Lappi on nyt in: Ivalo-sarja ja muut huuruiset dekkarit ovat poistaneet 1 100 kilometriä väliltämme

22.02.2021
ve001n1ufx

Petro ja Rolle-koira päättävät muuttaa Lappiin. Kuva: Yle

TELEVISIO | Ylen kymmenosainen Unelma Lapista -sarja kertoo ihmisistä, jotka oikeasti päättävät kulkea kymmenen kuukautta vuodesta talvilenkkareissa, untuvatakeissa ja tappaa lopun aikaa hyttysiä.

Anne Välinoro

Lappi on nyt in. Ivalo-sarja ja muut huuruiset dekkarit ovat poistaneet 1 100 kilometriä väliltämme.

Lapissa on ihmisiä! Ei vain poroja! Lapissa on marketteja, ravintoloita, hotelleja ja varsinkin terveyskeskuksia, joissa koetetaan suitsia ties mistä tulleita viruksia.

Ylen kymmenosainen Unelma Lapista -sarja kertoo ihmisistä, jotka oikeasti päättävät kulkea kymmenen kuukautta vuodesta talvilenkkareissa, untuvatakeissa ja tappaa lopun aikaa hyttysiä. Se rakka-aika näet. Jolloin jotakin näet, ihan yötä myöten.

Lappi on oma maansa etelästä katsottuna. Lapissa on omat lait. Ihan vaan luonnon lait.

Et pärjää, jos et tunnusta luonnon ylivoimaa.

On osattava varustautua.

Silti moni nyt haaveilee muutosta Lappiin. Vaikka sitten pitkäaikaisiin etätöihin.

Helsinkiläinen Minna vaimoineen pakkaa kampsunsa ja junailee Ivaloon. Idylliseen saunamökkiin tehdään pesä myös vauvalle, kissalle ja appiukolle, jonka jalat kuopivat tekemistä. Ja sitähän tulee riittämään.

Minna on pedanttiuden perikuva, joka haluaa ottaa koko arktisen alueen haltuun karttoineen. Pernilla-puoliso katsoo jo talven ja vuorotteluvapaan yli työkuvioihin.

* *

Lapissa keikkaa tehnyt, mutta pääkaupunkiseudulla ahdistunut Petro lähtee koiran kanssa etsimään Saariselältä pysyvää kotia ja sopivasti työtä. Itsellisen miehen edessä on vain vapaus ja monia polkuja. Ranskalaisista on kiva opetella lumikengillä tarpomista.

Lääkäri Annamari palaa Australiasta Rovaniemelle rahoitusalalla toimivan australialaismiehensä kanssa ollakseen lähellä muistisairasta äitiään. Grit-mies haluaisi ostaa marketista kokonaisen ananaksen, mutta Annamari suosittelee tölkkiversiota.

Törmäys jänkhään on konkreettinen. Etelän hetelmät kannattaa nyt unohtaa.

ve001n1uca

Minna ja Pernilla. Kuva: Yle

* *

Sarjassa on kymmenen osaa ja sitä on kuvattu vuoden aikana. Myös sarjan tekijät Pertti Neuvonen ja Laura Satimus päättivät kuvausten aikana muuttaa perheineen Lappiin, toinen Rovaniemelle, toinen Ivaloon.

Muuttaisinko tämän ohjelman perusteella? Kyllä. Joksikin aikaa ainakin.

En kaihda kylmää, haasteita enkä pitkää pimeyttä. Etäisyydet ja tila ovat näinä aikoina ihan kiva asia. Vapaus on sitten itsestä kiinni.

Anne Välinoro

Unelma Lapista Yle Areenassa maanantaina 22.2.2021 ja Yle TV2:ssa maanantaisin klo 21.

 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua