Parasta juuri nyt 12.7.2020: Maryam, VirtuaaliKaustinen, Radio IDA, Hitin kaava, luontosuhde

12.07.2020
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Mila Zahrani on Maryam. Kuva: Cinema Mondo

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Terhi Skaniakos iloitsee vaihtoehtoradion paluusta, saudiarabialaisesta elokuvasta ja virtuaalisesta kansanmusiikkifestivaalista.

1

Kaustisen kansanmusiikkijuhlan peruminen kirpaisi. Festivaali ottaa kuitenkin uuden muodon VirtuaaliKaustinen-verkkotapahtumana 13.–19.7.2020.

Ensi viikolla festivaali käynnistyy joka aamu kello 10, jolloin alkaa videoesityksistä koostuva monipuolinen pelimanniohjelma. Tämän lisäksi ohjelmassa on Kaustiselta suorana lähetettävä konsertti joka ilta kello 19, Lasten Kaustisen interaktiivista ohjelmaa, osallistumisen mahdollistavia työpajoj, sekä Kansanmusiikki-instituutin nettiradio.

Mainio kattaus, joka ei korvaa varsinaista festivaalia ja sen tunnelmaa, mutta saattaa myös houkutella myös uutta yleisöä kansanmusiikkifestivaalin pariin! Ja mikä parasta, tapahtuma on täysin ilmainen eikä vaadi kirjautumista.

2

Elokuvateattereissa käyminen tuntuu kevään tauon jälkeen luksukselta. Maryam-elokuvan on ohjannut Haifaa al Mansour, Saudi-Arabiasta kotoisin oleva naisohjaaja. Hänen esikoiselokuvansa Vihreä polkupyörä (Wadjda 2012) oli ensimmäinen kokonaan Saudi-Arabiassa kuvattu elokuva. Molemmissa elokuvissa käsitellään vahvasti uskonnollista ja patriarkaalista kulttuuria toiseutettujen naisten ja lasten näkökulmista.

Yhdysvalloissa nykyään asuva al Mansour kuvaa vahvan kerronnan kautta elämää, josta yleisesti tiedetään hyvin vähän, mutta josta monilla on hyvin vahvoja ennakkokäsityksiä.

3

Monelle Bassoradion viimeisin uudistus merkitsi tärkeiden vaihtoehtomusiikkiohjelmien päättymistä. Sain kuulla vasta nyt, että maaliskuussa Suomessa toimintansa aloittanut riippumaton verkkoradio IDA tarjoaa todella kattavan valikoiman musiikkiohjelmia. Tarjontaa on niin paljon, että voisin viettää koko loppukesän pelkästään näiden ohjelmien parissa.

Ohjelmia toimitetaan Tallinnassa ja Helsingissä, mutta verkon kautta niitä on mahdollista kuunnella ajasta ja paikasta riippumatta. Täältä löytyy muun muassa Bassossa lopettanut, tekijänsä nimeä kantava Klaus Wing -show ja Eeti Niemisen Souled Out sekä paljon muuta. DIY-ideologiaan perustuva toiminta pyrkii sekä rikastuttamaan marginaalimusiikin kenttää että vahvistamaan sitä. IDAa pyörittävät vapaaehtoiset, kuuntele ja tue toimintaa!

4

Suomalaisten luontosuhdetta on perinteisesti pidetty vahvana ja tärkeänä. Elämän kaupungistuessa se on muuttunut ja yhä useammat sukupolvet elävät koko elämänsä kaupunkiympäristössä. YLE uutisoi kesäkuussa, että ihmiset ovat tänä keväänä löytäneet tiensä yhä useammin luontoon ja tämä näkyy tutkimuksessa luontosuhteen vahvistumisena. Ilahduttavaa on, että vahvin muutos näkyi nuorilla aikuisilla. Lue lisää täältä.

Tänä kesänä suomalaiset matkailevat kotimaassaan ehkä enemmän kuin vuosikymmeniin ja tämä aiheuttaa jopa kansallispuistoselfieruuhkia. Kotimaassa matkaillessa saattaa törmätä myös vanhoihin perinnemaisemiin, joita ei ilman hoitamista olisi enää olemassa. Kulkiessa on muistettava siisteys ja luontoliikkujan perussääntö: ”Minkä mennessäsi viet, sen tullessasi tuot.”

Voit myös tehdä pienen hyvän teon ja kitkeä muutaman vieraslajin, kuten jättipalsamin, lupiinin tai kurtturuusun, jos sellainen tiellesi sattuu.

5

Kesälomalla on aikaa ottaa rennosti ja kuunnella kirjoja, podcasteja, tai vaikkapa radioarkiston aarteita. Kesäkuussa menehtyneen Olli Heikkisen luotsaamaa Hitin kaava -ohjelmaa tehtiin Ylelle vuosina 2012–2014. Ideana oli ruotia kappale kerrallaan suosittuja lauluja ja niiden hittipotentiaalia, hitin kaavaa. Heikkisen kanssa kappaleita analysoivat moninaiset musiikin ammattilaiset.

Musiikittomat versiot hienoista keskusteluista löytyvät Areenasta, biisit voi kuunnella vaikka Spotifysta erikseen.

Terhi Skaniakos

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua