Lopullista ratkaisua juutalaiskysymykseen etsinyt Wannseen konferenssi tuntuu kumman tutulta

20.01.2023
ve00208t7c

Reinhard Heydrich. Kuva: YLE

TELEVISIO | Miksi pitkittää turhia elämiä, miksei tuhokoneisto voisi toimia tehokkaammin? Saksalaisdokumentti käy hetki hetkeltä läpi kansanmurhan todistaneen kokouksen kulun.

”Wannseen konferenssin toisinto on jo pidetty Kremlissä tai jollakin mukavalla luksusdatsalla.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Historia: Wannseen konferenssi 1942

Berliinin lähellä sijaitsevaan Wannseen kartanoon kokoontui aamiaiselle päivälleen 81 vuotta sitten kolmetoista petoa avustajineen. Peräti kahdeksan heistä oli saavuttanut tohtorin arvon.

Heillä oli wurstin ja kokkelin ohessa tärkeämpääkin purtavaa. Miten puhdistaa Eurooppa vahingollisista ali-ihmisistä?

Oli Lopullisen ratkaisun aika.

Kokousta ja työryhmää johti SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich, sittemmin Böömin ja Määrin protektori, Prahan pyöveliksikin kutsuttu huolehtiva perheenisä ja kulttuurintuntija.

Muita jäseniä olivat useat valtiosihteerit, oikeusoppineet, Gestapon aluepäällikkö Heinrich Muller, obersturmbannführer Adolf Eichmann ja oikeusministeriön edustajana – oikeuttahan tässä luonnollisesti jaettiin – Martin Luther, jonka hallusta lopulta löydettiin ainut jäljelläoleva kopio kokouksen pöytäkirjasta. Luther ehti kuolla sydänkohtaukseen ennen kuin sai tuhottua kappaleensa.

Tuhoamisesta aseveljet olivat sopineet ennen joutumistaan Nürnbergin oikeudenkäyntiin. Siellä pöytäkirja Wannseen kokouksesta oli oleellisin todistuskappale kansanmurhasta, jonka natsihallinto sittemmin toteutti pakkotyönä keskitysleireillä,  kaasukammiossa ja suorin laukauksin.

* *

Saksalaisdokumentti käy hetki hetkeltä läpi rekonstruoidusti ja takaumin kokouksen kulun.

Herrat käyttivät suoraa puhetta jo tässä vaiheessa. Saksa oli tiukoilla, sota ei edennyt toivotusti ja ghetot ja leirit pursusivat juutalaisia.

Miksi pitkittää turhia elämiä, miksei tuhokoneisto voisi toimia tehokkaammin?

Ideoita syntyi, makkaraa ja kahvia kului. Juutalaiset ja muu ei-toivottu ei-arjalainen väestö kirjattiin tarkkaan listoihin, myös Suomen 2 300 juutalaista, ja lopulliseksi luvuksi saatiin 11 miljoonaa.

ve00208t7b

Margot Friedländer. Kuva: Yle

Tarinassa on mukana myös Margot Friedländer, vainoista selvinnyt ikänainen, joka piilotettuna sai jäädä todistamaan kauheuksista. Hänen äitinsä veljineen päätyi Berliinistä lähteneisiin kuljetuksiin ja teloitettiin keskitysleirillä.

Margot ei ole kuitenkaan dokumentin päähenkilö.

* *

Petojen kokouksesta tehty dokumentaatio valokuvineen, arkistofilmit, teloituskeinojen selvittely, Wannseen kokouksesta tehdyn fiktioelokuvan pätkät ja kameran suorat poiminnat kuljetusta odottavien ihmisten kasvoista ovat kylmä muistutus siitä, että näin voi tapahtua tänäkin päivänä.

Ja näin ikävä kyllä tapahtuu.

Mitä muuta Venäjän johdon harjoittama hyökkäyssota kidutuksineen Ukrainaan on kuin kansanmurhaa?

Wannseen konferenssin toisinto on jo pidetty Kremlissä tai jollakin mukavalla luksusdatsalla.

Ukrainassa on 42 miljoonaa asukasta. Venäjän tappiot sodassa ovat olleet tähän asti Ukrainan tappioita huomattavasti suuremmat. Sota jatkuu silti ehkä vielä vuosia.

Venäjän ääneenlausumaton toive on kaikkien tiedossa. Jos Ukrainaa ei voi vallata, ainakin sen kansaa kannattaa tuhota niin pitkälle kuin mahdollista.

Siis ketkä tässä sodassa ovatkaan natseja?

Katso dokumentti ja muista.

Anne Välinoro

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua