Eveliina Netti, Anni Pyykkö, Edith Arkko ja Satu Tammela. Kuva: Mikko Saari
PALKINNOT | Lastenkirjainstituutin Punni-palkinnon voitti Edith Arkon kirjoittama selkokielinen nuortenkirja Aurora/Eino.
Mikko Saari, teksti
Lastenkirjainstituutin vuoden 2025 Punni-palkinnon voitti Edith Arkon Aurora/Eino (Hertta Kustannus 2024). Selkokielinen kääntökirja esittelee kaksi yläkouluikäistä nuorta ja kertoo heidän kohtaamisensa tarinan kummankin näkökulmasta.
Arkon esikoisteos on samalla ensimmäinen selkokielinen kääntökirja, joka kertoo saman tarinan eri näkökulmista. Se on myös ensimmäinen Punni-palkinnon voittanut nuortenromaani.
Raati kehui teoksen kieltä kauniiksi ja helposti ymmärrettäväksi. Henkilöhahmojen raikasta moniäänisyyttä kiiteltiin, samoin sitä, miten teos tuo esiin sosiaalihuollon piirissä olevan nuoren näkökulmaa sortumatta kuitenkaan stereotyyppiseen tai liian alleviivaavaan kuvaukseen. Kirjaa kokonaisuutena kuvailtiin hiotuksi ja laadukkaaksi. Menestynyt romaani saa jatkoa syksyllä 2025 itsenäisen Samira/Ninni-kirjan muodossa.
2 000 euron arvoinen palkinto jaetaan lasten- tai nuortenkirjan tekijälle esikoisteoksesta tai rohkeasta avauksesta lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Palkinnosta kilpaili tänä vuonna noin seitsemänkymmentä teosta.
Kaksi kunniamainintaa
Voittajan lisäksi jaettiin kaksi kunniamainintaa. Kunniamaininnoilla palkittiin Satu Tammelan esikoisromaani Murtumia (Kaarna Kustannus, 2024) sekä Anni Pyykön ja Eveliina Netin kuvatietokirja Venni ja Lyly – Ruokasankarit (Lasten Keskus, 2024).
Murtumia-säeromaania kehuttiin kauniiksi ja herkäksi teokseksi lapsuuden ja nuoruuden murroksesta. Venni ja Lyly -kirjasarjan avaava Ruokasankarit-kirja yhdistää ansiokkaasti tietokirjasisältöä ja hauskaa ja lempeää tarinaa.
Kirsi Kunnaksen Punni-sadusta nimensä saanutta palkintoa on jaettu vuodesta 2017 alkaen. Palkinnon myöntää Lastenkirjainstituutti, joka on valtakunnallinen lasten- ja nuortenkirjallisuuden sekä lastenkirjataiteen edistämis- ja tiedotuskeskus ja erikoiskirjasto. Palkinnon raadissa on mukana Lastenkirjainstituutin väkeä, nuorisojäsen ja vaihtelevia asiantuntijajäseniä.
Tänä vuonna palkintoraadissa olivat mukana asiantuntijajäseninä sanataiteen vastuuopettaja Kati Inkala ja kirjailija Satu Leisko. Lastenkirjainstituutin kannatusyhdistyksen edustajana oli Jani Ikonen ja nuorisojäsenenä tamperelainen lukiolainen Jana Aldahdouh. Puheenjohtajana toimi Lastenkirjainstituutin tuottaja-tiedottaja Helmi Kalaja.
Palkinnon alunperin mahdollistanut yksityinen rahoitus loppui viime vuonna, joten palkinto oli jäämässä tauolle. Palkinnon epävarma tulevaisuus sai kirja-alalla toimivat yksityishenkilöt ja yritykset rahoittamaan palkintoa, joten sen tulevaisuus on turvattu vuosiksi 2025–2028.
Lisätietoa Punni-palkinnosta löytyy Lastenkirjainstituutin sivuilta.
Kirjakori-näyttely toukokuun loppuun
Lastenkirjainstituutin tiloissa Tampereella (Puutarhakatu 11 A) on parhaillaan esillä Kirjakori-näyttely, johon on koottu lähes kaikki vuonna 2024 suomeksi ilmestyneet lasten- ja nuortenkirjat. Näyttelyyn voi tutustua 28.5.2025 asti kirjaston aukioloaikoina.
Näyttelyssä on esillä 1 306 lasten- ja nuortenkirjaa vuodelta 2024. Määrä on suunnilleen sama kuin viime vuonna. Kotimaisten kirjojen osuus oli 55 %, joka on suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Käännetyistä kirjoista 73 % on käännetty englannista. Lähdekielien määrä laski seitsemästätoista kolmeentoista, eli käännöskirjojen tarjonta on kaventunut. Lastenkirjojen määrä (sisältäen lastenromaanit, sadut ja kertomuskokoelmat) on entisestään kasvussa. Tilastoja on kerätty vuodesta 2001 ja ennätys ylitettiin tänäkin vuonna: lastenkirjoja ilmestyi yhteensä 361. Myös kotimaisten nuortenkirjojen määrä on suurin Kirjakori-tilastoinnin historiassa.
Vuoden 2024 tarjonnasta nousee esiin yhdeksännen luokan käyminen ja peruskoulun päättymiseen liittyvät pohdinnat, muutto uuteen kotiin sekä köyhyys ja eriarvoisuus lasten ja nuorten kokemana. Lastenromaaneissa käsitellään ajankohtaisia ilmiöitä nopeasti: viime vuosina suosiotaan kasvattanut retkeily näkyy lastenkirjoissa, samoin yhä yleisempi koiran hankkiminen.
Kirjakori-tilastoista löytyy lisätietoa Lastenkirjainstituutin sivuilta.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Yksityiskohtien aarresaari – Mimi Åkessonin ja Linda Bondestamin Kaikki toiset
KUVAKIRJANURKKA | Aino Louhi lukee uusia ja vanhempia kuvakirjoja. Kaikki toiset on ruotsalaisen Mimi Åkessonin debyyttiteos kirjailijana ja suomalaisen Linda Bondestamin kuvittama.
Runon ääni repii hiljaisuuden – Väinö Kirstinän äänimaisemat
ESSEE | Anssi Sinnemäen aistit avautuivat Gaston Bachelardin Tilan poetiikkaa lukiessa lukemaan Väinö Kirstinän runoutta aivan uudesta kuulokulmasta.
Lukupäiväkirja 2025: osa 4 – Viihdettä ja kuvakirjoja
LUKEMINEN | Mikko Saari on lukenut kuukausista julmimpana viihdettä, kuvakirjoja ja kirjastojen uutuusluetteloita.
”Runous voi hyvin, runoilija voi kuolla nälkään” – Kaikki kirjallisuus on tärkeää myyntimääristä riippumatta
KIRJALLISUUS | Runous on pääosin vähälevikkistä, mutta kuolevasta lajista ei suinkaan ole kyse, kustantaja Tommi Parkko linjasi Pirkkalaiskirjailijoiden seminaarissa.