Kuvat: Disney / Pixar
ELOKUVA | Teknisesti tavattoman näyttävä Lightyear on ensimmäisen Toy Story -elokuvan spin-off. Toimintaräiskintä kertoo sekin ystävyyden merkityksestä aseilla räiskimisen ohessa.
”Iloisinta antia elokuvassa on ehdottomasti robottikissa Sox, jonka Buzz saa kumppanikseen siirtokunnassa.”
ARVOSTELU
Lightyear
- Ohjaus: Angus MacLane
- Käsikirjoitus: Jason Headley ja Angus MacLane
- Pääosissa: Chris Evans, Keke Palmer, Peter Sohn, Taika Waititi, Dale Soules, James Brolin
- Ensi-ilta: 15.6.2022. Katso: Disney+
Pixarin rakastetuimpia elokuvia ovat Toy Storyt. Lightyear kytkeytyy niihin, mutta etäisesti. Vuonna 1995 ilmestyneen ensimmäisen Toy Story -elokuvan tapahtumat käynnistyvät, kun Andy-poika saa uuden Buzz Lightyear -lelun, joka haastaa vanhan suosikkilelun aseman. Mutta miksi Andy ylipäänsä sai Buzz Lightyear -lelun?
Tähän kysymykseen vastaa Lightyear, joka on se Toy Story -maailmassa nähty elokuva, josta Buzz Lightyear -lelut ovat saaneet alkunsa. Elokuva kertoo avaruusrangeri Buzz Lightyearin tarinan. Kohti ääretöntä – ja sen yli!
Yksin et pärjää
Buzz Lightyear (Chris Evans) tutkii ystävänsä komentaja Hawthornen (Uzo Aduba) kanssa kiinnostavaa planeettaa. Planeetta osoittautuu kuitenkin vaaralliseksi, joten sieltä on paettava. Pako epäonnistuu Buzzin virheen vuoksi. Muu retkikunta on herätettävä uniltaan, jotta siirtokunta-alukseen saadaan kehitettyä uutta hyperpolttoainetta. Koelennot eivät kuitenkaan suju ongelmitta. Aikaa kuluu, muu retkikunta asettuu elämään elämäänsä planeetalla, mutta Buzz Lightyear ei suostu antamaan periksi, vaan jatkaa koelentojaan, hinnasta viis.
Toy Story -elokuvien teemat ovat pyörineet vahvasti ystävyyden ympärillä. Lightyear jatkaa saman aihepiirin ympärillä. Kun Buzz elokuvan alussa tuskailee, miten raivostuttavaa on työskennellä toistaitoisten alokkaiden kanssa, katsojan on helppo aavistaa, kenen kanssa Buzz lopulta joutuu retkikuntaa pelastamaan. Lightyear onkin Buzzin kasvutarina, jossa hän joutuu taipumaan itsepintaisesta halustaan ratkaista kaikki itse. Kaikkea ei voi hoitaa yksin, joskus apu on tarpeen ja kaikenmaailman tunareidenkin kanssa voi onnistua.
Elokuvan ikäraja on Suomessa 7 vuotta, ja mikäli odottaa Toy Story -elokuvien kaltaista menoa, saattaa järkyttyä. Muistatteko, millainen hyppäys Autot-sarjan elokuvissa oli? Ensimmäinen Autot oli leppoisa perhe-elokuva, jossa Salama McQueen sai niinikään oppia ystävyyden merkitystä. Autot 2 taas oli karmiva toimintapläjäys, jossa aseet lauloivat ja rikolliset riehuivat. Tässä on vastaava loikka, vain vielä suurempi. Lightyear on ihan täysiverinen toimintaelokuva, jossa tuliaseet, lasermiekat, singot, räjähteet ja pommit ovat ratkaisu useimpiin ongelmiin. Koska tässä ammutaan ja tuhotaan vain kasveja, ötököitä ja robotteja, räiskintä sopii hyvin lastenelokuvaksi!
Näyttävä, mutta tympeä
Lightyear jää kauas Pixarin parhaista elokuvista. Jos lähtee katsomaan toimintaelokuvaa, ei välttämättä pety, mutta jos odotukset ovat enemmän alkuperäisen Toy Storyn tai Punaisen, Lucan ja Soulin suuntaan, Lightyearin väkivaltaisuus saattaa järkyttää.
Teknisesti Lightyear on toki moitteetonta jälkeä, epäilemättä Pixarin näyttävimpiä töitä tähän mennessä. Kaikki näyttää todella hyvältä. Elokuva on myös ensimmäinen IMAX-formaattiin tehty Pixarin elokuva ja näyttää IMAX-teattereissa varmasti upealta, jos tavallisesta HD-kotitelkkarissakin jälki on tällaista.
Tarina rymistelee eteenpäin kuin juna, hengähdyshetkiä ei kovin paljon mahdu. Joku aina mokaa, tulee uusi vastoinkäyminen, sitä selvitellään, sitten taas runnotaan eteenpäin, kunnes tulee uusi este ja niin edelleen. Buzzin tielle siirtokunnan pelastamiseen kasataan loputtomasti vaikeuksia.
Hurmaava kissa
Iloisinta antia Lightyearissa on ehdottomasti robottikissa Sox, jonka Buzz saa kumppanikseen siirtokunnassa. Loputtoman etevä Sox toimii ratkaisuna moneen pulmaan matkan varrella. Sox on myös tavattoman suloinen ja ihana.
Kissa herättää myös ison kysymyksen: jos elokuvassa oli kerran tällainen ihana pikkurobotti, miksi kukaan haluaisi Buzz Lightyear -lelun, jos voisi saada myös Sox-lelun? Meidän perheemme Sox hurmasi täysin. Sivuosissa nähtävä sekalainen sakki toistaitoisia alokkaita on hauska joukkio, joka piristää elokuvaa kovasti.
Lightyear on onnistunut herättämään myös kohua muutaman sekunnin mittaisella kohtauksella, jossa naispari pussaa. Saa olla aika nopea, jotta ylipäänsä huomaa tämän suurta huolta ja kauhistusta aiheuttaneen kohtauksen. Monissa maissa elokuvaa ei tästä syystä nähdä laisinkaan. Minä huolestuisin enemmän siitä, miten normaalina elokuvassa esitetään ajatus uudesta planeetasta ryöstettävänä ja riistettävänä resurssina. Elokuvassa näkyvä avolouhos on ahdistavampi ja kammottavampi näky kuin viaton pusu.
Suomenkielisessä versiossa Buzz Lightyearina kuullaan Kristo Salmista, muissa rooleissa ovat muun muassa Rebekka Kuukka, Peter Kanerva, Tidjân Ba, Ritva Oksanen ja Hanna Pakarinen. Suomenkielisen dialogin on kääntänyt Marko Hartama ja ohjannut Petri Hanttu.
Mikko Saari
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Conclave-elokuva tuo esiin, miten uuden paavin valintaa juonitellaan Vatikaanin suljettujen ovien takana
ELOKUVA | Jos Conclave on jotakin, niin visuaalista herkkua askeettisuuteen tottuneille pohjoismaalaisille, sikäli paljon siinä korostuvat katolisen kirkon suosima prameus ja väriloisto.
Italialaisen naisen elämää sodan jälkeen hellan ja nyrkin välissä – arviossa Ainahan on huominen
ELOKUVA | Paola Cortellesin esikoisohjaus oli Italian vuoden 2023 katsotuin elokuva. Eletään toisen maailmansodan jälkeistä aikaa Roomassa.
Vaimo jättää miehensä menemällä katkaisuhoitoon – arviossa Isäni Goodrich
ELOKUVA | Hallie Meyers-Shyerin elokuvassa perhe on paras ja pahin. Michael Keaton esittää yksin jäävää isää, jolla on niin aikuisia kuin pieniäkin lapsia kahdesta avioliitosta.
Bhutaniin saapuu demokratia ja amerikkalainen aseen ostaja – arviossa The Monk and the Gun
ELOKUVA | Pawo Choyning Dorjin ohjaama ensi-iltaelokuva kertoo tärkeistä tapahtumista lempeästi.