Riku Lehtopolku korvaa Jorma Uotisen Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin taiteellisena johtajana. Hän kertoo odottavansa tulevaa innostuneena.
Merja Koskiniemi
Jorma Uotinen on tanssitaitelija, jonka todennäköisesti melkein jokainen suomalainen osaa nimetä. Kuopiossa kaikki taksikuskista torimyyjään puhuvat Jormasta kuin hyvästä naapurista. Työ Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin taiteellisena johtajana vuodesta 2002 on tehnyt Uotisesta yhden kaupungin näkyvimmistä henkilöistä, vaikkei Uotinen Kuopiossa asukaan. Jokaisella lienee mielipide – yleensä positiivinen – värikkäästä ja sydämellisestä tanssitaiteilijasta.
LUE: Merja Koskiniemen raportti vuoden 2019 Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalista tästä.
Nyt kun Uotinen luotsaa säteilevän Aurinkokuninkaan ottein viimeistä festivaaliaan taiteellisena johtajana, syrjemmältä saattaa huomata huolitellun nuoren miehen, joka seuraa tapahtumia aktiivisesti. Jotakin saattaisi hirvittää, mutta uudeksi taiteelliseksi johtajaksi valittu 34-vuotias Riku Lehtopolku on koulittu kestäväksi tanssin kotimaisissa sekä kansainvälisissä ympyröissä 4-vuotiaasta lähtien. Lehtopolku uskaltaa katsoa festivaalia myös kriittisesti.
– Ei ole sellainen olo, että pitäisi tuoda dynamiittipötköjä ja aloittaa alusta. Olen innostuneella mielellä, Lehtopolku sanoo silmät loistaen.
– Kuopio Tanssii ja Soilla on uskollinen kävijäkunta, joten tästä on hyvä aloittaa. Varmasti tuon mukaan uusiakin elementtejä, mutta tämä on hyvinvoiva festivaali. Tulevaisuudesta minulla on luottavainen olo.
Pohjoismaiden vanhin lajissaan
Kuopio Tanssii ja Soi on pohjoismaiden vanhin kansainvälinen tanssifestivaali. Lähes jokaisella suomalaisella tanssin ammattilaisella on jonkinlainen oma kokemuksensa kesäisestä Kuopiosta.
– Ensimmäisen kerran olin festivaalilla 1990-luvulla poikien leirillä ja siitä asti lähes joka kesä, Lehtopolku kertoo.
– Olen ollut monenlaisessa roolissa: kurssilaisena, vieraana katsomassa esityksiä, opettajana ja esiintyjänä. Olen saanut myös seurata Jorman työtä. Festivaali on ollut tärkeä minulle. Sillä on ollut iso merkitys jo nuorena – lyhyessä ajassa pääsi näkemään niin paljon erilaista tanssia.
Lehtopolun katse seuraa ohitse kulkevia tanssikurssilaisia.
– Tämä on antanut itselle paljon sisältöä ja sähköä! Nyt haluan olla edelleen osallisena uudenlaisesta tehtävästä käsin.
– Kuopio Tanssii ja Soi on kokoluokaltaan selvästi suurempi kuin muut suomalaiset tanssifestivaalit. Tänne on mahdollisuus tuottaa isoja ryhmiä ja kansainvälisiä teoksia. Lisäksi täällä on paljon muuta ympärillä, kuten kurssitoimintaa. Festivaali on myös tanssikasvattaja ja se on arvokasta.
”Aina voi olla jotain, mikä vangitsee huomion”
Lehtopolku muistelee arvostetusta yhdysvaltalaisesta Juilliard-taidekoulusta valmistuneen Risa Steinbergin kurssia.
– Kävimme yhdessä katsomassa esityksiä ja kommentoimme niitä tunneilla. En muista, mikä esitys oli, mutta siinä oli taitavia tanssijoita ja taidolla rakennettu teoskin, mutta oma keskittymiseni herpaantui jotenkin. Selitin sitä sillä, että olin nälkäinen ja väsynyt. Risa kysyi, olisiko voinut olla jotakin sellaista, joka näissäkin olosuhteissa olisi vanginnut huomioni.
– Tajusin, että olisi voinut. Se oli yksinkertaisuudessaan ja ankaruudessaan hyvä kysymys. Aina voi olla jotain sellaista, mikä vangitsee huomion missä tahansa olosuhteissa. Tästä täytyy myös muistuttaa itseään tanssijana ja esiintyjänä.
Tästä muistosta saattaa olla Lehtopolulle hyötyä myös nyt, kun hän siirtyy Jorma Uotisen tilalle festivaalin taiteelliseksi johtajaksi. Lehtopolku tiedostaa hyvin tulevat haasteet Kuopiossa. Ne eivät välttämättä liitykään onnistuneen ohjelmiston rakentamiseen, vaan näkyvän työn jatkamiseen.
– Jorma on ollut tässä niin pitkään ja niin näkyvä kasvo, mitä minä en ole, Lehtopolku huokaa.
– Kun pitkäaikainen taiteellinen johtaja, joka on koko kansan tuntema, vaihtuu, se on iso haaste. Toivon, että yleisö löytää myös minut kuratoijana.
Riku Lehtopolku
- syntynyt vuonna 1985 Ulvilassa
- aloitti tanssiopinnot Liisa Nojosen tanssikoulussa Porissa 4-vuotiaana
- tanssinut Pori Dance Companyssa vuodesta 2001 ja esiintynyt mm. Jorma Uotisen, Tero Saarisen, Marjo Kuuselan, Tommi Kitin ja Jarkko Mandelinin teoksissa
- vierailijana mm. Suomen Kansallisbaletin, Skånes Dansteaterin, Iceland Dance Companyn sekä Susanna Leinonen Companyn ja Carl Knif Companyn tuotannoissa
- esiintynyt mm. Ruotsissa, Etelä-Koreassa, Venäjällä, Skotlannissa, Tanskassa sekä Vietnamissa ja Keski-Euroopan maissa
- toiminut vuodesta 2006 Jorma Uotisen taiteellisena assistenttina ja tämän teosten harjoittajana mm. Suomen Kansallisbaletissa sekä Tanskan Kuninkaallisessa Baletissa
- työskennellyt lisäksi viime vuosina Pori Dance Companyn toisena taiteellisena johtajana
- aloittaa kolmivuotisen sopimuskautensa Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin taiteellisena johtajana, ensimmäinen Lehtopolun luotsaama festivaali on vuonna 2020