Järjestelmän vanki – Elina Talvensaaren How to Please nyt Yle Areenassa

08.04.2024
q Efy7XWbDEO1HwkpxrB jpgversion

Wed Al-Asadi virastossa. Kuva: Joonas Pulkkanen / Elokuvayhtiö Oy Aamu Ab / Yle

ELOKUVA | Elina Talvensaarinen dokumentaarinen lyhytelokuva on tervetullut lisä valaisemaan joidenkin turvapaikanhakijoiden todellisuutta ja vuosien mittaista kiirastulta.

”Asia konkretisoituu hyytävän hyvin.”

ARVOSTELU

3 out of 5 stars

  • How to Please
  • Suomi, 2023.
  • Ohjaus: Elina Talvensaari
  • Katso: Yle Areena. Yle Teema & Fem 13.4.2024

Turvapaikkamenettelyä ja sen koukeroita on vaikeaa, tai paremminkin mahdotonta, dokumentoida, koska Maahanmuuttoviraston eli Migrin puhuttelut tai päätöksenteko eivät luonnollisestikaan ole julkisia.

Elina Talvensaari on kiertänyt tämän lavastuksella, jossa turvapaikanhakija kulkee ylhäältä kuvatussa sokkelossa huoneesta – ja vuodesta – toiseen kuulemassa sähköisen äänen kertovan hakemuksiin annettuja vastauksia. Asia konkretisoituu hyytävän hyvin.

Turvapaikanhakijan pitää pystyä uskottavasti todistamaan, että on henkilökohtaisessa vaarassa, mikäli hänet palautetaan kotimaahansa. Ennen vuotta 2016 ja Juha Sipilän hallitusta, jossa olivat perussuomalaisetkin, Suomessa saattoi saada väliaikaisen oleskeluluvan myös humanitaarisista syistä. Tämä syy poistettiin ja jäljelle jäi kansainvälinen suojelu eli turvapaikka ja pakolaisasema. Sen saamiseksi ei riitä, että kotimaassa on sota tai muuten epävakaata, vaaditaan henkilöön itseensä kohdistuva uhka.

wOjxlTHUKtlUM XOh1Hp jpgversion

Al-Asadi pilkkoo vesimelonia vastaanottokeskuksen ravintolassa. Kuva: Joonas Pulkkanen / Elokuvayhtiö Oy Aamu Ab / Yle

Vuonna 2015 Euroopassa jätettiin lähes 1,5 miljoona turvapaikkahakemusta, Suomessakin ennätykselliset 32 000. Media huomioi heitä tuolloin aikansa, sen jälkeen on ollut hiljaisempaa.

Talvensaaren dokumentaarinen lyhytelokuva on tervetullut lisä valaisemaan joidenkin turvapaikanhakijoiden todellisuutta ja vuosien mittaista kiirastulta ja epävarmuudessa elämistä. Tämän dokumentin irakilainen päähenkilö esimerkiksi opiskeli ja teki töitä pitkään – ja haki oleskelulupaa useita kertoja ennen kuin se sai, vaikka oli veronmaksaja siinä missä muutkin työssäkäyvät.

Aihepiirissä on paljon tarkastelemisen arvoista ja paljon outouksia. How to Please on siihen hyvä alku.

Leena Reikko

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua