Rakkaus, omatunto ja sorrettujen auttaminen kuljettavat Kerro kuka olen -sarjan Ameliaa

21.05.2021
ve001oqzzs

Sarjan pääroolissa Irene Escolar. Kuvat: Manu Trillo, Beta Film GmbH / Yle

TELEVISIO | 9-osainen espanjalaissarja kertoo nuoresta ja kauniista naisesta, joka ajautuu 1930-luvulla poliittisten liikkeiden pyörityksessä vakoojaksi.

”Amelia on kaunis kuori, jonka pään sisään emme koskaan pääse, vaikka koko sarja lepää hänen varassaan.”

ARVOSTELU

2.5 out of 5 stars

Kerro kuka olen

  • Espanja, 2020.
  • Draamasarja, 9 osaa.
  • Katso: Yle Areena. Yle TV 1 alkaen 21.5.2021 klo 21.05

9-osainen espanjalaissarja Kerro kuka olen (Dime quién soy, 2020) kertoo nuoresta ja kauniista Ameliasta, joka ajautuu 1930-luvulla poliittisten liikkeiden pyörityksessä vakoojaksi aikana, jolloin Eurooppa on ajautumassa toiseen maailmansotaan. Näyttelijäntyö, kuvaus ja lavastus ovat erinomaisia ja espanjankieltä on viehkoa kuulla, mutta sarja jättää tyhjän olon.

Rakkaus, omatunto ja sorrettujen auttaminen kuljettavat Ameliaa sarjan jokaisessa jaksossa eri maassa ja kaupungissa Buenos Airesista Moskovaan ja Varsovasta Ateenan kautta Berliiniin.

On sinänsä mielenkiintoista tutustua fiktiivisessä muodossa esimerkiksi Francon ajan alkuun Espanjassa ja Stalinin hallintoon Neuvostoliitossa, juutalaisgettojen syntyyn Puolassa, kreikkalaisten vastarintaan saksalaismiehittäjää vastaan ja sittemmin elämään jaetussa Saksassa, mutta vauhti seikkailusta toiseen on kova. Siinä kiireessä Amelia ja muut avainhenkilöt jäävät statisteiksi, joita siirrellään kaupungista ja kulissista toiseen.

ve001or0lk

Amelialla on voimakas sosiaalinen omatunto. Sarjan ensimmäisessä osassa hän tekee ensimmäisen hyvistä töistään ja avioituu pelastaakseen rakkaan isänsä konkurssilta. Äiteys ja kotirouvan elämä Madridissa eivät kuitenkaan Ameliaa tyydytä ja salamarakkaus neuvostokommunistiin vie hänet elämän mittaiselle matkalle.

Amelia on nainen, joka rakastuu syvästi eikä pelkää seurata tunteitaan. Koskaan ei kuitenkaan selviä, miksi hän antaa anteeksi rakastettunsa petollisuuden tai kiintyy natsiin, vaikka itse vihaa ideologiaa. Amelia on kaunis kuori, jonka pään sisään emme koskaan pääse, vaikka koko sarja lepää hänen varassaan.

Kerro kuka olen -sarja perustuu espanjalaisen Julia Navarron menestysromaaniin Dime quién soy (2010), jota ei ole suomennettu. Navarro on entinen toimittaja ja kirjailijana hyvin suosittu kotimaassaan. Suomeksi hänen tuotannostaan on ilmestynyt ainoastaan Vaiennut veljeskunta (La hermandad de la sábana santa, 2004) Tommi Ingalsuon kääntämänä ja Bazarin kustantamana.

Leena Reikko

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua