Tehdään tästä nyt numero – Kulttuuripääkaupunkihanke hylkää hissuttelun ja haluaa Euroopan tietoisuuteen

16.08.2019
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

”Tampere, helmimesta, rakkain kaupunki. Ja ihan kohta myös kulttuuripääkaupunki.” Mikko Alatalo on vakuuttunut, että näin on vuonna 2026.

Marja Aaltio, teksti ja kuvat

Tampereen johdolla Euroopan kulttuuripääkaupungiksi hakevat kunnat julkistivat perjantaina teemansa ja iskulauseensa. Kaiken kattavana teemana on yhdenvertaisuus.

– Haluamme olla yhdenvertaisuuden pääkaupunki, hehkutti hankkeen luova johtaja Juha Hemanus G Livelab Tampereen tiedotustilaisuudessa.

Hän purkaa yhdenvertaisuuden kattoteeman neljään alateemaan, joiden pohjalta keskustelu hakemuksen näkökulmista jatkuu.

– Enemmän rosoa. Tampere on Suomen halutuin kaupunki asua. Tänne halutaan muuttaa. Tämä on myös Suomen halutuin opiskelukaupunki. Sanat rosoinen ja originelli toistuvat usein, kun ihmiset puhuvat Tampereesta. Haluamme lisää rosoa.

Toiseksi alateemaksi Hemanus nimeää kylähyppelyn. Verkostoituminen on liian helsinkiläinen sana, Pirkanmaalla puhutaan kylähyppelystä.

Kylämäisyys ei ole vain pienempien hakijakuntien identiteetissä, myös tamperelaiset puhuvat kylämäisen kotoisuuden puolesta. Tässä teemassa korostuvat myös alueellinen yhdenvertaisuus ja kestävä kehitys.

Kolmas alateema vaatii enemmän saunaa.

– Saunan lauteet, jossa ihmiset istuvat tasavertaisesti, on Pirkanmaan kuva. Nykyään yhä useampi haluaa saunoa yhdessä. Kerrostaloasuntojen koppisaunoja käytetään yhä useammin pyykin kuivaamiseen saunomisen sijaan, ja ihmiset menevät Kaupinojalle tai Rauhaniemeen saunaan, Hemanus muistuttaa.

Enemmän leikkiä -teemalla kulttuuripääkaupunkia hakevat pirkanmaalaiset haluavat muistuttaa, että jokaisella on oikeus leikkiin ja iloon. Leikki, englanniksi play, liittyy muun muassa pelaamiseen, soittamiseen ja näyttelemiseen.

”Let’s make a song and dance about it!”

Teemat valittiin kunnista kerätyn palautteen pohjalta. Ihmisten ideoita ja ajatuksia kerättiin yli kahdessakymmenessä tapahtumassa ympäri Pirkanmaata. Ajatuksiaan jakoivat myös taitelijat ja taidelaitosten edustajat.

Tampereen ja Mänttä-Vilppulan lisäksi kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026 hakevat Lempäälä, Vesilahti, Kangasala, Orivesi, Nokia, Virrat, Ruovesi, Valkeakoski, Pirkkala, Sastamala, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Parkano, Pälkäne ja Ylöjärvi.

Haun ensimmäinen vaihe huipentuu toukokuussa 2020, jolloin julkaistaan hakukirja. Sen perusteella valitaan haun toiseen vaiheeseen pääsevät kaupungit.

Iskulauseekseen kulttuuripääkaupunkihanke on valinnut tamperelaisittain epätyypillisen ”Tehdään tästä nyt numero!”. Juha Hemanus käänsi sen tiedotustilaisuudessa myös englanniksi:

– Let’s make a song and dance about it!

Mikko Alatalo tietää, että kyllä tästä hyvä tulee!


Myös Folk Extreme kipusi G Livelab Tampereen uutuuttaan hohtavalle lavalle. Mukana kokoonpanossa olivat Silja Palomäki, Anne-Mari Kivimäki ja Ville Rauhala.