Kulttuuritoimituksen virallinen podcast #9: vieraana vanha hippi Rauli ”Rale” Koivisto

26.12.2019

Kulttuuritoimituksen virallista podcastia emännöi Marja Aaltio, joka pohtii vieraidensa kanssa kulttuuria kaikenlaisista näkövinkkeleistä. Tällä kertaa vuorossa on Tampereen Popteatterin Hair-musikaalin Claude, Rale Koivisto – ja äänen lisäksi kuva.

Marita Salonen, teksti, kuva ja video

Haastattelija ja kuvaaja ovat sikäli jäävejä tähän videopodcastiin, että he ovat molemmat tehneet töitä Rauli ”Rale” Koiviston kanssa siihen aikaan, kun Aamulehdellä oli Tampereella omat kaapeli-tv-uutiset, A-Uutiset. Rale työskenteli vuosikymmeniä tv-kuvaajana Tampereen Tietoverkossa, Aaltio ja Salonen olivat keltanokkatoimittajia 1990-luvulle tultaessa.

Vuonna 2019 roolit ovat muuttuneet. Rale päätyy kameran eteen, kun tulee puhe Tampereen Popteatterin Hair-musikaalista. Vuonna 1969 nuoret parikymppiset räjäyttivät potin ensimmäisessä Tampereen Teatterikesässä. Suosio oli niin kova, että esitykset jatkuivat Tampereen Teatterissa. Ne, jotka Hairin silloin näkivät, eivät ole unohtaneet sitä koskaan.

Rale Koivisto lauloi Clauden roolissa itsensä tamperelaisten sydämiin. Vielä 50 vuoden jälkeenkin, kun olemme kuvaamassa näyttelyä, satunnainen museovieras tunnistaa Ralen. Kun kerron paikalle osuneelle rouvalle, että olemme tekemässä juttua tästä pitkälettisestä herrasta, tämä toteaa salaperäisesti hymyillen: – Kyllä minä tiedän, kuka hän on.

HAIR – Tampereen Popteatterin tarina -näyttely Tampereen Vapriikissa vielä 27.–31.12.2019 ja 2.–5.1.2020.