Joulupukki, kaikkien janoisten sankari?
KOLUMNI | Ulkomainen turisti haluaa huskyajelulle ja lasi-igluun katsomaan revontulia. “Voisiko Lappiinkin matkailla hieman kestävämmin ja aidompaa elämystä tavoitellen”, Eija Niskanen kysyy.
Lapin matkailu on ollut puheenaiheena koko koronapandemian ajan. Milloin MaRan eli matkailu- ja ravintola-alan lobbausjärjestön puheenjohtaja naukuu uutisissa hallituksen rajoituksista maan rajoilla, milloin vaaditaan taas koko maata säppiin.
Itseni pysäytti YLEn Perjantai-ohjelman dokumentti naisesta, jolla on sata huskykoiraa Lapissa, eikä juuri yhtään matkailijaa tilaamassa huskyretkiä. Nainen miltei itki kameralle pohtiessaan, miten hän ehkä joutuu ampumaan rakkaat koiransa. Toivottavasti filminpätkän näkivät kotimaiset eläinruuanvalmistajat ja mustit ja mirrit, että he lahjoittaisivat husky-yrittäjälle koiranmuonaa ensi hätään.
Samassa ohjelmassa oli kaksi iäkkäämpää näyttelijää, joista molemmat olivat maanneet keväällä puolitajuttomina sairaalassa koronaa sairastamassa. Toinen heistä menetti taudille vaimonsa. Näitä kahta kohtaloa, husky-yrittäjän ja taudin rankan muodon läpikäyneitä rinnastaessa, ei voi olla kateellinen hallitukselle: miten löytää ratkaisu, jossa kaikki voivat hyvin ja pysyvät terveinä, toimeentulevina ja elossa – mukaan lukien ne huskyt.
* *
Välillä tuntuu, että Lapin matkailun lobbausfirmat eivät ihan tajua, että ulkomaisten matkailijoiden tulemattomuus ei ole pelkästään Krista Kiurun käsissä. Voi olla vaikea lähteä Lapin joulupukkimatkalle Keski-Euroopan kaupungista, jossa on öinen ulkonaliikkumiskielto voimassa siihen aikaan, kun pitäisi lähteä kukonlaulun aikaan lentokentälle lentääkseen Suomen Lappiin.
Lapin matkailijoista suuri osa on ollut itäaasialaisia, ja sieltä päin ei matkustella juuri mihinkään – tai jos matkustetaan, käkitään kotimaahan palatessa kaksi viikkoa karanteenissa. Järkyttäviä luonnontuhlausreissuja eli yhden päivän lentomatkoja Lappiin joulukuussa tehneet brititkään eivät pääse juuri matkustelemaan ilman laajaa yhteiskunnallista paheksuntaa omassa maassaan.
* *
Mistä tuleekin eteen Lapin matkailun kestämättömät piirteet. Alkanee kai jo selvitä monelle, että kun tästä pandemiasta selvitään, ei matkailu ehkä palaa enää entiselleen – eikä sen pidäkään palata. Voisiko Lappiinkin matkailla hieman kestävämmin ja aidompaa elämystä tavoitellen?
Pohdin myös, pitäisikö todellakin julkisesta terveydenhuollosta maksaa valtavan turistilauman testaukset ja mahdolliset sairastamiset niillä muutamalla Lapin keskussairaalan eristyspaikalla. Joku yksityinen koronavakuutus kannattaisi matkailualalle kehittää.
* *
On kysytty, mikseivät kotimaiset matkailijat kelpaa Lapin matkailuyrityksille ja miksi osa palveluista on hinnoiteltu suomalaisten kukkaron yläpuolelle. Ehkä yrittäjien kannattaisi yrittäjän riskin mukaisesti sovittaa tarjontaa kysynnän mukaiseksi.
Suomalaisten matkailijoiden mielenkiinnon kohteet ovat myös osittain erilaisia kuin ulkomaisten. Kyllä varmaan revontulet ja joulupukkikin kiinnostavat, mutta suomalaiset matkustavat Lappiin etupäässä laskettelemaan, vaeltamaan, kalastamaan ja katsomaan kellon ympäri elokuvia Sodankylän elokuvajuhlilla.
Jokunen käy tutustumassa saamelaiskulttuuriin ja sen liepeille kehitettyihin tapahtumiin. Moni heistä ei tuhansia tuo matkailuyrittäjille. Loppuporukka on kaivosalan lobbareita, jotka tutkivat minkä palan isänmaatamme voisi myydä ulkomaiselle kaivosyhtiölle.
* *
Ulkomainen turisti siis haluaa huskyajelulle ja lasi-igluun katsomaan revontulia. Näitä elämyksiä heille myydään suomalaisena ja lappilaisena perinteenä. Vielä kymmenen vuotta sitten luulin, että huskyvaljakot ja iglut ovat grönlantilaista ja Kanadan alkuperäisasukkaiden kulttuuria, mutta nyt yhtäkkiä niitä myydään aitoina Lapin elämyksinä ympäri maailmaa. Kas kun Grönlannista päin ei ole älähdetty kulttuurisesta omimisesta.
Tästä pääsemmekin ehdotukseeni MaRalle korona-ajan ratkaisuksi: koska huskyt, iglut ja cocacola-joulupukit eivät ole mitään aitoa Lapin alkuperäiskulttuuria, vaan koko matkailushow muistuttaa keinotekoista huvipuistoa, miksi tämän huvipuiston pitäisi edes sijaita Suomessa? Jos Muhammed ei tule vuoren luo, menee vuori Muhammedin luo, eli viedään Lapin-elämys Britanniaan! Tämä ratkaisisi sekä koronamatkustusrajoitteiden että Brexitin tuovan passitarkastusten ongelman.
Lapin matkailu voisi rakentaa jonnekin Yorkshireen Lappi-teemapuiston, jonne BBC:n tv-draamojen lavasteosasto toimittaisi keinolunta. Sinne poroja, huskyja, Joulupukki ja lasershow’na toteutetut revontulet. Suomesta voitaisiin myydä Britanniaan poronkäristystä, loimulohta ja puolukkahilloa, luonnollisesti Brexit-tullimaksut maksaen.
Eija Niskanen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Kuunnelmia kansalle, tai unohdetun taidelajin ylistys
RADIO | Alkutalven ajanvietteeksi voi suositella sukellusta radiokuunnelmien ihmeelliseen maailmaan. Yle Areenan mahdollistama intensiiviperehdytys herättää ajatuksia tästä ylenkatsotusta taiteenlajista.
Miksi miehet eivät vaivaudu kirjoittamaan lapsille ja nuorille – vai eivätkö he enää osaa?
KOLUMNI | Lasten ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat ovat järjestään naisia. Viimeisin miesvoittaja on vuodelta 2008, Matti Kuusela muistuttaa.