Niin italialaista, että alkaa jo ahdistaa! Syyttäjä Imma Tataranni sortuu melkein kaikkiin saapasmaan kliseisiin

14.02.2023
s1ep07 apulaissyyttA 63eb4bf4562af

Vanessa Scalera on Imma Tataranni. Kuva: Rai Com S.P.A. / Yle

TELEVISIO | Asian ymmärtämiseen ei tarvita edes alkutekstejä tai puheääntä. Yle Teemallla ystävänpäivänä starttaava Syyttäjä Imma Tataranni on takuuvarmasti italialainen poliisisarja.

”Puhetta, touhua ja suuria eleitä piisaa. Sitten taas konnia jahtaamaan.”

ARVOSTELU

2 out of 5 stars

Syyttäjä Imma Tataranni

  • (Imma Tataranni – sostituto procuratore)
  • Italia/Britannia, 2019.
  • Katso: Yle Areena. Yle Teema & Fem 14.2. alkaen.

On punatukkainen syyttäjä, joka käy päälle – no, kuin yleinen syyttäjä. On nuori ja komea karabineeri, joka aloittaa oitis silmäpelin pomonsa kanssa. On myötäilevä aviomies, kapinoiva teini ja muistisairas äiti.

Mukana huseeraavat kitkeräkielinen anoppi, tuore esimies ja joukko sivuhenkilöitä, jotka vetävät omat osansa riemukkaan räikeästi yli.

Välillä kokoonnutaan illallispöytään yhdessä mamman ja nonnan kanssa pastan, melanzanen ja vino rosson merkeissä. Puhetta, touhua ja suuria eleitä piisaa. Sitten taas konnia jahtaamaan.

Asian ymmärtämiseen ei tarvita edes alkutekstejä tai puheääntä. Yle Teemallla ystävänpäivänä starttaava Syyttäjä Imma Tataranni on takuuvarmasti nimenomaan italialainen poliisisarja.

Korkokengät kopisevat

Etelä-Italian Materan apulaissyyttäjä Imma Tataranni (Vanessa Scalera) saa heti ensi töikseen vastaansa rikoksen, jonka ainoa todiste on meressä kelluva ihmisen sormi. Sekin katoaa pian aaltojen viemänä.

Imma ryntää mahdollisen rikoksen perään värikkään hameen helmat heiluen ja korkokengät kopsuen. Vaikka päähenkilö onkin ns. moderni nainen, hänen oletettu osansa ja tunkkaiset sukupuoliroolit puskevat repliikeistä läpi tämän tästä.

Onko niitä tarkoitus tässä varmuuden vuoksi erikseen korostaa vai sen sijaan käsitellä ironisesti niin, että sikäläisetkin tajuaisivat maailman muuttuneen? Sarja on sentään vuodelta 2019.

 

s1ep09 apulaissyyttA 63eb4bede13a1

Välillä syödään. Kuva: Rai Com S.P.A. / Yle

Paratiisi pettää

Imman ensimmäisen tapauksen nimi on sattuvasti Outo juttu. Se onnistuu kertomaan tärkeän tarinan, vaikka kehyksissä puutteensa onkin.

Paperittomien siirtotyöläisten osa parittajien piirittämänä ja tomaattipeltojen paahteessa on karu. Eurooppaan tullaan veneillä uuden onnen toivossa, mutta elämä tässä ”paratiisissa” voi päättyä kirjaimellisestikin palasiksi.

Sarja perustuu Marjolina Venezian luomaan dekkarihahmoon. Imma Tatarannin rikostapaukset ovat kaksiosaisia tarinoita.

Yle Teema ja Fem esittää sarjasta 12 jaksoa kolmen uuden jakson viikkovauhdilla. Yle Areenasta sarja löytyy kokonaisuudessaan ja on katsottavissa siellä 13.2.2024 saakka. Lisää jaksoja tulee Yle Areenaan 9.3.

* *

Tyylikkäästi Torinossa

Jos Imma Tararanni nostaakin kulmakarvat koholle, ruutuihin on saatavana on myös todellinen italodekkareiden helmi – mutta valitettavasti vain C Moren suoratoistoasiakkaille.

Sarjan nimi Non uccidere kääntyisi suoraan suomeksi termillä ”tappamattomuus”. Sarjalla ei kuitenkaan ole lainkaan suomalaista otsikkoa; palvelusta se löytyy englantilaisella nimellään Thou Shalt Not Kill.

Päähenkilö on etsivä Valeria Ferro (Miriam Leone), joka ulkoisesti voisi olla Sanna Marinin pikkusisko. Nykyinen näyttelijä on entinen Miss Italia vuodelta 2008.

Tapahtumat sijoittuvat Torinoon, ja laadusta vastaa tuottajavelho Guido de Laurentiis.

Ferron tutkimien juttujen teemat ovat pohjimmiltaan hyvin samanlaisia kuin syyttäjä Tatarannin keissit. Käsittelytapa vain on paljon vivahteikkaampi ja sofistikoituneempi – sanoisinko tätä päivää.

Sarjaa on tuotettu kolme kautta vuodesta 2015. Neljäs kausi on tekeillä tänä vuonna.

Non uccideren helmi on tapahtumien taustalla kulkeva Valerian äidin ja hänen tekemänsä rikoksen keriminen auki. Totuus paljastuu pala palalta ja sitoo tapahtumat yhteen. Äidin roolin tekee upeasti Monica Guerritore.

Kari Pitkänen

EDIT. Non uccidere kääntyy suomeksi ”Älä tapa”, joka on englanniksi Thou shalt not kill. Tieto lisätty 16.5.2024 lukijapalautteen perusteella.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua