Virus muuttuu pandemiaksi – Netflixin zombisarja Kingdom sukeltaa 1500-luvun Korean hovin valtataisteluihin

25.03.2020
KUVA2

Sarja-arvostelu: Zombisarjojen tämän hetken parhautta edustaa korealainen Kingdom, jonka mukana voi sukeltaa Korean historiaan ja tapakulttuuriin. ”Sarja on paikka paikoin varsin kekseliäs ja visuaalisesti komea”, Petri Hänninen kirjoittaa.

Netflixin tuottama Kingdom-tv-sarja perustuu Youn In-Wanin käsikirjoittamaan ja Yang Kyung-ilin piirtämään verkkosarjakuvaan The Kingdom of the Gods. Sarjakuvan (eli manhwan) on julkaissut englanniksi VIZ Media. Tv-sarjan on ohjannut Kim Seong-hun ja sarjakuvan pohjalta käsikirjoittanut Kim Eun-hee.

* *

Joskus kummipojan kanssa pohdimme, että tekisipä joku zombisarjan hallituksen ja armeijan näkökulmasta, sen sijaan että aina toistetaan tavallisten kansalaisten kokemuksia. No, tässä se on, ja kaiken lisäksi sarja sijoittuu 1500-luvun Koreaan.

Sarjakuvan ja tv-sarjan tapahtumat sijoittuvat 1500- ja 1600-lukujen taitteeseen, Joseon dynastian aikaan, joitain vuosia Japanin hyökkäysten jälkeen (1592–1598). Hallitsijan kuoltua kuningatar alkaa juonitella valtaa omiin käsiinsä, kun taas kruununprinssi Lee Chang yrittää säilyttää päänsä. Samalla hän haluaa saada selville mistä merkillinen kuolleita herättävä vitsaus oikein on peräisin.

Poikkeuksena muista zombisarjoista Kingdom alkaa aivan ensimmäisestä tartunnasta. Sen jälkeen seurataan kuinka kulkutauti leviää kuninkaallisesta palatsista kansan keskuuteen.

Samalla katsoja pääsee sukeltamaan Korean historiaan ja tapakulttuuriin. Vaikkeivät sarjan kaikki elementit ihan historiallisesti totuudenmukaisia olisikaan, niin ainakin se on virkistävää vaihtelua iänikuiseen Englannin historiaan.

Esimerkiksi hautaamistavat, vaatteet ja aseet poikkeavat totutusta Japanin ja Kiinan kuvastosta. Aluksi olin aivan varma, että ylhäisön käyttämät, mustat, korkeat hatut on tehty auringonvarjomaisiksi, jotta näyttelijöiden silmät saadaan näkyviin leveän lierin alta, mutta tosiasiassa kyseessä on gat, hevosen häntäjouhista bambukehikkoon tehty läpinäkyvä hattu.

Young-Shin (Kim Sung-gyu) ottaa jalat alleen Netflixin Kingdom-tv-sarjassa, ja syystäkin. Kuva: Netflix

Sarja on paikka paikoin varsin kekseliäs ja visuaalisesti komea. Tartunta leviää nopeasti ja zombit juoksevat lujaa, ja sarjassa juostaankin todella paljon. Parhaan roolityön heittävät kruununprinssiä esittävä Ju Ji-Hoon ja kuningatarta esittävä Kim Hye-Jun, molemmat puhtaalla karismalla.

Tarinan kerronta keskittyy toimintaan. Jännitteet eivät ota syttyäkseen, ja henkilöt jäävät karikatyyrimaisiksi, mutta tarina on vetävä. Juonenkäänteet on rakennettu niin, että ensin näytetään yllätys, ja sitten kerrotaan takaumilla miten asiaan tultiin. Ei ehkä kaikkein tyylikkäin ja jouhevin tapa kertoa, mutta toimii omalla tavallaan.

Kakkoskaudella alkaa Game of Thrones -tyyppinen pudotuspeli, jossa kuka tahansa voi saada surmansa. Henkilöt ovat kuitenkin niin ohuita, ettei heidän puolestaan jännitä. Katsojalle on oikeastaan yhdentekevää kuka seuraavaksi heittää veivinsä, mutta kuten jo sanoin, tarina on vetävä.

Muistakaa valita puhekieleksi korea autenttisuuden takaamiseksi, ellette välttämättä halua katsella sarjaa englanniksi dubattuna.

Petri Hänninen

Kingdom katseltavissa Netflixissä.