Käärijä euroviisuharjoituksissa Liverpoolissa. Kuva: Sarah Louise Bennett / EBU
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajankohtaisista ja ajattomista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aila-Liisa Laurila on seurannut euroviisuja ja kuninkaan kruunajaisia, tutustunut Edelfelt-taiteeseen ja katsellut tanskalaista riistanmetsästysohjelmaa.
1
Euroviisuhuuma huipentuu tällä viikolla kahteen semifinaaliin ja lauantai-illan 13.5.2023 loppukilpailuun. Britannian Livepoolissa on harjoiteltu esitykset kelpo kuntoon, ja viisufanit ovat äänestäneet maailman suosituimmalla viisusivustolla Suomea edustavan Käärijän eli Jere Pöyhösen esittämän Cha Cha Cha -kappaleen parhaaksi.
Mikäpäs tässä sitten on lopullista ratkaisua odotellessa! Sopii silti pohtia, voiko Käärijä todellakin voittaa Ruotsin Loreenin. Loreen on loistava laulaja ja karsimaattinen tähti, kerran viisut jo ykkösenä kuitannut. Upealla lauluäänellä on aina päässyt pitkälle ja pääsee nytkin.
Tattoo-kappale esitetään englanniksi ja on hidas. Cha Cha Cha taas on vauhdikas bilebiisi. Molemmat nappaavat varmasti paikan finaalissa, mutta loppuratkaisu on eri EBU-maissa asuvien äänestäjien käsissä.
Mitä esimerkiksi vaikuttavaa show’n ilme, jota Käärijän esityksessä on laajennettu valkoisella taustaseinällä ja Loreenin esityksessä puolestaansupistettu? Jännittävää nähdä, mihin suuntaan kaikki lopulta kallistuu.
Jos ei halua katsella kisoja kotona, niin tarjolla ovat esimerkiksi Tampereen G Livelabin ikärajattomat ja maksuttomat Euroviisukatsomot. Niin, ja vuoden kuluttua kaikki nähdään livenä Tampereella (ehkä)!
2
Britannia juhli viikonvaihteessa uuden kuninkaan, Charles III:n kruunajaisia. Rojalistinen instituutio näytti vahvuutensa, vaikka Charles III on kaukana äitinsä aikanaan saavuttmasta suosiosta.
Nykyisen kuninkaan kannatus painui pohjamutiin jo vuosikymmeniä sitten, kun kävi ilmi, kuinka hän kohteli nuorta ja kaunista vaimoaan Dianaa. Nykyisen kuningatarpuolison valovoima lienee kirkastunut hitusen viime vuosina, mutta kuninkaan imago ei ole värähtänyt minkään vertaa.
Ummehtunutta ja vanhanaikaista järjestelmää olisi välttämätöntä tuulettaa ja modernisoida, mutta nykyinen hallitsijapari ei siihen missään nimessä kykene.
Jäämme odottamaan uutta aikaa, jonka voisivat prinssipari William ja Kate ehkä tuoda, jos pääsevät valtaan ennen kuin ovat vanhentuneet eläkeikäisiksi.
Kuninkaan suosion surkeudesta kielii sekin, että monet maailmankuulut artistit kieltäytyivät esiintymästä kruunajaiskonsertissa, josta Yle lähettää tekstitetyn puolitoistatuntisen tallenteen sunnuntaina 14.5.
3
Jääkiekkomiehet pelaavat MM-kisansa 12.–28.5. Tampereella ja Riiassa. Kiekkoilun kotikaupunki täyttyy toistamiseen kuplivasta humusta. Toivottavasti näin, mutta ennakkohypetys ei ole ollut lähellekään samaa luokkaa kuin vuosi sitten.
Syytä olisi juhlia railakkaasti jo siksikin, että kaupungin omat joukkueet nappasivat kotimaisessa liigassa kullan ja pronssin. No, täällä kyllä tiedetään, ettei kaikesta kannata tehdä niin isoo numeroo.
Viime vuonna kansat kautta kiekkoilumaiden halusivat tulla katsomaan pelien lisäksi tuliterää hallia. Tällä kertaa tilanne ei ole ihan sama siksikään, että toisen pelikaupungin tarjonta ei ole ihan yhden junamatkan päässä.
Vedonlyöjät ovat povanneet Suomelle jälleen mestaruutta. Katsotaan nyt sitten, miten Kanada, Ruotsi ja Tshekki veikkailuihin reagoivat.
4
Tamperelaisessa huutokaupassa runsaalla satasella vuonna 2017 myyty Albert Edelfelt -teos puhuttaa nyt taideväkeä. Vuosina 1854–1905 eläneen huippumaalarin muotokuvatyö oli joutunut huonoille teille.
Kukaan ei tiennyt, ketä taulu esittää tai kuka sen oli edes tehnyt. Taidehistoroitsija Bertel Hintzen (1901–1969) Edelfeltin teoksista aikoinaan tekemä luettelo vihdoin vakuutti.
Samalla selvisi, että maalaus esittää filosofian maisteri Adolf Waseniusta (1861–1884). Nuorena kuolleen miehen isä oli Tervakosken paperitehtaan johtaja, pääkonsuli ja valtiopäiväedustaja Adolf Fredrik Wasenius (1829–1903).
Albert Edelfeltin ateljee sijaitsee Porvoon Haikkoon kylässä, jonne kannattaa nyt lähteä retkelle. Ateljee viettää tänä kesänä 140-vuotisjuhliaan. Samalla voi nähdä myös nuoren Waseniuksen muotokuvan, joka on esillä Haikon Villa Albert -näyttelytilassa.
Toimittaja Inkeri Alatalo kertoo taulun tarinan Ylen podcastissa Sadan euron taulu. Lisäksi Helsingin Ateneumissa on esillä laaja Edelfelt-näyttely.
5
Tanskalaisen mieskaksikon seikkailut Riistametsällä on noussut Ylen suosikkiohjelmien joukkoon. Metsästäminen ei ole kaikille mieluisa harrastus, mutta jokaisen on päivittäin syötävä.
Riistalihan suosio on kylläkin kasvanut sitä mukaa, kun tehotuotettujen lihaeläinten syöntiä on tietoisesti vähennetty. Riistan syöminen koetaan kestävämmäksi tavaksi, jos lihaa on ylipäätään välttämätöntä syödä.
Tanskalaismiehet Jörgen Skouboe ja Nikolaj Kirk ovat käyneet pyyntiretkillään eri maissa, myös Suomessa, ja tehneet ohjelmasarjaansa jo pitkään. Pyyntihommien lisäksi he keräävät yrttejä, marjoja ja hedelmiä luonnosta.
Aina he eivät saalista onnistu saamaan, mistä seuraa ohjelmien hauskin puoli. Heidän on syötävä joitakin vähemmän arvostettuja luonnonantimia, kuten harakkaa tai meritähteä. Hyvin lisukkein he saavat yleensä valmistettua nuotiokeittiössään melkein mistä vain mitä mainiointa syötävää.
Riistametsällä Yle Areenassa.
Aila-Liisa Laurila
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (25.11.2024): Maaria Wirkkala, Antti Mikkola, Ida Ahtikivi, Satu Rämö, adventtiaika
Aila-Liisa Laurilan Parasta juuri nyt -listalla on kuvataidetta, kirjallisuutta, teatteria ja joulun odotusta.
Parasta juuri nyt (21.11.2024): Vaietut arktiset sodat, Pikku Kakkosen konsertti, Oro Jaska
Marja Mustakallio on katsellut Yle Areenaa ja viihtynyt pikkupoikien konserttiseuralaisena.
Parasta juuri nyt (15.11.2024): Polkom, Louhiteatteri, Judith Mok, Rokumentti, Yleisradio
Pasi Huttunen kaipaa lisää poliittista satiiria, intoilee Rokumentista ja suree Ylen heikentämistä.
Parasta juuri nyt (14.11.2024): Die Brücke, romantiikka, avaruus, Larissa Sansour, Tove Jansson
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on kiertänyt museoita Tukholmassa ja Helsingissä.