Richard E. Grant. Kuva: Rocket Distribution Limited / Yle
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Marjatta Honkasalo lukee Åsa Wikforssia, kulkee kirjailijoiden jäljillä ja odottaa hiljaista viikkoa.
1
Kun tätä kirjoitan, vaalit ovat vasta edessä. Kun näitä lauseita luetaan, tiedämme jo, ketkä ovat voittajat ja ketkä voitetut. Hyvä niin, sillä onhan edessä hiljainen viikko. Rauhoittumisen aikaan eivät raastavat vaaliväittelyt sovi.
2
Jo kolme vuotta sitten ilmestynyt Åsa Wikforssin kirja Vaihtoehtoiset faktat (suom. Pekka Tuomisto; Aula & Co, 2020) on ollut tässä ajassa yhä hyvin valaisevaa luettavaa. Ruotsalalainen filosofi Wikforss analysoi, miten Trump sai vaalikampanjassaan ihmiset uskomaan asioita, jotka selvästi olivat epätosia. Toivottavasti seuraavissa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ei ole sama edessä!
Me suomalaiset olemme aina vierastaneet väittelyä ja ristiriitoja. Näyttää kuitenkin pelottavalta, että some-maailma on tehnyt vastakkainasettelusta repivää. Asiallista väittelykulttuuria ei toisten halventamiseen perustuva somehuutelu edistä. Wikforss on huolissaan ad hominem -argumentoinnista, jossa nimenomaan hyökätään ilkeästi ihmisen persoonaa vastaan.
Wikforss käsittelee ansiokkaasti myös ruotsalaisen koulujärjestelmän ongelmia ja muistuttaa, että pelkkä googlailu ei tiedonhankinnassa riitä. ”Unohdamme luultavasti suuren osan verkosta löytämästämme tiedosta yhtä nopeasti kuin löydämme sen.” Kun koulu tarjoaa hyvän yleissivistyksen, sen päälle on helppo rakentaa eivätkä vaihtoehtoiset faktat mene läpi.
3
Jos ja kun haluaa hetkeksi unohtaa politiikan, kannattaa käväistä Yle Areenassa katsomassa kolmiosainen ohjelma Richard E. Grant kirjailijoiden jäljillä.
Richard E. Grantin ohjelman pääosassa ovat enimmäkseen kirjat sekä niihin liittyvät paikat ja tapahtumat. Hän matkustaa Etelä-Italiaan, Etelä-Ranskaan ja Etelä-Espanjaan kassissaan iso kasa kirjoja. Ihan kaikkia opuksia en itse olisi matkalle raahannut, sillä mukana on myös brittien elämäntapakirjallisuutta. Niiden kirjoittajia Grant myös matkallaan kohtaa. Se siis selittänee nämä valinnat.
Kiinnostavia klassikkoja on toki mukana, ja kiitettävästi Grant jaksaa kuunnella, kun asiantuntijat niistä kertovat. Maisemat ja historialliset paikat ihastuttavat. Jos ei itse matkalle pääse, saa Grantin matkassa hyvän lisän omaan kirjalliseen elämykseen. Italia-jakson innoittamana lainasin heti kirjastosta Carlo Levin Jumalan selän takana ja mietin, missä saisi uudelleen nähdä kirjan perusteella Materan maisemissa kuvatun elokuvan Kristus pysähtyi Eboliin.
Richard E. Grant kirjailijoiden jäljillä Yle Areenassa.
4
Hiljaiseen viikkoon liittyy musiikki. Johann Sebastian Bachin passiot kuvaavat Jeesuksen kärsimystarinaa, mutta ne ovat musiikkia, josta voi nauttia myös se, jolle pääsiäinen itsessään ei ole suuri juhla.
Kiirastorstaina Tampere-talossa Matteus-passion johtaa vanhan musiikin tulkkina tunnettu Aapo Häkkinen. Mukana on kansainvälinen solistikaarti sekä Tampereen Filharmoninen Kuoro ja Tampere Filharmonia.
Matteus-passio Tampere-talossa 6.4.2023.
5
Pitkäperjantaina voi Tampereen tuomiokirkossa hiljentyä kuulemaan Johannes-passiota. Poikakuorolle sävelletyssä passiossa laulavat Poikakuoro Pirkanpojat, Nuorisokuoro Sympaatti sekä solistit, muun muassa Waltteri Torikka Jeesuksen roolissa. Hyvinkään orkesteria johtaa kapellimestari Jouni Rissanen.
Johannes-passio Tampereen tuomiokirkossa 7.4.2023.
Marjatta Honkasalo
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (21.11.2024): Vaietut arktiset sodat, Pikku Kakkosen konsertti, Oro Jaska
Marja Mustakallio on katsellut Yle Areenaa ja viihtynyt pikkupoikien konserttiseuralaisena.
Parasta juuri nyt (15.11.2024): Polkom, Louhiteatteri, Judith Mok, Rokumentti, Yleisradio
Pasi Huttunen kaipaa lisää poliittista satiiria, intoilee Rokumentista ja suree Ylen heikentämistä.
Parasta juuri nyt (14.11.2024): Die Brücke, romantiikka, avaruus, Larissa Sansour, Tove Jansson
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on kiertänyt museoita Tukholmassa ja Helsingissä.
Parasta juuri nyt (12.11.2024): Kevään kirjat, Paris Paloma, Munch-museo, Forest Shuffle, The Devil’s Plan
Mikko Saari on lukenut kirjakatalogeja, kuunnellut uutta musiikkia ja käynyt katsomassa Munchin tauluja.