Kulttuuritoimituksen virallinen podcast #7: vieraana kulttuuritoimija ja toimittaja Anne Välinoro

Marja Aaltio
27.11.2019

Kulttuuritoimituksen virallista podcastia emännöi Marja Aaltio, joka pohtii vieraiden kanssa kulttuuria kaikenlaisista näkövinkkeleistä. Välillä puhutaan myös vieraasta itsestään.

Marja Aaltio, teksti ja kuva

Avantouintia rakastava Anne Välinoro innostui tekemään elokuvaa melkein kylmiltään. Aiemmin hän oli paitsi kirjoittanut kulttuurista toimittajana, myös tehnyt sitä. Hän on dramatisoinut tekstejä teatterille, ohjannut näytelmiä, kirjoittanut kirjan ja nyt tehnyt myös dokumenttielokuvan.

Karvan verran kertoo Anne Välinoron äidin elämästä äidin kurittomien kiharoiden kautta. Ihan vierasta ei elokuvailmaisu Välinorolle ollut. Eno teki elämäntyönsä elokuvan parissa ja usutti joskus siskontyttöään myös tarttumaan kameraan. Edellisessä ammatissaan toimittajana Välinoro oli jo tehnyt paljon lyhyitä uutisvideoita.

Parikymmentä vuotta meni, ja sitten Välinoro otti kopin enonsa hoputuksista. Syntyi idea äidin elämästä kertovasta elokuvasta. Yhtään ei haitannut, että Välinoro sai olla elokuvaa kuvatessaan olla paljon äitinsä kanssa.

Podcastissa Välinoro kertoo Karvan verran -elokuvasta, sen tekemisestä ja pohtii myös kulttuurin merkitystä meidän kaikkien hyvinvoinnille.