Kuva: Orange Smarty Ltd / Yle
TELEVISIO | Monty Python -koomikkoryhmästä tuttu lupsakka seniorimatkailija toteuttaa kolmiosaisessa ohjelmasarjassa lapsuudesta asti eläneen haaveensa päästä Irakiin.
”Palin on sympaattinen, empaattinen ja välistä myöskin hauska, mutta se ei riitä maaliin asti, koska käsikirjoitus on löysä.”
ARVOSTELU
Michael Palin Irakissa
- Britannia, 2022.
- 1. kausi, 3 jaksoa.
- Katso: Yle TV1 alkaen 19.1.2023 klo 19. Yle Areena alkaen 16.1.
Matka Tigris-joen myötä kaakkoisen Turkin kurdialueelta läpi Irakin aina Persianlahdelle asti kuulostaa houkuttelevalta ja mielenkiintoiselta. Sellaisen meille järjestää Monty Python -ryhmästä tunnettu koomikko, näyttelijä, kirjailija ja useiden matkaohjelmien tekijä, brittiläinen herrasmies Michael Palin.
Lupsakka seniorimatkailija toteuttaa kolmiosaisessa Michael Palin Irakissa -sarjassa myös lapsuudesta asti eläneen haaveensa: ”Irak on kiehtonut minua aina”.
Aloin innolla ja iloisena katsoa ohjelmaa, koska Irak on minuakin aina kiehtonut ja eritoten, koska olen ollut siellä lukuisilla työmatkoilla.
Britanniassa Palin on jo Monty Python -historiansa ja lukuisiin erikoisiin paikkoihin suuntautuneiden matkaohjelmiensa vuoksi tunnettu ja rakastettu. Suomessa hänen persoonansa ei kuitenkaan ole kovin tuttu ja siksi katsojakokemusta häiritsi matkailijan jatkuva ruudussa oleminen. Tuntui, että minisarjan pääasia on Michael Palin matkalla, jonka näyttämönä on Irak.
Matkanjohtaja Palin on sinänsä sympaattinen, empaattinen ja välistä myöskin hauska, mutta se ei riitä maaliin asti, koska käsikirjoitus on löysä. Vierailukohteet ja ihmettelyn aiheet ovat jotakuinkin itsestään selviä ja helppoja: lapsista saa aina puhuttelevia kuvia, ISIS-järjestön aiheuttaman tuhon raunioilla niin ikään. Länsimaisia luksuspukuja tekevä vaatturinliike on omiaan todistamaan, että takapajuisuudesta on myös poikkeuksia. Sotilaiden tarkastuspisteillä muistutetaan, miten vaarallinen maa Irak on huolimatta siitä, että matkailijat kohdataan hymyssä suin.
Kaksoisvirtain maalla on pitkä ja mielenkiintoinen historia, jota tässä ohjelmassa sivutaan useitakin kertoja, mutta pintapuolisesti. Kerrotaan sentään sekin, että nykyisen Irakin rajoja olivat piirtämässä nimenomaan britit ja käydään ihailemassa mm. heidän rakentamaansa juna-asemaa, jolta nykyään lähtee ainoastaan yksi juna. Sitä ei mainita, että monien irakilaisten mielestä väkisin tehdyt rajat ovat olleet yksi syy siihen, miksi Irak on vuosikymmeniä ollut niin kompleksinen maa.
Kaiken kaikkiaan tämä matkaohjelma on tehty valitettavan heppoisella kädellä ja vielä vähemmällä ohjauksella. Kamera on käynyt ja ainahan silloin mukaan tarttuu myös mielenkiintoisia otoksia, vähintään kauniita maisemia.
Leena Reikko
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Tie natsiksi – arviossa saksalaisdokumentti Natsivalokuvien salaisuus
TELEVISIO | Saksalainen historioitsija Stefan Hördler sai vuonna 2016 käsiinsä tutkijan lottovoiton: valokuva-albumin, joissa esiintyi etupäässä SS-miehiä eri tilanteissa.
Lämminhenkinen Pachinko-tv-sarja kuvaa korealaisten siirtolaisten elämää Japanissa
TELEVISIO | Min Jin Leen romaaniin perustuva, Apple TV:n tuottama Pachinko-tv-sarja kietoutuu korealaisen Sunjan ja tämän sukulaisten elämän ympärille.
Huipulle vaikka väkisin – arviossa norjalaissarja Selinan sielunmessu
TELEVISIO | Norjalaissarjan päähenkilön päämäärä oli pienestä asti päästä pois tylsästä pikkukylästä ja tulla kuuluisaksi.
Severance – erotus pääsee lähelle David Lynchin parhaiden töiden nyrjähtänyttä tunnelmaa
TELEVISIO | Apple TV:n Severance – erotus -tv-sarja poikkeaa valtavirrasta esitystavallaan, rajatulla miljööllään, mysteerikäsikirjoituksellaan ja huumorillaan.