Parasta juuri nyt (3.10.2022): Kirjoittajan työkalut

03.10.2022
Parasta juuri nyt 3.10.2022 VS Code

VS Code. Kuva: Mikko Saari

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Mikko Saari on kirjoittanut koodia ja tekstiä.

1

Koska toimeentuloni tulee pääasiassa ohjelmoinnista, aloitetaan siitä. Koodareilla jos kenellä on editorimieltymyksiä. Kuulun enemmistöön, sillä valintani on Visual Studio Code. Microsoftin vuonna 2015 julkaisema maksuton avoimen lähdekoodin editori on todella monipuolinen ja rajattomasti laajennettavissa.

VS Code tukee valmiiksi monia ohjelmointikieliä ja on parhaimmillaan JavaScript-koodin parissa, mutta sopivilla laajennuksilla se toimii aika lailla kielellä kuin kielellä. Itse koodaan sillä PHP:ta WordPress-kontekstissa, ja siihenkin löytyy runsaasti hyödyllisiä työkaluja.

Vuoden 2022 Stack Overflow Developers Survey -tutkimuksessa Visual Studio Code oli toiseksi rakastetuin editori. Se oli myös ylivoimaisesti suosituin integroitu kehitysympäristö (IDE) lähes 75 prosentin suosiolla. Visual Code Studio on maksuton ja saatavilla monille eri alustoille.

2

Visual Studio Code on työkaluna järkälemäinen ja toisinaan tarvitsee vähän pienimuotoisempaa editoria. Silloin kun tarpeena on avata vain yksi tiedosto muutoksia varten, valintani on Sublime Text.

Sublimekin olisi koodaajalle täysin pätevä työkalu, mutta itse käytän sitä nopeana yleiseditorina. Sublimella pystyy tekemään kaikenlaista tekstin manipulointia, kuten etsi-ja-korvaa-muutoksia säännönmukaisia lausekkeita käyttäen, etsimistä useammasta tiedostosta, aakkosjärjestämistä ja sen sellaista. Sublimekin on maksuton ja saatavilla monille alustoille.

3

Kirjoitustöihin on sitten muut työkalut. Tätä artikkelia kirjoitan Bearilla. Bearin arkistoista löytyvät kirja-arvostelut, levyarviot, opiskeluesseet ja muu kirjallinen työ. Bear toimii tietokoneella ja puhelimella ja varastoi kirjoitukset iCloud-pilveen, joten tekstit synkronoituvat automaattisesti.

Editori on mukavan pelkistetty ja tyylikäs. Lisäksi se tukee Markdown-muotoiluja, artikkelien luokittelua hashtageilla, kirjoitusten sulkemista salasanan taakse ja niin edelleen. Enimmäkseen ohjelma on maksuton, kaikista ominaisuuksista pitää maksaa noin 15 euroa vuodessa. Bear on tarjolla vain Applen laitteille.

Parasta juuri nyt 3.10.2022 Bear

Tältä näyttää Bear. Kuva: Mikko Saari

4

Paljon tulee kirjoitettua myös WordPressin omalla editorilla. Monet jutut kirjoitan toki nykyään Bearilla ja kopioin siitä sitten WordPressiin (joka ottaa sujuvasti vastaan Markdown-muotoiluja), mutta paljon kirjoitan yhä suoraan WordPressillä.

WordPressin editori on muuttunut vuosien varrella reippaasti. Puhtaasta tekstieditorista siirryttiin aikoinaan visuaalisempaan suuntaan. Monille iso järkytys oli WordPressin versiossa 5.0 vuonna 2018 esitelty Gutenberg-editori, joka ravisteli kuviot uusiksi niin, etteivät kaikki ole vieläkään toipuneet.

Minulle Gutenberg on kuitenkin maistunut, se kun mahdollistaa pelkän tekstin muokkaamisen lisäksi yksinkertaiset sivunasettelulliset seikat, kuten kuvien monipuolisemman asettelun.

5

Yleensä kirjoitan nettiin, jolloin tekstin asetteluista ei tarvitse huolta kantaa. Jos joskus täytyy tehdä joku dokumentti, jonka ulkonäöllä on merkitystä, työkalupakista löytyy Applen oma Pages-tekstinkäsittelyohjelma. Se on perinteinen tekstinkäsittelyohjelma, jolla saa viilailtua kirjasimet, rivinvälit, marginaalit, ylä- ja alaotsakkeet sun muut kohdalleen. Ennen kaikkea se tulee ilmaiseksi Mac OS:n mukana, joten miksipä maksaa Wordista. En olekaan käyttänyt Wordia vuosikausiin.

Jos jotain vaihtoehtoa Pagesille kaipaisin, käyttäisin avoimen lähdekoodin LibreOfficea, joka on lähisukulainen ehkä paremmin tunnetulle Apache OpenOfficelle. Toisinaan käytän myös Google Docsia, mutta enimmäkseen saan sitä kautta muiden minulle lähettämiä dokumentteja; harvemmin kirjoitan itse.

Mikko Saari

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua