Parasta juuri nyt (4.3.2023): Välimeren rantojen kesälomaspesiaali!

04.03.2023
PJN Aila Liisa lomakuva

Rantaloma vai kaupunkimatkailua Välimeren maisemissa? Kuva: Aila-LIisa Laurila

Tällä palstalle Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aila-Liisa Laurila on pohtinut, mihin maahan kannattaisi lähteä kesälomalla Välimerta katsomaan, kun kaikki on jo kertaalleen nähty. Nyt on matkojen varausaika.

1

Espanja on suomalaisten suosikkimaa kesät, talvet. Barcelona ja Aurinkorannikko kiehtovat aina, mutta Mallorca on ollut taas viime ajat nousussa.

Katalonian pääkaupunki Barcelona tuntuu liian isolta ja hikiseltä keskellä kesää. Lisäksi siellä vaanivat viatonta matkaajaa ovelat taskuvarkaat ja tolkuttoman ylihintaiset kuppilat.

Aurinkorannikko on tietenkin ookoo, jos kaipaa paikallista suomalaista seuraa eli sillä tavalla tuttua ja turvallista ympäristöä. Toisaalta Andalusiassa voi kierrellä laajalti eri paikoissa tapaamatta ainoatakaan härmäläistä.

Miksi sitten mieluiten Mallorca? Siksi, että siellä on todella kivoja kaupunkeja ja kyliä, joissa on mukava pistäytyä vuokra-autolla tai julkisilla busseilla. Helppoa olla, elää ja liikkua.

Mallorcan tunnelmassa on tyyliä ja häikäisevänä kimaltavan meren ääreen pääsee kaikissa ilmansuunnissa. Vehreät maisemat vaihtelevat vuoristosta tasaiseen viljelymaahan kompaktisti. Pääkaupunki Palmaan ei missään nimessä kannata juuttua.

2

Jotkut suomalaiset ovat ehdottomia italiafriikkejä. Mikäs siinä, Milano, Venetsia ja Firenze ovat perin viehkoja kaupunkeja. Lentäisin nyt kuitenkin etelämmäksi, Roomaan tai vieläkin etäämmälle, en ehkä kuitenkaan Sisiliaan asti.

Ikuinen kaupunki Rooma on klassikko, jolla on loputtomasti tarjottavaa. Vatikaani kirkkoineen ja museoineen kuuluu samaan pakettiin. Kuumuutta on tosin liikaa keskikesällä.

Enemmän ilmaa ja merituulta kaipaavana matkustaisin Amalfin rannikolle. Napolinlahden maisemia kierrellessä ei aika käy pitkäksi.

Lautalla pääsee Capriin tai Ischian saarelle ja junalla Vesuviuksen juurelle, historialliseen Pompeijiin, upeaan Unesco-suojelukohteeseen. Lisäksi patikkapolkua riittää tulivuoren rinteellä yli kilometrin korkeuteen.

Mitkä ovat Italian parhaat puolet? Liikkumisen helppous, rento meininki, meri, muiden sekaan sujuvasti solahtaminen ja miksei ruokakin.

3

Kreikka satoine saarineen lienee ennen kaikkea aurinkoa palvovien rantalomailijoiden supermesta. Valinnan varaa riittää kohteissa. On makuasia, onko Kreeta Rhodosta parempi vai sittenkin Santorini, Samos, Kos, Korfu tai jokin muu.

Kreikassa on tapahtunut mielenkiintoinen muutos viime vuosikymmenten aikana. Ennen se vaikutti itäisemmältä eli oli siis jollain tapaa eksoottisempi ja omintakeisempi kuin nyt. Aika on tehnyt siitä entistä enemmän muita EU-maita muistuttavan maan.

Pääkaupunki Ateenasta löytyvät matkailijan must-kohteet, kuten temppelit, museot ja Plákan vanha kaupunki. Sieltä pääsee kätevästi myös muualla manner-Kreikan alueella sijaitseviin kohteisiin ja tietenkin merelle Pireuksen satamasta.

On melkein jo hämmentävää, miten yleisesti Kreikassa puhutaan englantia. Maria kertoo nimekseen Mary ja Ioannis esittäytyy Johniksi. Englannin yleisyys helpottaa turistin reissaamista, kun maan omaa kieltä ei yleisesti osata kuin lyhyiden tervehdysten verran.

4

Välimeren saaret Kypros ja Malta voivat jäädä helposti unhoon, mutta molemmat ovat kelpo kohteita. Valitettavasti ne ovat jo pitkään vetäneet puoleensa venäläistä väkeä, joten tunnelma niissä voi olla nyt hieman toinen kuin ennen Ukrainan sotaa.

Kypros on eteläosaltaan niin kreikkalaishenkinen, että välillä tuntuu jopa katoavan vastaus kysymykseen, mitä on aito kyproslaisuus. Kahtia jaettu saari kiehtoo, mutta turkkilaispuolella ei ole mitään annettavaa.

Maltan pääkaupunki Valletta on Unescon maailmanperintökohde ja kerta kaikkiaan uniikki. Sen ulkopuolella pääsee moderneihin ympäristöihin, merelle ja saariluontoon tai baareihin bilettämään.

5

Yhdistetään vielä Välimeren alueen itä ja länsi yhteen. Nimittäin Kroatia ja Portugali. Molemmissa on hyvät puolensa, mutta kumpikin on jäänyt vähän vähemmälle kiinnostukselle Suomessa.

Kroatiassa on useita pienehköjä lomapaikkoja ja niistä jokainen saattaa yllättää positiivisesti. Ykkösasia lienee kuitenkin läpinäkyvän kirkkaana ja turkoosina kimaltava meri. Ihanista hiekkarannoista on tosin pulaa.

Dubrovnikin vanha kaupunki hurmaa Kroatian helmenä. Se on Unescon suojelukohde, mutta keskikesällä kivikolossi on tukala, ruuhkainen ja kallis rysä.

Portugalissa seitsemälle kukkulalle rakennetun Lissabonin erikoisuus näkyy esimerkiksi talojen seinistä. Kaakelikoristeita eli azulejoja voi katsella ja valokuvata vaikka kuinka kauan. Kaupunki henkii hienosti historian kerrostumia.

Kaihoisan fado-musiikin ääreen hakeutuminen on must, vaikka monien paikkojen yleinen rähjäisyys ei välttämättä viehätä. Fado on kuulunut Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle vuodesta 2001 lähtien.

Rantalomalle pääsee parhaiten etelän Algarvessa vai olisiko sittenkin jalkapalloilija Cristiano Ronaldon kotisaari Madeira Portugalin ykköspaikka. Se onkin kaukana Välimereltä.

Aila-Liisa Laurila

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua