Nostalgisia kuvia positiivisesta Suomesta – Kun Suomi muuttui Ylellä

28.12.2023
399hG kZTfSW6aFDP eq jpgversion

Danny oli viemässä Suomea 1960-luvulta 1980-luvulle. Kuva: Intervisio / Yle

TELEVISIO | Ylen uusi 10-osainen sarja on myöhästynyt joululahja niille, joita Suomen lähimenneisyys kiinnostaa.

”Tuon ajan positiivinen henki tuntuu tämän päivän maailmassa viattomalta – ja tämä päivä surulliselta.”

ARVOSTELU

2.5 out of 5 stars

Kun Suomi muuttui – levottomat ajat 1961–1981

  • Käsikirjoitus: Marjo Vilkko
  • Juontaja: Jari Tervo
  • YLE TV1 arki-iltoina alkaen 27.12. klo 20
  • Katso: Yle Areena

Ylen uusi 10-osainen sarja on myöhästynyt joululahja niille, joita Suomen lähimenneisyys kiinnostaa. Kun Suomi muuttui – levottomat ajat 1961–1981 käsittelee puolen tunnin jaksoissa ja nopealla tempolla vuosikymmeniä, jolloin maailmamme kehittyi nopsaan.

Ohjelmasarjan suomalaisen yhteiskunnan suurista muutoksista on tehnyt sama työryhmä kuin Ylen aiemmin esittämät ja kiitellyt sarjat Kekkonen, Koivisto ja Kylmän sodan Suomi. Käsikirjoittajana on siis nytkin Marjo Vilkko ja ruudussa ohjelmaa kuljettaa eteenpäin Jari Tervo.

Sarja on muutenkin kuin jatkoa noille edellisille, nyt vain eri aihepiirissä. Tekotavassa luotetaan vanhaan tuttuun juoneen: juonnot, haastateltavat ja Jari Tervon suoraan kameralle puhumiset seuraavat toisiaan ja välillä soi asiaan sopiva musiikki. Vaihtelua ja edes pieniä yllätyksiä kaipaa, kun osia on niinkin monta kuin kymmenen.

Kun Suomi muuttui on epäilemättä kiinnostavaa katsottavaa ainakin 1960–1980-luvuilla eläneille. Haastateltavia on kunnianhimoinen määrä useilta aloilta ja heillä mielenkiintoista sanottavaa. Sarjan ote on kevyehkö ja iloinen, mikä hyvin sopiikin tuolle ajalle. Sodasta ja sotaveloistakin selvinneessä maassa kaikki tuntui mahdolliselta, elintaso nousi kohisten. Ajan positiivinen henki tuntuu tämän päivän maailmassa viattomalta – ja tämä päivä surulliselta.

Vanha videomateriaali on kiehtovaa katsottavaa ja sitä on kiitettävän paljon. Tosin Beatlesit, uudet muotitanssit, Kennedyn kuolema, peruskoulun tulo ja monet muut tuon aikakauden muutokset on jo aiemmin moneen kertaan kerrottu ja käsitelty eikä tämä sarja anna katsojalle oikeastaan mitään uutta.

Kun Suomi muuttui on hyvin käsikirjoitettu, kuvattu, leikattu ja sen juontaja osaa asiansa. Siitä huolimatta sarja on jotenkin kliininen ja mielikuvitukseton eikä juuri liikauta tai jätä voimakasta muistijälkeä.

Leena Reikko

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua