Parasta juuri nyt (28.9.2020): Day Eleven, The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, Väkivallan anatomia, Näsinneula

28.09.2020
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble.

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Miia Lepolan listalta löytyy rockia, tummaa jazzia ja asiaohjelmaa niin podcastin kuin tv-dokumenttien muodossa.

1

Alun perin vuonna 1994 Lappeenrannassa alkunsa saanut ja vuonna 2004 nykyiseen muotoonsa sinetöity rockyhtye Day Eleven on julkaissut urallaan kolme albumia. Olen viime viikkoina kuunnellut erityisen paljon ”Deikkareiden” viimeisintä albumia, tänä vuonna kymppisynttäreitään viettävää albumia Matador (2010). Albumi on upea kokonaisuus melodioita ja teemoja, jotka hivelevät sisintäni paikasta ja tilanteesta riippumatta. Laulut tekevät olostani kotoisan – ja osasyy siihen saattaa olla myös yhtyeen mainiot jäsenet!

Vaikka nostan tässä yhteydessä erityishuomioksi Matador-levyn, ansaitsee yhtye kokonaisuudessaan kunniahuudon kaikesta tuotannostaan. Matadorin tekoprosessi on filmattu myös lyhytdokkariksi, joka löytyy Youtubesta. Mikäli kiinnostaa tietää, mitä ”suljettujen ovien takana” tapahtuu, kun bändi viettää yöt ja päivät yhdessä luoden, suosittelen lämpimästi tsekkaamaan pätkät.

Vaikka Day Eleven on jo muutamia vuosia viettänyt määrittelemättömän pituista taukoaan, musiikki elää silti.

2

Tutustuin taannoin ystäväni kautta The Kilimanjaro Darkjazz Ensembleen. Vuosina 2000–2014 toimineen hollantilaisyhtyeen musiikki on dramaattista, synkkää ja moniulotteista dark ambient jazzia, mausteina avantgardistista ja elektronista luovuutta. Hyvin erikoista ja korkealentoista mutta samalla maanläheistä ja koskettavaa.

Arvostan aina musiikkia, joka aktivoi syviä psyyken ulottuvuuksia, melkein unimaisia mielennäkymiä. Tätä musiikkia tekee mieli kuunnella ajaessaan autolla tunneliin tai katsellessa yöllä ikkunasta ulos sateiselle kadulle kynttilöiden luodessa samalla huoneeseen tunnelmaa. The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble on erityisen nokturnaalista musiikkia.

3

Olen asunut Tampereella kahdeksan vuotta, mutta vasta hetki sitten vierailin ensimmäistä kertaa aikuisiälläni Tampereen nähtävyydessä eli Näsinneulassa. Ravintola Näsinneulan viini- ja juustomaistiaiset olivat tällä kertaa agendallani. Seuraavalla kerralla tilaan varmasti koko helahoidon alkuruuista jälkiruokiin.

Näsinneula-visiittini ajoittui myöhäiseen ilta-aikaan, jolloin kaupungin valot kimmelsivät kultaisina mustaa yötaivasta vasten. Olin vaikuttunut ravintolan rauhallisesta tunnelmasta, liikkuvasta näköalasta kohti kaupungin ja Näsijärven yömaisemaa sekä etenkin scifi-tunnelmaisesta hissimatkasta. Itse asiassa, jos yhdistäisin musiikin sopimaan täydellisesti taannoiseen myöhäisillan Näsinneula-kokemukseeni, olisi valintani edellä mainittu The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble.

4

Mielenterveyden tulevaisuus -podcast tuo esille mielenterveyden ilmiöitä ja asioita mielenterveystyön parissa työskentelevien ammattilaisten ja kokemusasiantuntijoiden näkökulmasta. Podcast on osa Kukunori ry:n toimintaa, joka on kuntoutujien ja kulttuurialan ammattilaisten verkosto. Kukunorin tehtävänä on tehdä näkyväksi kulttuurin ja mielenterveyden yhteyttä sekä siitä syntyvää uutta kulttuuria.

Mielenterveyden tulevaisuus -podcastia johtaa Kukunori ry:n toiminnanjohtaja, lempeä-ääninen Markus Raivio, jonka keskustelua kulloisenkin vieraan kanssa on äärimmäisen mukavaa ja kiinnostavaa kuunnella. Suosittelen podcastia jokaiselle mielenterveyden ilmiöistä ja työstä kiinnostuneille!

5

Yle Areena esittää kaksiosaisen dokumenttisarjan Prisma: Väkivallan anatomia (Violence Paradox. WGHB, Yhdysvallat). Jaksoissa käsitellään muun muassa väkivallan historiaa ja sitä, onko ihmiskunnan kehittymisen myötä myös väkivallan määrä tai luonne muuttunut. Mitkä ovat keinot ennaltaehkäistä väkivaltaa nyky-yhteiskunnassa ja onko sellaisia? Mikä on ihmisen pimeä puoli ja miksi se ottaa välillä vallan? Onko jokainen ihminen pohjimmiltaan kykeneväinen väkivaltaiseen tekoon? Mihin perustuvat murhat, psykopatia ja impulsiiviset väkivallanteot?

Itseäni kiinnostaa erityisen paljon se, miksi ihminen tekee asioita ja mikä saa ihmisen käyttäytymään tietyllä tavalla. Tähän perustuu myös osakseen ammatinvalintani. Mielenkiintoinen ja monia eri näkökulmia sisältävä dokumenttisarja avaa ajatuksia ihmisen käyttäytymismalleista. Suosittelen erityisesti psykologiasta ja ihmisyydestä kiinnostuneille.

Miia Lepola

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua