Ruka kohtaa mystisen Umin Merimaailmassa. Kuva: Cinema Mondo
ELOKUVA | Children of the Sea on kaunis ylistys merelle. Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla esitettävä animaatioelokuva saa teatteriensi-iltansa lokakuun alussa.
”Aaltojen sininen kiepunta, kupliva vesi ja sen läpi siintävä valo, vedenalainen maailma, kalat ja dugongit ja niiden lomassa sulavasti lipuvat nuoret ovat jo syy mennä katsomaan tämä kaunis elokuva isolta kankaalta. ”
ARVOSTELU
Children of the Sea (Kaiju no kodomo)
- Ohjaus: Ayumu Watanabe
- Ääninäyttelijät: Mana Ashida, Hiiro Ishibashi, Seishu Uragami
- Ensi-ilta: Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla 20.9.2020. Teatteriensi-ilta 2.10.2020.
14-vuotiaan Rukan kesäloma on alkamassa. Japanilaiskoulujen tyyliin se tarkoittaa osallistumista urheilujoukkueen harjoituksiin koululla. Käsipallotreenit menevät kuitenkin tappeluksi toisen tytön kanssa ja Ruka joutuu jättämään joukkueen. Kun äitikin vain särpii kaljaa kotona, päättää elämäänsä suuttunut Ruka lähteä käväisemään meren rannalla sijaitsevassa Merimaailmassa, jossa hänen isänsä on huoltomiehenä.
Ruka törmää siellä kahteen mystiseen poikaan, veljeksiin Umi (Meri) ja Sora (Taivas), jotka ovat kasvaneet dugongien kanssa ja joille vesi on luontevampi elementti kuin maa. Kolmen nuoren on läpikäytävä huima matka halki meren, jonne merenelävät ympäri maailmaa ovat kokoontuneet komeetan putoamisen seurauksena.
Itsenäisesti toimivia varhaisteinejä ja luonnon elementtejä yhdistelevä anime-elokuva kuulostaa siltä, että se voisi olla Ghibli-tuotantoa. Asialla on kuitenkin studio nimeltä 4 °C (jondosii) ja sen maineikas naistuottaja Eiko Tanaka, joka oli yhteistuottamassa myös Ghiblin Totoroa ja Kikin lähettipalvelua. Musiikin on säveltänyt Jo Hisaishi, joka on tehnyt musiikin kaikkiin Hayao Miyazakin elokuviin sekä Takeshi Kitanon leffoihin. Kuvallinen tyylikin voisi etenkin luonnonkuvauksen kohdalla olla Ghibliä, hahmosuunnittelussa sen sijaan on menty suurempisilmäisellä päähenkilöllä perusanime-tyyliin.
Children of the Sean takana on samanniminen palkittu manga, jonka piirsi Daisuke Igarashi. Hän teki myös animeversion käsikirjoituksen. Animeversiossa on päästetty animaattorit valloilleen. Tuloksena onkin anime merten rakastajille. Aaltojen sininen kiepunta, kupliva vesi ja sen läpi siintävä valo, vedenalainen maailma, kalat ja dugongit ja niiden lomassa sulavasti lipuvat nuoret ovat jo syy mennä katsomaan tämä kaunis elokuva isolta kankaalta.
Tarinassa laitetaan vastakkain nuorten maailma ja aikuiset. Rukan ongelma on vanhempien vieraantuminen toisistaan ja äidin alkoholismi. Umia ja Soraa taas käytetään hyväksi Merimaailmassa, jossa poikien omalaatuisuus on yksi tutkittava elementti siinä kuin delfiinitkin. Lopulta kaikki tajuavat Soran voimien alkavan heikentyä. Tuttu teema siis monesta robotti ja mecha-animesta, joissa korporaatio pyrkii hyötymään ideaaleista, omaa identiteettiään hakevista nuorista.
Children of the Sea toisintaa myös monien animeiden tapaa rakentaa päähenkilön matka hieman kypsemmäksi nuoreksi. Arkitodellisuudesta realistisine yksityiskohtineen siirrytään fantastisemmalle tasolle, ja seikkailun läpikäytyään ja siitä jotain opittuaan Ruka palaa lopussa reaalimaailmaan, jossa vanhempien on selvitettävä vielä omat ongelmansa. Se, mikä tarkalleen on nuorten suorittama tehtävä, jää animen juonessa tosin hieman hämäräksi.
Tarinan Merimaailma sijaitsee Enoshimassa, Tokion ulkopuolella sijaitsevassa merenrantaniemessä, joka on oikeastikin suosittu vapaa-ajanviettopaikka akvaariomaailmoineen, hiekkarantoineen ja kallioluolineen. Animen lopputeemalaulun virallinen video ensiesitettiin laulaja Kenshi Yonezun faneille Enoshima Aquariumissa.
Ohjaaja Ayumu Watanabe on toiminut pitkään eri animetuotantotehtävissä, tehden lasten suosimia, sinisestä robottikissasta ja pojasta kertovia Doraemon-anime-elokuvia ja ohjaten animetelevisiosarjan Space Brothers.
Children of the Sea saa Suomen ensi-iltansa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla 20.9.2020 ja jatkaa lokakuussa teatterilevityksessä. Anime-elokuvan maahantuoneelle Cinema Mondolle se jatkaa hienosti yhtiön Ghibli-anime-linjaa luonnon ja ihmisen ekologista yhteiseloa painottavine teemoineen.
Eija Niskanen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Ridley Scottin Gladiator II on kelvollinen, vaan ei yhtä mahtava spektaakkeli kuin edeltäjänsä
ELOKUVA | Vaikka Ridley Scottilla on suurten spektaakkeleiden tekemisen mittakaava hallussaan, kaikki tuntui paljon tuoreemmalta ensimmäisen Gladiator-elokuvan aikoihin.
Entisen nuorison elämä on juhlia, juopottelua ja toisen etsintää – arviossa Samppa Batalin Omenavarkaat
ELOKUVA | Samppa Batalin ohjaama elokuva on ajan todellisuuteen pyrkivä tarina yhdestä päivästä ja yöstä yli kolmekymppisten elämässä.