pete Parkkonen (pe), Anna Eriksson (la), Paleface (la) ja Ismo Alanko (la).
Artistien ohella yleisö pääsee kuuntelemaan ajankohtaisia yhteiskunnallisia TMT Talk -keskusteluja, tuoreita uusia työväen- ja rauhanlauluja sekä lavarunoutta. Festivaaliviikko huipentuu perinteisesti koko perheen tapahtumaan ja jalkapallo-otteluun FC Haka – FC Lahti Tehtaan kentällä sunnuntaina 30.7. klo 14 alkaen.
Uusi Työväenlaulukilpailu
Kysyin tapahtuman tiedottajalta Sohvi Sirkesalolta, mikä erottaa ”Musarit” monista muista kesän festivaaleista.
– Erona muihin musiikkifestivaaleihin on se, että tapahtumassa ja ohjelmassa pidetään yllä elävää työväenkulttuuria. On suosittu yhteislaulutilaisuus, on ollut työväenlaulukaraoke, tänä vuonna järjestettiin Uusi Työväenlaulu -sävellys- ja sanoituskilpailu, jonka tulokset julkaistaan avajaisissa, hän luettelee.
Näkyvä ero Sirkesalon mielestä on myös Tapahtumatorin alue, jossa ammattiliitot ja eri järjestöt esittelevät toimintaansa. Tapahtuma toimii ammattiliittojen, Työväen Sivistysliiton ja eri järjestöjen yhteisenä tapaamispaikkana. Ohjelmassa on myös aina yhteiskunnalliset paneelit.
Nyt kun yhteiskunnallinen keskustelu käy Suomessakin poikkeuksellisen vilkkaana, voi kuumaa tunnelmaa lähteä etsimään vaikkapa lauantain kansanedustajien paneelista. Siellä kinaavat Antti Lindtman (SDP), Hilkka Kemppi (Kesk.), Arto Satonen (Kok.), Anna Kontula (Vas.), Bella Forsgrén (Vihr.) ja Mira Nieminen (PS). Tilaisuuden juontaa Jari Korkki.
Musarijuna puksuttaa
Tämän vuoden yksi uutuus on työväenlaulukisa, joka järjestetään yhteistyössä Riihi-säätiön kanssa, joka pyrkii tallentamaan ja säilyttämään työväenkulttuuria. Mutta myös uudistamaan sitä. Uutta on myös Rauhaa, lauluja ja musiikin voimaa -keskustelu, jossa puhutaan lauantaina ajassamme tärkeästä asiasta: miten musiikki ja kulttuuri auttavat ja yhdistävät kriisiaikoina yli rajojen.
Lauantain vieraat voivat kokea myös kesän kolmannenkin uutuuden, Musarijunan, joka lähtee Tampereen rautatieasemalta klo 11.31. Se poimii matkustajia kyytiin Lempäälästä, Viialasta, Toijalasta ja Ilolasta. Järjestäjät lupaavat nostalgista reissutunnelmaa, jota pitää yllä laulaja-lauluntekijä Jari Uutela. Juna saapuu Valkeakoskelle klo 13.20 ja lähtee takaisin kohti Tamperetta klo 19.25.
Festivaalijärjestäjät ovat asettaneet kävijätavoitteeksi 30 000 ihmistä. Lipunmyynti on ollut Sirkesalon mukaan vilkasta, mutta kaikkiin tapahtumapäiviin on vielä lippuja saatavilla.
Innokkaille festarikävijöille löytyy majoitusta mm. Mökkikylästä Tietolan koulun pihasta, noin 700 metrin päässä tapahtuma-alueelta.
Työväen Musiikkitapahtuma Valkeakoskella 26.–30.7.2023. Lisätietoa ohjelmasta ja lipunmyynnistä festivaalin ja Tiketin sivuilta.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Petra Poutanen vie suurkuoron ja yleisön seikkailulle Ylöjärven metsään – tarkkaa määränpäätä ei kerrota
MUSIIKKI | Lipun Yöpuolia-konserttiin ostaneet saavat tietää lähtöajan Tampereen Vanhalta kirkolta ja paluuajan. Tarkka määränpää Ylöjärven metsässä on salaisuus.
Säveltäjä Outi Tarkiaisen tuotannossa soivat äitiyden teemat ja pohjoisen valo – teos Tampere Filharmonian Linnunradalla-konsertissa
KUUKAUDEN SÄVELTÄJÄ | Säveltäjä Outi Tarkiaisen mukaan naiset saattavat usein kokea, että yhteiskunnassa ei pidetä minään heille merkityksellisiä asioita.
Työteliäs mutta vähän holtiton Samuli Putro esiintyi Metsossa – esiintyjän rooli on ”yhden sortin haarniska”
KESKUSTELU | Samuli Putro, yksi Suomen menestyneimmistä lauluntekijöistä, vieraili Tampereen pääkirjaston Metson musiikkiosastolla. Ennen musiikkiosuutta kirjastonhoitaja Mikko Salonen haastatteli häntä.
Wilfred Owenin tekstit puhuttelevat Tampere Filharmonian perjantaikonsertissa
KONSERTTI | Brittirunoilija Owen kaatui viikko ennen ensimmäisen maailmansodan päättymistä 25-vuotiaana. Kuolemattomaksi hänet teki Benjamin Brittenin sodanvastainen War Requiem, joka kuullaan Tampereella.