Parasta juuri nyt (9.5.2021): Jatsin syvin olemus, turpeen sietämätön lumous ja vuoteni murmelina – sekä hyvää äitien- ja Eurooppa-päivää myös!

09.05.2021
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

”Mennään samalla kuvalla kuin vuosi sitten!”

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Matti Mörttinen toivoo, että toinen peräkkäinen festivaaliperuutusten kesä olisikin paluuta juhlien juurille ja inhimillisiin mittasuhteisiin.

1

Tulihan se sieltä. Myös Porin jatsit peruuntuvat tältä kesältä. Eipä tainnut yllättää ketään sen jälkeen, kun monet muut festivaalit olivat jo ilmoittaneet pysyvänsä tauolla vuoteen 2022 asti.

Lohdutuksena kerrottiin Kokemäenjoen suiston suunnalta, että Kirjurinluodolla pidetään 15.–17. heinäkuuta 2021 konserttien sarja, joka kantaa nimeä Pori Jazz soi taas.

Lokkilavan nimen saaneelle perinteiselle estradille nousevat ainakin Verneri Pohjola, Aili Ikonen, Jukka Perko sekä Timo Lassy. Niin, ja Reiska Laine tietenkin.

Hetkinen, hetkinen ja vielä kerran hetkinen.

Jazzmusiikkia, Kirjurinluodon vanha kunnon konserttialue ja heinäkuinen viikonloppu. Sehän kuulostaa ihan Porin jatseilta sen alkuperäisessä ilmenemismuodossaan.

Puuttuu vain Ted Curson ja soutuvenematka kaupungin puolelta virran yli Kirjuriin.

Tässähän taisi käydä koronan kanssa paremmin kuin hyvin!

2

Tänään liputetaan. Äideille tietysti, mutta myös Euroopalle.

Europa oli kreikkalaisessa mytologiassa prinsessa, joka ratsasti härän olomuodon ottaneen ylijumala Zeuksen selässä.

Europalla oli tarujen mukaan seitsemän lasta. Merkittävä äiti siis myös.

EU-komission nykyisellä puheenjohtajalla Ursula von der Leyenilla on muuten myös seitsemän lasta. Hänestä ei kuitenkaan ole ainakaan vielä legendaksi, sillä ainakin toistaiseksi Euroopan äidin titteli kuuluu liittokansleri Angela Merkelille – jolla ei ole lapsia.

Tampereen todellinen Eurooppa-päivä koittaa toivottavasti tasan 24 päivän kuluttua. Silloin valintaraati ratkaisee käytännössä lopputuloksen eli sen, onko Euroopan toisena kulttuuripääkaupunkina vuonna 2026 Savonlinna, Oulu vai Tampere (pirkanmaalaisine kumppaneineen).

3

Eurooppa-päivänä olen pitänyt tapanani muistuttaa, millaiset ovat tämän ainakin osin keinotekoisen juhlan taustat.

Kun EU:n edeltäjinä toimineita yhteisöjä, kuten EEC:tä luotiin, tuli sen virkatehtäviin henkilöitä niin toisen maailmansodan voittaneista kuin hävinneistäkin maista. Ranskalaiset halusivat tietenkin juhlia 8. toukokuuta voitonpäivää pitäen vapaata töistä. Saksalaiset ja italialaiset eivät oikein voineet vaatia samaa etua.

Onneksi huomattiin, että 9. toukokuuta 1950 oli annettu ns. Schumanin julistus eli lausuttu ikään kuin uuden Euroopan syntysanat.

Eurooppa-päivän luomisella ratkaistiin näin ikävä ja orastava virkaehtoriita Brysselissä.

4

Reilu vuosi sitten kirjoittelin tällä palstalla koronafiiliksistä. Vertasin tilannetta Päiväni murmelina -elokuvaan, jossa Bill Murray herää aamu aamun jälkeen samaan Groundhog Day -päivään.

Nyt on alkanut jo Groundhog Year.

Samalla kerralla hämmästelin sitä, että Saksan Oberammergaussa kymmenen vuoden välein esitettävä kärsimysnäytelmä eli Passionspiele siirrettiin kerralla 2022:een.

Nyt näkee, että saksalaiset olivat kerralla fiksuja. Toisin kuin vaikkapa japanilaiset olympialaisten järjestäjät.

5

Suomen hallituksessa elettiin myös jonkinlaisia murmelipäiviä, kun niin sanottu puoliväliriihi venyi yhdeksänpäiväiseksi. Yleisen käsityksen mukaan ministerien isoin ongelma oli turve.

Annika Saarikon johtama keskusta onnistui turpeentuottajien tukemisessa. Sittemmin ilmeni, että rahaa ovat puolestaan menettämässä kulttuuri ja tiede.

Saarikko on hallituksen tiede- ja kulttuuriministeri. Turve taisi hänen ansiostaan kävellä hänen omien hallinnonalojensa edelle.

Kulttuuriväen olisi aika ryhtyä lobbaamaan Saarikkoa puolustusministeriksi. Jos hävittäjähankintoihin ja muuhun sotavarusteluun varatuista rahoista siirrettäisiin yhtä tehokkaasti rahaa turpeeseen, niin tapahtuisi tässä maailmassa edes jotain hyvää.

Matti Mörttinen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua