Pussy Riot. Kuva: Igor Mukhin
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajankohtaisista ja ajattomista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aila-Liisa Laurila on katsellut talvipäivien ratoksi musiikkivideoita ja tv-sarjoja sekä selannut tulevia tapahtumia.
1
Venäläinen hiljaisuus näyttää viimein särkyvän yhä isommin. Vladimir Putinin hirmuhallinnon kovaa kouraa vastaan rohkenee yhä useampi korottaa äänensä.
Pussy Riot julkaisi jouluna Ukrainan sotaa rajusti vastustavan rap-kappaleen Мама, не смотри телевизор (Äiti, älä katso televisiota). Siinä veri virtaa kaduilla ja Putinin valokuva saa lopuksi pissat niskaansa.
Biisi kertoo, ettei mitään natseja oikeasti ole, ja sota on julmaa tappamista eikä mitään erikoisoperaatiota.
Vaikuttaa siltä, että Maria Aljohina, Olga Borisova, Diana Burkot ja Taso Pletner eivät pelkää henkensä edestä, kuten suurin osa tavallisista venäläisistä. Toivottavasti Pussy Riot onnistuu omalta osaltaan murtamaan pelon, hiljaisuuden ja välinpitämättömyyden ilmapiiriä.
On toki muitakin kuin Pussy Riot. Supertähti Alla Bugatshova ja hänen puolisonsa Maksim Galkin ovat myös tuominneet Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Bugatshovan taannoinen esiintyminen mustassa kaavussa tulkittiin kannanotoksi.
Galkin on ollut puolisoaan suorempi sanoissaan. Hän juonsi Venäjän Haluatko miljonääriksi -ohjelmaa, mutta sai potkut ja leimautumisen ulkomaiseksi agentiksi. Perhe asuu nyt Israelissa.
Nähtäväksi jää, miten suuri vaikutus idolien kannanotoilla on maan mieletöntä valtiojohtoa yhä tukevaan kansanosaan ja kuinka suureksi railoksi murtumat pääsevät kasvamaan.
2
Volodymyr Zelenskyin tähdittämä satiirisarja Слуга народу (Kansan palvelija) on edelleen katsottavissa Yle Areenassa. Katsottava ei äkkiä lopu kesken, sillä kolmen kauden jaksoja riittää useammaksi päiväksi. Zelenskyin Olena-vaimo on yksi sarjan käsikirjoittajista.
On totta, että sarja vaikutti aikoinaan siihen, että Zelenskyistä tuli presidentti. Ukrainalaiset alkoivat komediaa aikansa naurettuaan toivoa, että heillä todella olisi sellainen johtaja kuin sarjassa. Korruptio ja huono hallinto rehottivat edellisten presidenttien jäljiltä.
Kun sitten juutalaisjuurinen lakimies voitti vaalit, menetti Vladimir Putin otteensa uskollisiin marionetteihinsa. Alkoivat raivoisat puheet natseista ja muusta perättömästä.
Zelenskyi on sarjassa Vasyl Petrovitsh Holoborodko, joka yrittää vimmatusti suitsia vääryyksiä. Tosielämässä Zelenskyi joutui sotapäälliköksi, mutta on onneksi menestynyt roolissaan varsin hyvin.
3
Koska maailmanrauhaa ei ole tarjolla, on keksittävä jotakin muuta. Sulosäveliä tarjoili jälleen kerran televisioyhteyden kautta Wienin filharmonikkojen orkesteri uudenvuoden päivänä Itävallasta.
Schönbrunnin Linnanorkesterin nuoret soittajat tarjosivat samaa livenä Suomen-kiertueellaan 11.–15.1.2023. Konsertit pidettiin Turussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Helsingissä ja Tampereella.
Wieniläiskonsertit ovat viihdyttäneet suomalaisia jo yli vuosikymmenen ajan, ja nyt taas korona-ajan katkon jälkeen. Kapellimestarina Tampereella nähtiin Vinicus Kattah ja solisteina baritoni Michael Havlicek ja sopraano Jenifer Lary. Havlicek vieraili kesällä 2015 Savonlinnassa Wienin Folksoperan kanssa esittämässä Franz Lehárin Iloisen lesken, jossa hänen roolihahmonsa oli varakreivi Cascada.
4
Tampere-talon lähiajan ohjelmistossa on muutakin kiinnostavaa, kuten Tampereen Tieteen päivät tammikuun lopussa. Tampereen yliopisto vastaa tieteen osuudesta.
Vetonauloiksi on hankittu uutismies ja kirjailija Matti Rönkä ja Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, mutta ei heistä sen enempää.
Kiinnostavimpiin osioihin kuuluu Tampere Chamber Music Festivalin kanssa yhteisesti järjestettävä näkyvän ja näkymättömän liikkeen työpaja. Se tarjoaa osallistujille tilan avautua omaan keholliseen intuitiiviseen tietoon.
Oman intuition ulottuvuuksia voi tutkia kehollisten mielikuvaharjoitteiden avulla. Vaikea hahmottaa, mitä se kaikki ihan tarkkaan ottaen on, mutta kannattanee mennä mukaan.
5
Tammikuun lopulla avautuu Kangasala-talossa kiinnostava näyttely Metsätöitä. Se ei ole ollenkaan niin hikinen ja raskas kuin nimestä voisi äkkiä päätellä. Huolta metsistä se kylläkin kertoo.
Kimmo Pyykkö -museoon ripustavat töitään esille taideteollinen suunnittelija Merja Palin, kuvataidekasvattaja ja tekstiilitaiteilija Nina Ruokonen sekä tekstiilitaiteilija ja käsityömestari Helena Vaari.
Lisäksi näyttelykokonaisuudessa on mukana äänitaiteilija Kirsi Ihalainen ja videotuottaja Tuomas Ikonen. Metsätöitä-näyttely on esillä taidemuseon ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa 28.1.–21.5.2023.
Aila-Liisa Laurila
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (21.11.2024): Vaietut arktiset sodat, Pikku Kakkosen konsertti, Oro Jaska
Marja Mustakallio on katsellut Yle Areenaa ja viihtynyt pikkupoikien konserttiseuralaisena.
Parasta juuri nyt (15.11.2024): Polkom, Louhiteatteri, Judith Mok, Rokumentti, Yleisradio
Pasi Huttunen kaipaa lisää poliittista satiiria, intoilee Rokumentista ja suree Ylen heikentämistä.
Parasta juuri nyt (14.11.2024): Die Brücke, romantiikka, avaruus, Larissa Sansour, Tove Jansson
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on kiertänyt museoita Tukholmassa ja Helsingissä.
Parasta juuri nyt (12.11.2024): Kevään kirjat, Paris Paloma, Munch-museo, Forest Shuffle, The Devil’s Plan
Mikko Saari on lukenut kirjakatalogeja, kuunnellut uutta musiikkia ja käynyt katsomassa Munchin tauluja.