Neljä syytä, miksi Shining Girls on erinomainen sarja

22.06.2022
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Elisabeth Moss. Kuva: Apple TV

TELEVISIO | Aikamatkailua ja sarjamurhaajatrilleriä yhdistelevä Shining Girls on Apple TV:n oivallinen uutuussarja. Pääosassa loistaa Elisabeth Moss ja taustalla on Lauren Beukesin oivallinen genrerajoja ylittävä romaani.

ARVOSTELU

4.5 out of 5 stars

Shining Girls

  • 1. kausi, 8 jaksoa.
  • Yhdysvallat, 2022.
  • Katso: Apple TV

#1 Hyvä lähdemateriaali

Shining Girls -sarjan taustalla on laadukas romaani. Eteläafrikkalainen Lauren Beukes nousi omalle tutkalleni vuonna 2013, kun luin hänen urbaanifantasiaromaaninsa Zoo City. Omaperäinen romaani ilmestyi sittemmin suomeksi 2016. Beukesin seuraava romaani The Shining Girls (Umuzi, 2013) ilmestyi tuoreeltaan Schildts & Söderströmsin julkaisemana ja Virpi Vainikaisen suomennoksena nimellä Säkenöivät tytöt.

Tarinan pääosassa on Kirby Mazrachi, joka joutui väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi. Sen seurauksena Kirbyn maailma ei ole enää vakaa: asiat saattavat muuttua yllättäen. Kukaan muu ei näe muutoksia, muille maailma on sellainen kuin se on aina ollut.

Kirby yksin on sekaisin ja hukassa. Hän lyöttäytyy yhteen toimittaja Dan Velazquezin kanssa ja alkaa selvittää, mistä on kyse. Käy ilmi, että kyse on sarjamurhaajasta, joka tappaa naisia Chicagossa. Kirby jäi jostain syystä henkiin – miksi, ja miten maailman muuttumisen saisi lopetettua?

#2 Älykäs juoni luottaa katsojaan

Shining Girls ei ole missään tapauksessa ihan helppo sarja. Tapahtumat ovat alkuun vaikeaselkoisia, eikä kaikkea mitenkään ymmärrä. Sarjaan voi kuitenkin luottaa: tekijät eivät tarjoile vastauksia heti, mutta ajan mittaan asiat saavat selityksensä ja sen tyydyttävämpää on, kun yhteydet naksuvat paikoilleen.

Sarja toimii hyvin tiiviissä tahdissa katsottuna: se helpottaa palapelin palasten kokoamista. Toisaalta sitä voi katsella mielenkiintoisena draamana jakso kerrallaan. Tarina on kiinnostava, siitä haluaa saada selvää, ja samalla se käsittelee syvällisempiäkin asioita. Vahva teema tarinassa on trauman ja surun käsitteleminen, millaista on joutua traumaattisen kokemuksen uhriksi ja miten sellaisesta voi selviytyä.

Juonessa on väsyneiden sarjamurhaajakliseiden tapaan paljolti kyse kuolleista nuorista naisista, mutta tekijöissä on sen verran paljon naisia, ettei sarja vajoa miehisen katseen täyttämäksi kärsimyspornoksi. Hyvä niin.

#3 Pätevät tekijät

Pääosassa ja yhtenä sarjan tuottajista nähdään monesta laatusarjasta ja elokuvasta tuttu Elisabeth Moss. Mossin näyttelijäntyötä onkin ilo katsella: Kirby on vuoroin täysin hukassa, vuoroin hyvin määrätietoinen, ja Moss esittää koko skaalan taitavasti. Muutokset maailmassa heijastuvat Kirbyn ulkonäköön ja olemuksen, ja lopputulos on hienovaraisen tyylikäs ja antaa paljon tarkkaavaiselle katsojalle.

Dan Velazquezia esittää brasilialainen näyttelijä Wagner Moura, joka tunnetaan tätä ennen Pablo Escobarin roolistaan Netflixin Narcos-sarjassa. Sarjamurhaajaa esittää Jamie Bell, joka sai läpimurtonsa Billy Elliot -elokuvan pääroolissa ja on sittemmin esiintynyt monissa elokuvissa. Hamilton-musikaalista tunnettu Broadway-näyttelijä Phillipa Soo on myös mukana.

Sarjan luoja on Silka Luisa, joka on tehnyt tähän asti vähänlaisesti muuta. Eiköhän tämä sarja nosta Luisan osakkeita, sen verran hyvää työtä Shining Girls on. Jaksoja ovat ohjanneet Daina Reid, Michelle MacLaren ja Elisabeth Moss.

#4 Mainio ajankuva

Sarjan tapahtumat sijoittuvat chicagolaisen sanomalehden toimitukseen 1990-luvulla. Kirjassa Kirby on harjoittelija, sarjassa hänet on sijoitettu arkisto-osastolle. Tämä on jotenkin tavattoman kiinnostavaa ja viehättävää: koska internetiä ei varsinaisesti vielä ole, tiedonhankinta on paljolti soittelua ja ihmisten tapaamista, mutta myös sitä, että toimittajat lähettävät arkisto-osastolle tiedonhakupyyntöjä ja saavat sitten joskus vastauksena paperilappusia.

Informaatikon koulutuksen saaneena voin vain haikein mielin katsella, että joskus oli tuollainenkin maailma, joka työllisti paljon informaatikoita. Nykyään kaikki on internetissä ja pilvessä ja toimittajat hakevat tietonsa ihan itse. Eiköhän jossain joku informaatikkokin vielä ole töissä, mutta tuskin heitä monta on.

1990-luvun tunnelma välittyy yhtä kaikki tyylikkäästi, samoin aikamatkailu eri vuosikymmenillä. Shining Girls on kaikkinensa tyylikästä työtä.

Mikko Saari

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua