Löysää menoa Kaksoisvirtain maassa – arviossa Michael Palin Irakissa

16.01.2023
s1ep02 michael palin 63c2693186ea5

Kuva: Orange Smarty Ltd / Yle

TELEVISIO | Monty Python -koomikkoryhmästä tuttu lupsakka seniorimatkailija toteuttaa kolmiosaisessa ohjelmasarjassa lapsuudesta asti eläneen haaveensa päästä Irakiin.

”Palin on sympaattinen, empaattinen ja välistä myöskin hauska, mutta se ei riitä maaliin asti, koska käsikirjoitus on löysä.”

ARVOSTELU

2 out of 5 stars

Michael Palin Irakissa

  • Britannia, 2022.
  • 1. kausi, 3 jaksoa.
  • Katso: Yle TV1 alkaen 19.1.2023 klo 19. Yle Areena alkaen 16.1.

Matka Tigris-joen myötä kaakkoisen Turkin kurdialueelta läpi Irakin aina Persianlahdelle asti kuulostaa houkuttelevalta ja mielenkiintoiselta. Sellaisen meille järjestää Monty Python -ryhmästä tunnettu koomikko, näyttelijä, kirjailija ja useiden matkaohjelmien tekijä, brittiläinen herrasmies Michael Palin.

Lupsakka seniorimatkailija toteuttaa kolmiosaisessa Michael Palin Irakissa -sarjassa myös lapsuudesta asti eläneen haaveensa: ”Irak on kiehtonut minua aina”.

Aloin innolla ja iloisena katsoa ohjelmaa, koska Irak on minuakin aina kiehtonut ja eritoten, koska olen ollut siellä lukuisilla työmatkoilla.

Britanniassa Palin on jo Monty Python -historiansa ja lukuisiin erikoisiin paikkoihin suuntautuneiden matkaohjelmiensa vuoksi tunnettu ja rakastettu. Suomessa hänen persoonansa ei kuitenkaan ole kovin tuttu ja siksi katsojakokemusta häiritsi matkailijan jatkuva ruudussa oleminen. Tuntui, että minisarjan pääasia on Michael Palin matkalla, jonka näyttämönä on Irak.

Matkanjohtaja Palin on sinänsä sympaattinen, empaattinen ja välistä myöskin hauska, mutta se ei riitä maaliin asti, koska käsikirjoitus on löysä. Vierailukohteet ja ihmettelyn aiheet ovat jotakuinkin itsestään selviä ja helppoja: lapsista saa aina puhuttelevia kuvia, ISIS-järjestön aiheuttaman tuhon raunioilla niin ikään. Länsimaisia luksuspukuja tekevä vaatturinliike on omiaan todistamaan, että takapajuisuudesta on myös poikkeuksia. Sotilaiden tarkastuspisteillä muistutetaan, miten vaarallinen maa Irak on huolimatta siitä, että matkailijat kohdataan hymyssä suin.

Kaksoisvirtain maalla on pitkä ja mielenkiintoinen historia, jota tässä ohjelmassa sivutaan useitakin kertoja, mutta pintapuolisesti. Kerrotaan sentään sekin, että nykyisen Irakin rajoja olivat piirtämässä nimenomaan britit ja käydään ihailemassa mm. heidän rakentamaansa juna-asemaa, jolta nykyään lähtee ainoastaan yksi juna. Sitä ei mainita, että monien irakilaisten mielestä väkisin tehdyt rajat ovat olleet yksi syy siihen, miksi Irak on vuosikymmeniä ollut niin kompleksinen maa.

Kaiken kaikkiaan tämä matkaohjelma on tehty valitettavan heppoisella kädellä ja vielä vähemmällä ohjauksella. Kamera on käynyt ja ainahan silloin mukaan tarttuu myös mielenkiintoisia otoksia, vähintään kauniita maisemia.

Leena Reikko

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua