Parasta juuri nyt (22.3.2022): Salaliittoteoriakirjat, Elonkehä, Kyllä Jeeves hoitaa, kotimainen ruoka, levykauppa

22.03.2022
jeeves and wooster main

Jeeves (Stephen Fry) ja Bertie Wooster (Hugh Laurie).

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Pasi Huttunen on ostanut levyjä, lukenut salaliittoteorioista ja löytänyt uudestaan brittiklassikon.

1

Salaliittoteorioista kirjoitetaan nyt paljon ja hyvä niin. Aihe on hyvin kiinnostava ja erittäin tärkeä. Ainakin kaksi maailman sotilaallisista suurvalloista, Yhdysvallat ja Venäjä, ovat rakennelleet politiikkaa erilaisten salaliittoteorioiden varaan ja seuraukset ovat olleet rajuja.

Yhdysvalloissa demokratian rakenteet kestivät, Venäjällä eivät, mutta kummassakin maassa salaliittoteoretisointi pitää otteessaan huolestuttavan suuria massoja. Suomalaisten medialukutaidosta puhutaan, paljolti syystäkin, mutta kaikenlaista hullua leviää täälläkin.

Juha Räikän Salaliittoteorioiden filosofia (Gaudeamus, 2021) ilmestyi jo viime vuonna ja tämän vuoden puolella ovat tulleet Markus Tiittulan Taistelu totuudesta (WSOY, 2022) sekä Pasi Kiviojan Salaliittoteorioiden ihmemaassa (Docendo, 2022).

Huhtikuussa ilmestyy Noora Mattilan Heränneet – Maailma salaliittoteoreetikoiden silmin (Otava, 2022). Ensi vuoden alussa ilmestyy myös suomennos Will Sommerin kirjasta Qanon (Bazar, 2023). Ja muitakin varmaan tulee.

2

Elonkehä oli aikanaan lähinnä dogmaattisesti sanaa julistava lehti, jonka lukeminen kävi nopeasti monotoniseksi. Tätä nykyä syväekologiseksi kulttuurilehdeksi itseään tituleeraava laatujulkaisu on päässyt Pentti Linkolan pitkästä ja synkästä varjosta.

Elonkehästä on tullut kiinnostavampi ja monipuolisempi. Lehdellä on esimerkiksi omavaraisuustoimittaja rekrytoituna. Tuoreimmassa lehdessä oli juttu esimerkiksi kuivakäymälöistä.

Ei se vallankumouksellisuus ole mihinkään kadonnut, mutta mukana on vähän enemmän kädet savessa -meininkiä.

3

Piti etsiä katsottavakseen Kyllä Jeeves hoitaa ja se olikin yllättävän hankalaa. Vuosina 1990–1993 tehtyä brittiklassikkoa ei suoratoistopalveluista löydy, mutta siunattu veljeni löysi sitä jostain komeronsa kätköistä parin dvd:n verran.

Sarja on juuri niin hyvä kuin muistelinkin, ja tätä nykyä vähän enemmän yhteiskuntatieteitä lukeneena sen luokkayhteiskunnan kritiikki ilahduttaa vielä enemmän. Hugh Laurie ja Stephen Fry ovat täyttä timanttia.

4

Kotimainen ruoka on asia, jota on toki arvostanut aina, mutta jota arvostaa nyt vielä vähän enemmän, kun sen saatavuus on uhattuna. Sieltä täältä kuuluu viestejä maatilojen lopettamisista. MTK on alarmistisissa katastrofitunnelmissa aina, mutta tällä kertaa heidänkin viestinnässään on erilainen, vielä vähän vakavampi sävy. Nyt on eri tavalla tosi kyseessä kuin pitkään aikaan.

Kuluttajina voimme suosia lähiruokaa, mutta kulutusvalinnoilla ei asiaa lopulta ratkaista. Ilmasto- ja biodiversiteettikriisi sanelevat sen, että ruoantuotanto tulee muuttumaan. On silti poliittinen valinta, syömmekö jatkossakin suomalaista ruokaa. Ei käy tässäkään mielessä nyt istuvaa hallitusta kateeksi.

5

Joensuussa on taas levykauppa. Popdivari Vuoromies aloitti toimintansa alkuvuodesta ja yrittäjä Kimmo Suomalainen on kertonut, että yllättävän hyvin ovat bisnekset pyörineet; ihmisillä on selvästi ollut patoutunutta levykaupankäynnin tarvetta.

Ja myönnän itsekin, että todella hyvältä tuntui käydä syytämässä rahojaan levykauppaan ja kulkea kotiin muutaman ostoksen kera. Oli heti jotenkin turvallinen ja kodikas olo. Levy-Eskojen lopetettua toimintansa on Joensuussa ollut aukko ja nyt se on paikattu. Tuntuu hyvältä ja oikealta, että tällaistakin sivistystarjontaa kaupungissa taas on.

Pasi Huttunen
paspah[at]gmail.com
twitter ja insta: @paspah

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua