Sydämeni Inés on 1500-luvun naisasianainen, joka opettelee lukemaan ja haluaa pitää huolta itsestään

06.04.2021
InesDelAlmaMiaS1 00010bcm

Elena Rivera on Inés Suárez. Kuva: Yle Kuvapalvelu

TELEVISIO | Uudessa espanjalaissarjassa nainen on valloittamassa Perua ja Chileä. On sinänsä viihdyttävää seurata latinotemperoitua kerrontaa, jossa intohimot jylläävät.

”Tarina on espanjalaisittain katsottua alkukantaisten intiaanien luo menoa, jossa tapetaan, raiskataan ja ryöstetään ikuisessa kilpajuoksussa siitä, kuka ehtii ensin.”

ARVOSTELU

3 out of 5 stars

Sydämeni Inés

  • Espanja, 2020.
  • 9 jaksoa, draamasarja.
  • Katso: Yle Areena, jaksot julkaistaan yksi kerrallaan 6.–22.4.2021

Yhdysvalloissa asuva, Perussa vuonna 1942 syntynyt kirjailija Isabel Allende on perehtynyt Espanjan valloitushistoriaan, Chilen ja Perun intiaanien elämään ja erityisesti harvinaiseen valloittajanaiseen, Inés Suáreziin (1507–1580).

Sydämeni Inés -romaani ilmestyi Otavalta 2009 ja sai heti paikan sydämessäni. Mutta miten on tv-sarjan laita?

On sinänsä viihdyttävää seurata latinotemperoitua kerrontaa, jossa intohimot jylläävät. Kun tikari tekee mieli painaa liian hitaasti etenevän intiaanin kaulalle, niin sehän tehdään. Ja jos kiima käy yli, housut reivataan alas sillä sekunnilla.

Inés kasvaa itseään ruoskivan pappi-isoisän hoivissa siskonsa kanssa. Kun isoisä antaa myötäjäiset siskolle ja jättää hänet papinkampuran omahoitajaksi loppuiäksi, Inésin kuppi menee nurin. Hän rakastuu hurvittelevaan kauppiaaseen ja seuraa tätä valtameren yli Peruun.

Inés on aikansa naisasianainen, joka opettelee lukemaan ja haluaa pitää huolta itsestään. Hän on myös uudisraivaajanainen, joka koettaa selviytyä uudessa kulttuurissa naisten keinoin, jakamalla ja ystävystymällä.

InesDelAlmaMiaS1 00010bcr

Eduardo Noriega on Pedro de Valdivia. Kuva: Yle Kuvapalvelu

* *

Silti Pedro de Valdivia, Chilen valloittaja, saa hänetkin pauloihinsa ja jäljittämään miestä halki vaarallisten viidakoiden ja kuumin autiomaiden.

Tarina on espanjalaisittain katsottua alkukantaisten intiaanien luo menemistä, jossa tapetaan, raiskataan ja ryöstetään ikuisessa kilpajuoksussa siitä, kuka ehtii ensin.

Sarjan alku hurmaa romanttisella ota tai jätä -asenteellaan ja Inéshän ottaa.

Elämä uuden puolison kanssa ei ole kuitenkaan auvoisaa ja pian Inés on matkalla valtameren yli.

Sarjan suurin heikkous on yksiulotteisissa näyttelijöissä. Tuijotuksen ja poiskatsomisen keinovarat on käytetty aika pian loppuun.

Nautin varsinkin pieteetillä tehdyistä puvuista, joissa neulanjälki oikeasti näkyy. Myös sarjan musiikki kiehtoo.

Lokaatiot on valittu huolella. Vanhaan maailmaan on mukava matkustaa nojatuolissa, ilman pelkoa myrkkynuolista.

Anne Välinoro

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua