Martin Clunesin silottelematon charmi vetää katsomaan Murhaajajahdin toisen kauden realistista draamaa

03.03.2022
s1ep02 murhaajajahti 621fca1335eb2

Martin Clunes on rikosylikomisario Colin Sutton. Kuva: Buffalo Pictures / ITV / Yle

TELEVISIO | Hyvin harva rutiinidraamalta näyttävä brittidekkari yltää yhtä vangitsevalle tasolle kuin Yle Areenassa nähtävä Murhaajajahti toisella kaudellaan.

”Sarjan draama on niin hyvin rytmitettyä, että sitä katsoessa on lyötävä itseään näpeille, jottei alkaisi googlata juonta.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Murhaajajahti

  • 2. kausi, 4 jaksoa.
  • Ohjaaja: Marc Evans
  • Pääosissa: Martin Clunes, Claudie Blakley, Matthew Gravelle, Jude Akuwudike, Katie Lyons, Sule Rimi
  • Katso: Yle Areena.

Brittisarja Murhaajajahdin toinen tuotantokausi on vähintään yhtä pätevästi tehtyä poliisiviihdettä kuin sarjan edellinenkin kausi.

Ykköskaudella nähdyn nuorten naisten murhaajan jäljittämisen sijaan seurataan hiukan toisenlaisia tapauksia. Tuttua on tapausten tietty tosipohjaisuus.

* *

Kyseessä on vanhuksiin kohdistuvien vastenmielisten rikosten sarja. Murhaajajahdin tapahtumat saavat pohtimaan rikostutkinnan toteutumisen sattumanvaraisuutta. Muutamat poliisit näkisivät itsensä mieluummin tutkimassa mediaseksikkäämpiä juttuja kuin mitä heille on tehtäviksi annettu.

Paras syy katsoa sarja on pääosaa esittävä Martin Clunes, joka on tullut tunnetuksi roolistaan pikkukylän verikammoisena yleislääkärinä pitkäaikaisessa Doc Martin -sarjassa. Murhaajajahdissa hän esittää rikosylikomisario Colin Suttonia, joka tuodaan selvittämään alkuun ratkaisemattomalta vaikuttavaa rikossarjaa, koska tapauksiin halutaan tuoreita näkökulmia.

s1ep02 murhaajajahti 621fca05350ec

Martin Clunes näyttää rikosylikomisarion roolissaan siltä, että kantaisi hartioillaan muidenkin murheita kuin vain omiaan. Kuva: Buffalo Pictures / ITV / Yle

* *

Sutton ikään kuin vertautuu konsulttiin, joka vedetään mukaan ehdottamaan, mitä umpikujaan ajautuneessa firmassa voitaisiin tehdä toisin. Clunes tuo rikosylikomisarion hahmoon oman hienostelemattoman, romuluisen ja karhean charminsa, johon kuuluu ehdottoman asiallisuuden lisäksi hurmaavan kuiva huumorintaju.

Päälle päin komisario näyttää sijaamattomalta sängyltä. Hän ei ole lähimainkaan Sherlock tai Poirot. Suttonin aseita ovat jääräpäisyydeltä vaikuttava sisukkuus ja kirpparilöydöltä näyttävässä repussa kanniskeltu A4-kansio.

* *

Suttonin alaisuudessa ei pärjää mielistelemällä, eikä uhoamalla. Sutton on sitä lajia vanhan koulun poliisi, että vain väsyttävä, epähohdokas ja raaka työ muistiinpanojen ja todistajanlausuntojen kimpussa vie tutkimuksia eteenpäin sikäli kuin poliisin budjettirajoitukset sen sallivat.

Sarjan draama on niin hyvin rytmitettyä, että sitä katsoessa on lyötävä itseään näpeille, jottei alkaisi googlata juonta etukäteen. Murhaajajahdin ansio on siinä, että se palauttaa poliisisarjat vaistomaisten tunteidensa varassa toimivien neropettereiden leikkikentiltä faktapohjaiseen todellisuuteen.

Antti Selkokari

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua