Kansanedustajat Hanna Kosonen ja Antti Rinne Anton Korhosen ja Iida Tenhusen silmin. Kuvat: Kuvataidekoulujen liitto ry
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Lepe Parviainen on karaissut itseään vastustuskykyshotilla ja oppinut, että aina kannattaa pelastaa ihminen.
1
Unohda Carolina Reaper -chilit ja kuorineen syötävät sitruunat, täältä tulee eukalyptusmehu! Vastustuskykyä edistävä Marli Shot Mustaherukka-Rypäle-Eucalyptus-Acerola sisältää eteeristä eukalyptusöljyä ja makuyhdistelmä on todella raju, kuin kulinaristinen avantouinti. Mielikuvissa tuote vastaa lähinnä punaviiniä, johon on sekoitettu reilu annos minttuviinaa. Öljy jää viipyilemään makunystyröille pitkäksi aikaa.
Tuotteen testannut ja hyväksynyt kuluttajaraati on ollut varmasti poikkeuksellisen ennakkoluuloton. Tätä versiota voi varauksetta suositella kaikille elämyshakuisille vastustuskykyshottien ystäville.
2
Nyt kun on nautittu aperitiivi, voidaan mennä kaikki aistit avoinna virkistävän erilaiseen muotokuvanäyttelyyn. Kuvataidekoulujen liitto on haastanut lasten ja nuorten kuvataidekoulut toteuttamaan vapaavalintaisella tekniikalla muotokuvia Suomen kaikista 200 kansanedustajasta. Muotokuvanäyttely on esillä Eduskunnan kirjastossa viimeistä päivää 1.4.2022, joten kiirettä pitää. Jos et millään pääse paikan päälle Helsinkiin, klikkaa itsesi verkkogalleriaan.
Näyttelyssä esitellään jokaisesta kansanedustajasta yksi toteutunut muotokuva, verkkogalleriassa onneksi useampiakin. Muotokuvien tekijät ovat iältään 3–20-vuotiaita. Suurimman elämyksen tuottavat usein virkaiältään nuorimmat taiteilijat, koska heidän toisin näkemisen taitonsa ei ole vielä menettänyt teräänsä, eivätkä totunnaiset tavat kuvata poliitikkoa tai sukupuolensa edustajaa ole vielä tarttuneet. Korkeassa yhteiskunnallisessa asemassa olevien kannattaisikin tilata useammin muotokuva itsestään 3–5-vuotiaalta.
Muutamina tärppeinä mainittakoon Otava Merikannon muotokuva Heikki Vestmanista, Freja Fagerholmin näkemys Ilmari Nurmisesta tai Aurora Allenin revittely Jenni Pitkosta. Toivottavasti haasteesta tulee jatkuva perinne.
3
Suvi Ermilän juuriltaan revittyjä ihmisiä kuvaava sarjakuva-albumi Vastaanottokeskus (Suuri Kurpitsa, 2021) voitti viime lauantaina Tampere Kuplii -festivaaleilla vuoden 2022 Sarjakuva-Finlandia -tunnustuspalkinnon.
Sosionomitaustainen Ermilä on ollut töissä ohjaajana vastaanottokeskuksessa kymmenisen vuotta ja tasapainotellut virka- ja taiteilijaroolien välillä teosta piirtäessään. Sarjakuva-Finlandian voittopuheessaan hän kertoi saaneensa pohtia, voiko hyväosainen ihminen ylipäätään kertoa pakolaisista ja syrjäytetyistä ihmisistä, ja millä oikeudella? Toisaalta sarjakuvan novellimaiset kertomukset tuovat yhtä lailla esille vastaanottokeskuksen työntekijöiden ristiriitoja täynnä olevan arjen, jossa kommunikaatio kylteillä ja kivikasvoilla on kuin suoraan South Parkista.
Työ vastaanottokeskuksessa on avannut Ermilälle uuden maailman ja antanut ymmärrystä siitä, että ihmisessä on toivoa. Sarjakuva-Finlandian jakotilaisuuskin päättyi lohdullisiin sanoihin ”Muistakaa, että hyvä voittaa aina pahan 6–0!”.
4
Tampereen pääkirjasto Metson musiikkiosastolle on valmistunut uudet yhteisölliset harrastustilat Soundi ja Visio, joita pääsee jo koekäyttämään. Soundin ja Vision varsinaiset avajaiset pidetään 12.4. klo 12–20, jolloin on luvassa laitteiden käytön esittelyjä ja paneelikeskustelu tee-se-itse-toiminnasta. Paneelissa ovat keskustelijoina Juha Torvinen, Maria ”Mara Balls” Mattila, Samae Koskinen ja kirjastopalvelujohtaja Niina Salmenkangas. Samae Koskinen heittää paneelikeskustelun jälkeen akustisen keikan. Avoimien ovien tapahtuma striimataan myös kotonaan viihtyville.
Soundi on äänieristetty huone, johon on koottu äänitysstudiolaitteisto. Tilasta löytyy kielisoittimia, sähkörummut, kosketinsoitin, sampleri, mikrofoneja ja muita äänittämiseen ja musiikin tekemiseen tarvittavia laitteita. Myös Visio on suunniteltu omaehtoiselle tekemiselle: tilassa on mediatyöpiste tehokkaalla tietokoneella ja hyvällä näytöllä sekä erilaisia graafiseen tekemiseen liittyviä vehkeitä kuten pinssikone, monitoimitulostin, laminointilaite ja lämpöprässi tekstiilipainatusta varten. Voit siis vaikkapa äänittää oman levyn, suunnitella ja tulostaa siihen kannet ja tehdä projektillesi pinssin, julisteen, t-paidan ja kassin.
Koekäyttövaiheessa harrastustiloja voi varata ottamalla yhteyttä pääkirjasto Metson musiikkiosastoon puhelimitse, sähköpostilla, paikan päällä tai somen kautta viestillä.
5
Ruotsalainen Ahdistunutta porukkaa (2021) on lämminhenkinen 6-osainen humoristinen panttivankidraama. Sarjan on ohjannut kriisikomedian taituri Felix Herngren (Solsidan).
Pankkiryöstö epäonnistuu Södertäljessä, ja ryöstäjä ottaa asuntonäytölle saapuneet satunnaiset ihmiset panttivangeiksi. Tilanne purkautuu, mutta ryöstäjä haihtuu kuin savuna ilmaan. Tapausta yrittää ratkoa paikallinen isän ja pojan poliisikaksikko. Yhteistä kaikille asiaan sotkeutuville on se, että heillä on harteillaan jokin ahdistava painolasti, jotka yksi kerrallaan paljastuvat kerronnan edetessä. Virkaintoisen pojan kohdalla tapahtuu hieno kasvu ihmisenä ja elämänohjeitakin saadaan: jos saat tilaisuuden pelastaa ihminen, kannattaa tarttua tilaisuuteen.
Ahdistunutta porukkaa on katseltavissa Netflixissä.
Lepe Parviainen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (21.11.2024): Vaietut arktiset sodat, Pikku Kakkosen konsertti, Oro Jaska
Marja Mustakallio on katsellut Yle Areenaa ja viihtynyt pikkupoikien konserttiseuralaisena.
Parasta juuri nyt (15.11.2024): Polkom, Louhiteatteri, Judith Mok, Rokumentti, Yleisradio
Pasi Huttunen kaipaa lisää poliittista satiiria, intoilee Rokumentista ja suree Ylen heikentämistä.
Parasta juuri nyt (14.11.2024): Die Brücke, romantiikka, avaruus, Larissa Sansour, Tove Jansson
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on kiertänyt museoita Tukholmassa ja Helsingissä.
Parasta juuri nyt (12.11.2024): Kevään kirjat, Paris Paloma, Munch-museo, Forest Shuffle, The Devil’s Plan
Mikko Saari on lukenut kirjakatalogeja, kuunnellut uutta musiikkia ja käynyt katsomassa Munchin tauluja.