Tälle kirjalle on käyttöä, kun maailma tuntuu jakautuvan kahtia – Opi huomaamaan miten sinuun vaikutetaan ja vaikuta itse

11.01.2021
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Kuva: WSOY

KIRJAT | Henrik Fexeus esittelee Ajatusten lukemisen taito -kirjassa keinoja, miten saada sanoma perille. Olipa vastassa sitten erimielinen väittelijä, johtajasi työpaikalla tai puoliso. Hän myös tietää tavat syöttää meille mielipiteitä suoraan alitajuntaan.

”Juoruamisen ikiaikainen logiikka on syöttää tietoa ei-sanoin. Epäilys riittää.”

ARVOSTELU

3 out of 5 stars

Henrik Fexeus: Ajatusten lukemisen taito

  • WSOY, 2020.
  • 292 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Onko sinulle tuttu tällainen tilanne: esität palaverissa hyvän idean, mutta se ohitetaan. Kohta joku muu ehdottaa samaa toisin sanoin ja sanoma ymmärretään. Tai koetat keskustella vaikkapa Yhdysvaltain presidentistä Donald Trumpista, ja tuloksena on vain turhauma.

Sinulla puuttuu silloin yhteys.

Luen Henrik Fexeuksen kirjaa Ajatusten lukemisen taito (WSOY, 2020). Tässä on taas jotain, minkä pitäisi olla osa kansalaiskurssia. Kuinka keskustella niin että toinen kuulee ja miten huomata alitajuntaamme syötetyt mielipiteet. Ehkä maailma olisi taas pilkun parempi paikka.

Ruotsalainen Fexeus on uudistanut kaksitoista vuotta sitten kirjoittamansa teoksensa. Kirjaan on koottu käyttäytymistieteitä, psykologiaa ja sosiologiaa. Moni teoria on tuttu, mutta yhteen koottuna ne antavat hyvän oppaan ihmiseen.

Valitettavasti Fexeus ei ole päivittänyt kirjaansa sosiaalisen median maailmaan. Siksi hänen kirjansa jää kolmeen tähteen, mutta näppärä lukija osaa ajatella asiaa eteenpäin itsekin.

Tunne kohteesi

Ensimmäiseksi Fexeus varoittaa ottamasta kirjan ohjeita kirjaimellisesti. Käsivartensa ja jalkansa ristivä ihminen ei välttämättä ole sulkeutunut. Ehkä hänellä on kylmä. Tapaamisessa keskustelukumppani potkiskelee vasemmalla jalalla. Hän voi olla hermostunut tai ei ole. Mitä muut kehon merkit kertovat?

Luulet marketin kassaa vihaiseksi, vaikka se on hänen kasvojensa perusilme. Jotta ihmisen ilmeitä ja kehonkieltä voi analysoida, pitää tuntea miten juuri tämä ihminen reagoi.

Esimerkiksi Fexeus kertoo EAC-mallista, jossa katseen suunta kertoo kuvitteleeko vai muisteleeko ihminen. Tämä on yksi tapa paljastaa valehtelija. Mallin mukaan kuvaa kuvitteleva katsoo vasemmalle ylös ja kuvaa muisteleva oikealle ylös. Malli ei kuitenkaan päde kaikkiin.

Kuinka yhteys toiseen luodaan?

Yhteyden luominen on sitä, että käytät toisen suosimaa viestintätapaa, jolloin hänen on helpompi ymmärtää sinua.

Mukaudumme helposti toisen kehonkieleen. Sinäkin olet alkanut peilata keskustelukumppanin liikkeitä. Taitoa voi harjoitella. Fexeus vakuuttaa, että toinen harvoin huomaa apinointia, varsinkin jos johdatat hänet puhumaan itsestään. Teemme sitä niin mielellämme, että emme ehdi havainnoida muuta.

Ääni on tärkeä. Onko se matala, korkea, puhuuko toinen nopeasti vai hitaasti. Sanoma menee paremmin perille, kun puhutte samalla nopeudella. Sen huomasi eräskin puhelinmyyntiyhtiö, joka neuvoi myyjiään etsimään vastapuolen rytmin. Myynti parani.

Löydä toisen sanasto ja sovita se suuhusi harkiten. Käytä hänen suosikkisanojaan, erikoissanastoaan, varoen jopa slangia.

Hyvässä yhteydessä jopa hengitätte samaa tahtia ja voit vaikuttaa toisen energiatasoon. Tuoda pirteyttä mukanasi. Mutta varo Duracell-pupun ja kilpikonnan kohtaamista. Hidas kilpikonna ei jaksa seurata pupun säkenöintiä.

Kukaan ei halua olla väärässä

Yhteyden luominen keholla on aika tuttua, mutta tästä seuraavasta Fexeuksen ohjeesta pidin erityisesti: mielipideaikido. Ymmärrä keskustelukumppaniasi, vaikka hän olisi erityisen korkeatasoinen foliohattu.

Jos sanot toisen olevan väärässä, tulet torjutuksi. Sinun pitää ymmärtää hänen mielipiteitään ja osoittaa se. Vasta sitten voit yrittää muuttaa toisen kantaa tai ylipäätään saada hänet kuulemaan.

Kyseessä on jalo myötäilyn taito. ”Jos olisin sinä, ajattelisin minäkin noin.” No onhan se totta, kirjoittaa Fexeus.

Keskustelussa ei tuoda toiselle estettä, vaan saatetaan. Ensin myötäillään ja sitten johdatetaan käyttäen toisen kehonkieltä ja energiatasoa. Ole kuitenkin aito.

Meihin vaikutetaan

Pidemmälle kirjaan mentäessä Fexeus näyttää, miten meihin vaikutetaan mainonnassa ja politiikan retoriikassa.

Suggestioiden avulla ihmisten mieliin koetetaan tuoda mielipiteitä, kuvia ja ajatuksia ilman, että he tiedostavat sitä. Suggestio on alitajunnallemme esitetty ehdotus siinä kun tietoinen mieli päättää onko se samaa mieltä.

Kielto voi olla suggestio. Aivoilla kun ei-sana tulee vasta muun lauseen ymmärtämisen jälkeen. Älä ajattele sinistä jääkarhua -käskyn täyttämiseksi on ensin ymmärrettävä mitä on kielletty. Siksi ei-sana on huono myös koulutuksessa ja ohjeissa. Parempi antaa neuvo mitä tehdä kuin mitä ei saa tehdä.

Juoruamisen ikiaikainen logiikka on syöttää tietoa ei-sanoin. Epäilys riittää.

Tehokasta on myös jättää tietoa pois ja antaa ihmisen itse kuvitella lauseen loppu. Tai antaa ihmisen luulla, että tiedämme hänestä jotain tai miltä hänestä tuntuu.

Entäpä kun tehdään aiheettomia yleistyksiä: ” ihmiset puhuvat”, kun tämä ihminen on vain naapurin Kaisa. ”Julkisuudessa on sanottu” saattaa olla vain kyseinen media itse.

Fexeus kertoo kirjassaan myös ankkureista, joihin sidomme tunteita. Tunteen voi sitoa yhteen sanaankin. Kun siitä tekee tietoista, voi piristää itseä ja muita.

Kirjassa on paljon harjoituksia. Elä päivä ilman ei-sanaa ja katso miten se vaikuttaa kommunikointiin. Tee itsellesi ankkuri jonkun hyvän muiston avulla.

Kyllä. Tällä kirjalla voi tehdä hyvää.

Sari Passaro

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua